10 C
Berne
mardi 28/03/2023

Kolonel Nicolas Weber: Swisscoy në Kosovë deshmoi se Zvicra është promovuese e paqes në botë

Bernë, 25 qershor -Ushtria jonë ka në total (përfshirë forcat tokësore dhe ajrore) rreth 100,000 burra dhe gra me uniformë. Ka 3,000 profesionistë të karrierës, duke përfshirë 750 oficerë, 1000 nënoficerë, 960 oficerë specialistë dhe nënoficerë dhe 250 pilotë ushtarakë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te Minsitrise s e Mbrojtjes (DDPS) ne Zvicer 

Ashtu si bizneset civile, ushtria ka nevoja për sa i përket njerëzve dhe aftësive. « Çdo vit, mesatarisht, ushtria kërkon rreth 30 oficerë të karrierës së sapo trajnuar dhe 40 nënoficerë për të marrë përsipër (shih gjithashtu më poshtë), » tha oficeri i lartë. Përveç kësaj, ushtria stërvit rreth 500 praktikantë në të gjitha profesionet çdo vit « .

Këshilli Federal dëshiron përdorimin e ushtrisë në favor të Forca Shumëkombëshe e Kosovës (KFOR) te shtrihet. Kontingjenti zviceran, SWISSCOY, gjithashtu duhet të jetë nga 165 rriten deri në 195 AdA. Kjo justifikohet me paqëndrueshmëria politike në Kosovë. Sipas gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch  që nga viti 1999 mbi 10.000 te rinje e te reja me uniformen e ushtrise zvicerane (SWISSCOY) i sherbyen paqes dhe stabiliteti  në Kosovë.

Në vitin 2015, Swisscoy kushtoi 44.2 milionë franga. Me 190 ushtarë, ligji duhet të rritet në 37.5 milion franga në vit, pastaj në 33.2 milionë me 165 ushtarë. Dhe që nga viti 1999 mbi 10.000 njerëz ishin në SWISSCOY. Në kuotën 39 83% meshkuj, 17% janë femra..” tha për gazeten zvcerane ne shqip Le Canton27.ch z. Daniel Seckler i komunikimit Swissint

Armata zvicerane  me 100 mije ushtarë Angazhimi në ushtri, angazhim për vendin

Ndonjëherë harrohet, por ushtria është një punëdhënëse si çdo tjetër. Ushtria jonë ka në total (përfshirë forcat tokësore dhe ajrore) rreth 100,000 burra dhe gra me uniformë (duke përjashtuar stafin administrativ të Departamentit Federal të Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sporteve-DDPS). Shumica dërrmuese e forcës përbëhet nga milicë që ndjekin shkollën e rekrutimit ose bëjnë kurset e tyre të provës. Ka 3,000 profesionistë të karrierës, duke përfshirë 750

 oficerë, 1000 nënoficerë, 960 oficerë specialistë dhe nënoficerë dhe 250 pilotë ushtarakë.

“Sistemi i ushtrisë së milicisë zvicerane do të thotë që institucioni përfiton nga trajnimi akademik ose profesional dhe aftësitë profesionale të ushtarëve qytetarë kur ata janë në ushtri. Për shembull, një infermier civil do të caktohet, si një ushtarak, në trupat mjekësore, me disa përjashtime, shpjegon koloneli EMG Nicolas Weber, shefi i menaxhimit të angazhimeve dhe karrierave të EM A / BLA / BAC. Kjo është arsyeja pse numri i ushtarëve profesionistë në ushtrinë tonë është i vogël, sepse ata janë pajtuar për të trajnuar trupa brenda stërvitjes dhe / ose angazhimeve të ushtrisë « .

Për t’u bërë thirrje të rinjve, ushtria po organizon ditë të hapura në vendet e saj kryesore të armëve. Ajo bën prezantime në institucionet arsimore. Ajo merr pjesë në zanate të ndryshme dhe panaire trajnimi. Dhe vlerësohet në rrjete të ndryshme sociale, një mënyrë moderne për të arritur Generation Z (njerëz të lindur rreth viteve 2000).

Romandët e vlerësuar mirë

Nicolas Weber e siguron atë: « Ne nuk kemi ndonjë problem të veçantë me rekrutimin ose përzgjedhjen ». Sipas tij, dhe në kundërshtim me besimet e caktuara popullore, romakët kanë profile të mira: « Nga ana gjuhësore, ata kanë më pak vështirësi me gjermanishtin sesa njerëzit gjermanë me frëngjishten. Të parët në përgjithësi regjistrojnë rezultate më të mira në provimet e gjuhës për t’u bërë oficer karriere ose nënoficer sesa i dyti « .

