12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Këshilltarja Federale Elisabeth Baume-Schneider hap Asamblenë e 77-të Botërore të Shëndetit të OBSH-së

Bernë, 29 -Shëndeti: Elisabeth Baume-Schneider bën thirrje për negociata të mëtejshme të marrëveshjes kundër pandemisë. Elisabeth Baume-Schneider hapi Asamblenë Botërore të Shëndetësisë në Gjenevë të hënën. Ajo premtoi se Zvicra do të vazhdojë të angazhohet për një marrëveshje kundër pandemisë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Këshilltarja Federale Elisabeth Baume-Schneider nisi Asamblenë e 77-të Botërore të Shëndetësisë (WHA) në Gjenevë. Në fjalën e saj, ajo theksoi rëndësinë e bashkëpunimit shumëpalësh dhe rolin eminent të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për një qasje globale ndaj shëndetit. Gjatë këtij takimi, i cili do të mbahet deri më 1 qershor 2024, Këshilltari Federal do të zhvillojë bisedime dypalëshe me ministra të ndryshëm të shëndetësisë.

Këtë vit, Asambleja Botërore e Shëndetësisë e OBSH-së i kushtohet temës “Të gjithë për shëndetin, shëndet për të gjithë”. Në fjalën e saj të hapjes, këshilltarja federale Elisabeth Baume-Schneider nënvizoi rolin vendimtar që luan OBSH në bashkëpunim, për shkak të funksionit të saj drejtues dhe standardizimit.

Këshilltari Federal gjithashtu theksoi angazhimin e palodhshëm të OBSH-së për të promovuar shëndetin dhe mirëqenien e popullatës. Ajo theksoi gjithashtu progresin e bërë globalisht në luftën kundër sëmundjeve, duke përmendur zhdukjen e lisë dhe luftën aktuale kundër malaries falë vaksinave të para.

Këshilltari Federal bëri thirrje gjithashtu për forcimin e Rregullores Ndërkombëtare të Shëndetit (IHR), të miratuar nga Zvicra në 2007. IHR përbën një mjet të jashtëzakonshëm për bashkëpunimin ndërkombëtar në rast të një krize shëndetësore. Sistemet efektive të paralajmërimit dhe raportimit të hershëm janë thelbësore për raportimin e shpejtë të patogjenëve të rinj ngjitës dhe për ndarjen e këtij informacioni në mënyrë të besueshme. Përgjegjësia i takon të gjitha shteteve anëtare të OBSH-së për të konsoliduar dhe zbatuar së bashku këto rregullore.

Zvicra vlerësoi gjithashtu përpjekjet e vendeve anëtare në negociatat në lidhje me një marrëveshje të mundshme të OBSH-së për pandemitë, e cila përfundoi të premten e kaluar pa sukses. AMS aktualisht po diskuton nëse dhe si do të vazhdojë procesi.

Një anëtare e plotë e OBSH-së, Zvicra po investon në fusha të ndryshme në Asamblenë Botërore të Shëndetit të këtij viti, duke përfshirë rezistencën ndaj antibiotikëve dhe ndikimin e ndryshimeve klimatike në shëndet. Për më tepër, ajo është e përkushtuar për punë efektive brenda OBSH-së dhe mbështet nismën « Shëndet për Paqe », të cilën Zvicra e bashkë-lançoi dhe e cila synon rajonet e brishta, të prirura nga konflikti ose të kërcënuara.

Për herë të parë, këshilltarja federale Elisabeth Baume-Schneider përfaqëson Zvicrën në AMS. Në margjinat e Kuvendit do të zhvillohen bisedime dypalëshe me ministrat e shëndetësisë nga vendet e tjera. Këshilltari Federal do të takohet veçanërisht me Ministrin e Shëndetësisë së Indonezisë, z. Budi Gunadi Sadikin, për të diskutuar bashkëpunimin dypalësh. Nënshkrimi i një deklarate synimi për bashkëpunimin e ardhshëm duhet të na mundësojë të hedhim një hap të ri.

WHA është organi më i lartë vendimmarrës i OBSH-së. Çdo vit në maj, delegatë nga 194 shtetet anëtare të saj takohen në Gjenevë për të shqyrtuar dhe përcaktuar drejtimin tematik, financiar dhe organizativ dhe programet e ardhshme të organizatës.

Zvicra në Bordin Ekzekutiv të Organizatës Botërore të Shëndetësisë
Zvicra u zgjodh në Bordin Ekzekutiv të OBSH-së në maj 2023 dhe do të shërbejë atje deri në vitin 2026. Ajo tashmë ishte e përfaqësuar atje nga viti 1999 në 2002 dhe nga 2011 në 2014. Asambleja Botërore e Shëndetësisë zgjedh anëtarët e Bordit ekzekutiv të OBSH-së, të përbërë nga 34 persona secili që përfaqëson një shtet anëtar.

Derniers articles