4.6 C
Berne
mardi 28/11/2023

Këshilli Zviceran i Relegjioneve i thotë « JO » nismës kunder-ferexhes. Edhe Kisha e kundërshton. E quajnë provokim dhe kercnim të tolerances ndërfetare!

Bernë, 26 janar -Këshilli Zviceran i Feve konsideron se teksti i komitetit Egerkingen kërcënon bashkëjetesën paqësore të feve në Zvicër (« Le Conseil suisse des religions dit «non» à l’initiative anti-voile »). Nga ana tjetër, ai është në favor të kundër-projektit indirekt të Konfederatës. Këshilli Zviceran i Feve (CSR) nuk dëshiron iniciativën kundër velit të plotë, njofton gazeta zvicerane ne shqip « Le Cannton27.ch » 
Popullata zvicerane me 7 Mars 2021 do te votjne për nismën popullore “Po ndalimit të fshehjes së fytyrës”. Ndyrshe  Këshilli Federal dhe Parlamenti rekomandojnë refuzimin e kësaj nisme. Fshehja e fytyrës është një fenomen margjinal në Zvicër.
Shoqata, e cila bashkon përfaqësues të komuniteteve të krishtera, myslimane dhe hebreje, kundërshton një kufizim disproporcional të lirisë së fesë, tha ajo në një deklaratë të hënën. (« Le Conseil suisse des religions estime que le texte du comité d’Egerkingen menace la cohabitation pacifique des religions en Suisse.« ) CSR beson se një « ndalim për të fshehur fytyrën në asnjë mënyrë nuk mund të kontribuojë në bashkëjetesë paqësore » në Zvicër, tha Harald Rein, president i CSR dhe peshkop i Kishës Katolike, transmeton gazeta zvicerane ne shqip “Le Canton27.ch” duke ju rereferuar nje komunikate te DFJP.
Këshilli Zviceran i Feve hedh poshtë tekstin e paraqitur në një votim në 7 Mars dhe preferon kundër-projektin indirekt të Konfederatës, i cili parashikon kufizimin e detyrimit për të treguar fytyrën për qëllime identifikimi nga autoritetet e Shtetit. Komiteti Egerkingen ka paraqitur një iniciativë për të ndaluar fshehjen e fytyrës në hapësirat publike. Përveç demonstruesve, teksti përfshin gra të veshura me burka ose nikab. Ai parashikon përjashtime, veçanërisht për vendet e adhurimit.

Derniers articles

Në Vienë po mbahen punimet e Asamblesë së Përgjithshme të Interpolit – Feston edhe 100-vjetorin e themelimit të saj

Gazetari Nefail Maliqi nga Austria / Nga i derguari yne special ne Asamblene gjenerale te Iterpolit ne Viene Vienē, 27 nentor (Nefail Maliqi) -Organizata më e...

Në Kosovë është hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane. Ne kete evenment, filantropi Lazim Destani bashkon krerët e shtetit e Kosovës me liderët...

Prishtinë, 25 nëntor -Pas aktiviteteve dyditëshe në Samitin e III-të të Diasporës në Tiranë, ne Kosovë eshte hapur Zyra e Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane...

Cila është historia e vërtetë e BLACK FRIDEY? E premte e zezë”?

Berne, 24 nentor - Black Fridey ka rrënjë më të errëta nga sa mund të imagjinoni. BLACK FRIDEY (E premtja e zezë) jo vetem...

Zvicra dhe Kosova në të njejtin vit (2030) mbajne Lojerat Olimpike

Brrne, 24 nentor -Një “po” e qartë nga Parlamenti Sportin ju dha për Lojërat Olimpike Dimërore 2030 në Zvicër. Ndryshe edhe Kosova pi at...

Tri poezi per Nanën nga poetja e re Ferdane F.Sahiti

Ferdane F. Sahiti A ma ban Hallall oj Nanë Nanë u nisa sot edhe unë nanë u nisa nanë drejt ksaj rruge që kurrë se kam dashtë. Nanë, u nisa...