Kolonel EMG Nicolas Weber, Shef i Angazhimit dhe Menaxhimit të Karrierës EM A / BLA / BAC: « Në planin afatgjatë, ne synojmë të rrisim masivisht përqindjen e personelit femër. »

Gratë janë një talent i rëndësishëm për ushtrinë. “Aktualisht, ata përfaqësojnë mezi 1% të fuqisë punëtore totale. Nëse ata janë të përfaqësuar mirë në njësitë luftarake, ata janë të angazhuar kryesisht në shëndetësi, IT dhe shërbime logjistike, shpjegon koloneli. Në planin afatgjatë, ne synojmë të rrisim masivisht përqindjen e personelit femëror. Sfida qëndron në faktin se shërbimi ushtarak nuk është i detyrueshëm për vajzat e reja dhe se ato ftohen vetëm mbi baza vullnetare për të marrë pjesë në një ditë informacioni. Por DDPS bën një përpjekje të veçantë për të siguruar informacion për t’i motivuar ata të zhyten.  »

Drejt një ekuilibri më të mirë të jetës ushtarako-private

Ashtu si bizneset civile përsëri, ushtria po mendon gjithashtu se si të mbajë trupat e saj. « Ndër rrugët që aktualisht po merren në konsideratë, zhvillimi i një oferte interesante të vazhdueshme të trajnimit profesional dhe njohja në botën e punës civile e trajnimit të ofruar nga ushtria, me qëllim garantimin dhe përmirësimin e punësimit të personelit ushtarak.

« Ju gjithashtu duhet të dini se si t’i përshtateni nevojave të brezit të ri që dëshiron, në veçanti, një ekuilibër më të mirë midis jetës profesionale ushtarake dhe jetës private », tha koloneli. Ushtria kështu po punon në disa rrugë për reflektim, shpjegon ai. Midis tyre, një model i ri i kohës së punës dhe një përshtatje e modelit të zhvillimit të stafit. « Shtë një sfidë e vërtetë për ne. Por është e rëndësishme ta marrim atë nëse duam të mbetemi një punëdhënës tërheqës në sytë e të rinjve, ”tha menaxheri. Disa nga këto masa mund të zbatohen që në 2022, beson Nicolas Weber, citongazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Perspektiva interesante të zhvillimit

Përveç që bën të mundur ushtrimin e një profesioni të jashtëzakonshëm, ushtria ofron përparësi, siç janë siguria në punë dhe perspektivat interesante për zhvillimin e karrierës dhe ngritjen në hierarki, « në veçanti për ata që kanë ndjekur kurse rifreskimi në Zvicër ose trajnime ushtarake jashtë vendit ose madje edhe angazhime për të promovuar paqen, siç është Swisscoy në Kosovë ”, shpjegon Nicolas Weber.

Përveç kësaj, « disa vlera të ushtrisë, të tilla si disiplina, besueshmëria dhe këmbëngulja, por edhe arritje të caktuara, të tilla si aftësia për të menaxhuar misionet dhe aftësia për të udhëhequr skuadra, mund të jenë të dobishme diku tjetër dhe më vonë në jetë. të punës civile ”, përfundon ai.

Derniers articles

Momenti kur ish-nxënësja hyn me kallash në nje kishe-shkolle katolike dhe vret 6 persona, prej tyre tre femije

Tre të rritur e tre fëmijë të moshave 8-9 vjeç u vranë gjatë të shtënave me armë në një shkollë private të krishterë në...

Zgjedhjet parlamentare ne Zvicër. Me 2 prill ne Kantonin e Gjenevës garojne për deputetë edhe 13 kandidatë shqiptarë

Gjenevë, 28 mars (ATV: Nefail Mlaliqi ) -Ne muajin prill te ketij viti ne disa kantone te Zvicrës do mbahen zgjdhjet parlamentet. Sikur ne...

Policia-drejtesia, Poggia dhe Bonfanti: Zero tolerance perballe krimeve në kantonin e Gjenevës!

Këshilltari Shtetëror Mauro Poggia dhe Komandantja e Policisë së Gjenevës Monica Bonfant Gjenevë, 27 mars  (Nefail Maliqi) -Statistikat e policisë tregojnë një rritje prej 15%...

Gjykata federale i merr pasaporten zvicerane nje kosovari, me ket arësye..

Nerne 27 mars -Gjykata Administrative Federale konsideron se një kosovar ka fshehur fakte gjatë natyralizimit të tij të zakonshëm. Mesohet de kosovari u fut në...

Presheva i ankohet ambasadorit amerikan Hill, për politikat antishiptare te Beogradit ne Luginë, si dikur Kosova ne kohen e Miloshevicit!

Preshevë, 27 mars -Deputeti i vetem shqiptar në Kuvendin e Serbisë, Shaip Kamberi, është takuar sot në Bujanoc me ambasadorin e SBA-ve në Serbi, Christopher...