20.3 C
Berne
mardi 28/05/2024

Zvicer, Këshilli Federal po kërkon zgjidhje për t’u mbrojtur nga lajmet e rreme

Nevoja për të mbrojtur popullsinë nga gjuha e urrejtjes dhe dezinformimi në internet kërkon një diskutim të gjerë edhe në Zvicër. Këshilli Federal ka ngarkuar DETEC-in që ta tregojë në një dokument diskutimi deri në fund të vitit 2022 nëse dhe si mund të rregullohen platformat e komunikimit, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Me qellim për të forcuar të drejtat e përdoruesve dhe trajtimin e praktikave jotransparente të biznesit. Duke vepruar kështu, ai bazohet në një raport të OFCOM mbi mundësitë dhe rreziqet e Facebook, Youtube dhe Google.

Gaxeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch nga autoritet e Bernes ka mesuar se platformat e komunikimit si motorët e kërkimit (p.sh. Google), platformat e rrjeteve sociale (p.sh. Facebook) ose platformat multimediale (p.sh. YouTube) përdoren nga një pjesë e madhe e popullsisë në Zvicër dhe po bëhen gjithnjë e më të rëndësishme për formimin e opinioneve. Në ndryshim nga mediat tradicionale, për këto platforma nuk zbatohen standarde gazetareske. Nuk ka asnjë detyrim, p.sh. për vërtetësinë e përmbajtjes. Sipas anketave, popullata në Zvicër frikësohet se do të marrë më shumë lajme të rreme në rrjetet sociale dhe video portalet.

Ndryshe nga Evropa dhe SHBA, aktualisht në Zvicër nuk ka plane që operatorët e platformave (ndërmjetësit) të nxjerrin rregullore specifike ligjore për gjuhën e urrejtjes, informacionin e rremë, mungesën e transparencës dhe të drejtat e përdoruesve. Studime të ndryshme të porositura nga OFCOM vijnë në përfundimin se popullata ka të drejtë për mbrojtje efektive kundër gjuhës së urrejtjes dhe dezinformimit të paligjshëm dhe se të drejtat e përdoruesve duhet të mbrohen më mirë, edhe përballë platformave. Në këtë sfond, një diskutim i gjerë mbi çështjen e integrimit social dhe qeverisjes së ndërmjetësve është i nevojshëm në Zvicër.

Efektet pozitive dhe negative të platformave

Nga njëra anë, platformat e reja ofrojnë mundësi për demokratizimin e mëtejshëm të komunikimit publik. Për shembull, ato e bëjnë më të lehtë për individët, organizatat dhe grupet që të marrin pjesë drejtpërdrejt në diskursin publik, të kontribuojnë me pikëpamjet e tyre dhe gjithashtu të shprehin kritikat publikisht. Kjo rrit shumëllojshmërinë e informacionit dhe opinioneve të disponueshme publikisht.

Nga ana tjetër, hapja e platformave ka edhe efekte të ndryshme negative. Për shembull, ato ofrojnë mënyra të thjeshta për të përhapur përmbajtje të paligjshme dhe të dëmshme si gjuha e urrejtjes dhe dezinformata. Fshirja e përmbajtjes sipas rregullave tuaja jotransparente është po aq problematike sa shpërndarja.

Përdoruesit nuk kanë ose kanë të drejta të pamjaftueshme për platformat, p.sh. nuk mund të mbrohen kundër vendimeve të fshirjes ose mund të mbrohen vetëm në mënyrë të pamjaftueshme dhe nuk njohin se cilat specifikime përdoren për të parë se cilën përmbajtje.

Për mediat tradicionale, ngritja e platformave shoqërohet me rënie të të ardhurave nga reklamat dhe rënie të të ardhurave nga audienca. Herët a vonë kjo kërcënon cilësinë e produkteve mediatike gazetareske. Është e qartë tashmë sot se raportimi në mediat e lajmeve po përqendrohet në gjithnjë e më pak tema dhe zona gjeografike.

Në vendet e tjera evropiane, për shkak të rëndësisë sociale të platformave të komunikimit dhe potencialit të tyre të madh të dëmtimit, po fiton bindja se ndërmjetësuesve duhet të vendosen detyra të ndryshme kujdesi. Prandaj, Evropa dhe SHBA po punojnë për krijimin e një kuadri ligjor për aktivitetet e ndërmjetësve.

Në këtë sfond, DETEC duhet t’i tregojë Këshillit Federal deri në fund të vitit 2022 nëse dhe si mund të rregullohen platformat e komunikimit.

Derniers articles