16.7 C
Berne
mardi 18/06/2024

Presidentja e Zvicrës e nderon shqiptaren Xhemile Fetaji-Uka « Heroina e jetës së përditshme » në luftën kundër COVID-19

Më 1 gusht, 2020, Këshilltarja Federale Simonetta Sommaruga dhe disa të tjerë do të nderojnë Fetaji-Uka si një « heroinë të jetës së përditshme » për punën e saj gjatë krizës Covid 19.

Shqiptarja Xhemile Fetaji-Uka është e pandalshme, nje super grua! (« Dzemile Fetaji-Uka ist nicht zu stoppen Superwoman des Alltags ») është ky titulli i gazetes së njohur zvicerane BLICK e cila shkruan pe rnej grua shiptare aktivste ne shqoerine zvcerane ne luftne kunder pandemise COVIOD-19 si dhe shembull integrimi ne Zvicër, shrkuan agzeta zvcereane ne shqip Le Canton27.ch

Të tjerëve do t’u duheshin dhjetë jetë për atë që arrijnë: Dzemile Fetaji-Uka lidh njerëzit. Të palodhur, të informuar dhe mbi të gjitha: me zemër të ngrohtë. Sidomos, por jo vetëm, në kohën e Covid-19.

Të gjithë qeshim në të njëjtën gjuhë, kjo është gjëja më e rëndësishme. Shkruaj atë! « , Thotë Xhemile Fetaji-Uka, e cila u nderua më 1 gusht 2020 nga Simonetta Sommaruga në Rütli për punën e saj gjatë krizës Covid-19 si  » heroina e jetës së përditshme « . Gjithashtu e rëndësishme: “Që njerëzit të trajtojnë njëri-tjetrin me respekt, pavarësisht nga ngjyra e lëkurës, pavarësisht nga origjina, pavarësisht nëse janë online ose jashtë linje, pavarësisht nëse janë fetarë apo jo. Mbi të gjitha, edhe Adami dhe Eva ishin migrantë « .

Lidhja midis zyrave dhe migrantëve

Fetaji-Uka ilustron atë që thotë ajo: Në bllokimin e parë, ajo organizoi « tryeza të rregullta », të ashtuquajturat tavolina Femmes, për gratë migrante në bashkëpunim me organizatën profesionale Perspektive Thurgau. Pas punës së saj të zellshme si specialiste logjistike në Migros, ajo përdori Whatsapp, Zoom dhe platforma të tjera për të siguruar informacion mbi Covid-19, masat mbrojtëse, bllokimin dhe rekomandimet e fundit federale dhe shumë më tepër në shqip çdo mbrëmje. Këshillat se çfarë të bëni me fëmijët gjatë gjithë ditës kur shkollat ​​janë të mbyllura ishin po aq problematike sa edhe shëndeti mendor. Ose kultivimi i marrëdhënieve kur papritmas të gjithë janë në shtëpi gjatë gjithë kohës.

Fetaji-Uka mori një përmbledhje të ofertave nga organet zyrtare dhe ajo ende e di se kush është përgjegjës për cilin problem në kanton. Ajo pastaj vlerësoi intervistat dhe nga ana tjetër i përcolli këto vlerësime te Perspective Thurgau. Nëna e dy fëmijëve, një djali dhe një vajze adoleshente, jo vetëm që u bë një lidhje e rëndësishme midis organeve zyrtare dhe migrantëve, por edhe një pikë kontakti për pothuajse të gjitha fushat e jetës, një pastor dhe shpesh një mik. Kjo gjithashtu e ndihmoi shumë, thotë 40-vjeçarja, ajo mësoi shumë që nuk i dinte më parë dhe bëri shumë miq të rinj.

Ndërtuesi i urës për të mirën

« Unë thjesht i dua njerëzit », thotë ajo, dhe thirrja video me të konfirmon se: Ajo është me zemër të madhe, e interesuar për njerëzit dhe shumë e informuar. Me të mund të flisni me orë të tëra për Zotin, botën dhe politikën. Por Fetaji-Uka gjithashtu di shumë për botën. Ajo e di se çfarë do të thotë të jesh zviceran dhe e di se çfarë do të thotë të jesh migrant. Vajza e prindërve shqiptarë nga Maqedonia e Veriut u rrit në Steckborn TG, përfundoi një mësim si logjist në Bernina dhe, me burrin e saj, krijoi dhe drejtoi një kompani paketimi në Maqedoni me mbi 200 të punësuar. « Por në një moment thjesht u bë e pamundur politikisht të vazhdoje drejtimin e fabrikës, » thotë ajo dhe pendohet: « Imagjinoni që fabrika jonë ka siguruar jetesën e 600 ose më shumë njerëzve, » dhe i fshin një lot nga syri.

Ajo lëshon një lot të dytë kur tregon se si ishte kur u nderua. Për të qëndruar pranë dhe për të dëgjuar nga një Këshilltar Federal: « D Schwiiz po bie » dhe duke ditur që një pjesë e saj po « bie » për shkak të saj. Bëjmë një pushim të shkurtër para se biseda të vazhdojë.

Angazhimi i Fetaji-Uka për Covid është vetëm një pjesë e veprimtarive të tyre

Për shkak se Fetaji-Uka ka ende shumë për të thënë, tryeza virtuale Femmes është larg nga e vetmja gjë që i ka shkuar në mend gjatë kohës së saj të lirë, tani përsëri në Zvicër për tetë vjet. Me shoqatën për buzëqeshjen për fëmijë, të cilën ajo bashkëthemeloi, ajo mblodhi donacione dhe ndërtoi një shkollë në Siri dy vjet më parë. Në PS Thurgau ajo ulet në bord dhe humbi vetëm zgjedhjet për këshillin kantonal me dy vota. Ajo është gjithashtu në bordin e Forumit të Grave Kreuzlingen – dhe aktualisht është në procesin zgjedhor për mirëmbajtjen e shkollës. Nga rruga, ajo gjithashtu ka një llogari në Instagram me vajzën e saj në të cilën ndan receta dhe ide gatimi. /BLICK – Le Canton27.ch

 

Derniers articles