14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Ishte paralajmëruar në Gjenevë, pse Zvicra ndryshoi vendin e mbajtjes së konferencës ndërkombëtare për paqe në Ukrainë

Gjenevë, 10 prill -Gjatë një takimi me përfaqësues të mediave vendore dhe botërore mbajtur sot në Bernë, drejtuar nga presidentja Viola Amherd dhe shefi i diplomacisë zvicerane Iganzio Cassis u tha se konfrenca për paqe në Ukrainë do mbahet 15 dhe 16 qershor të këtij viti në Bürgenstock (NW) e jo në Gjenevë, siç ishte paralajmëruar në fillim të këtij viti, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch.

Si ndodhi që konferenca Ndërkombëtare për Ukrainën nga Gjeneva të bëhej në Bürgenstock?

Konferenca duhet të shërbejë si një platformë për dialogun për të identifikuar rrugët që mund të çojnë në një paqe gjithëpërfshirëse, të drejtë dhe të qëndrueshme për Ukrainën, bazuar në të drejtën ndërkombëtare dhe Kartën e Kombeve të Bashkuara. Kjo do të përfshijë zhvillimin e një mirëkuptimi të përbashkët midis shteteve pjesëmarrëse në lidhje me rrugën përpara dhe më pas të çojë në një udhërrëfyes konkret për pjesëmarrjen e Rusisë në procesin e paqes.

Në janar, presidentja e Konfederatës Viola Amherd i premtoi presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky, gjatë vizitës së tij në Zvicër, të mbështesë një samit të paqes. Që atëherë, bisedime të shumta janë zhvilluar me shumë shtete, gjë që e bën Këshillin Federal të sigurt për kapacitetin e konferencës së planifikuar për të nxitur një proces paqeje, shpjegon Viola Amherd. Bëhet fjalë për nisjen e hapave konkretë për një proces paqeje. Të gjithë pjesëmarrësit duhet të jenë në gjendje të përfshihen në këtë proces.  Por ne nuk kemi asnjë garanci për sukses, specifikon Viola Amherd. Alternativa do të ishte të mos bëni asgjë.  Dhe kjo nuk do të ishte një rrugë e dëshirueshme, sipas saj.

 

 

Ministri i Jashtëm Ignazio Cassis përmendi një takim me ministrin e jashtëm rus Sergei Lavrov në janar. Por Cassis gjithashtu sqaroi se Rusia deri më tani e ka bërë të qartë se nuk ka ndërmend të marrë pjesë në samit. Për pjesën tjetër, ai nuk mund të thotë asgjë për pjesëmarrjen e krerëve të shteteve, pasi ftesa zyrtare ende nuk është dërguar.

Ignazio Cassis, nga ana e tij, shpreson se Rusia do të marrë pjesë në pjesën tjetër të procesit.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky është shumë i lumtur me vendimin e Këshillit Federal, shpjegoi Viola Amherd. Ideja është që të dërgohen pak më shumë se 100 ftesa. Përgatitjet për samitin tashmë janë në ecje të plotë.

Përgatitjet për këtë konferencë ndërkombëtare për Ukarainën që tani kanë filluar. Madje  sipas shefit të diplomacisë zvicerane z.Cassis kostot duhet të jenë midis 5 dhe 10 milionë franga – veçanërisht për masat e përgjithshme të sigurisë. Kjo është pjesë e portofolit të planifikuar për vizita shtetërore, shkruan nga Berna gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch.

Lidhur me vendin e mbajtjes së konfrencës në fjalë ambasadori Gabriel Lüchinger justifikoi zgjedhjen e Bürgenstock, mbi liqenin e Lucernit. Është bërë për disa arsye. Vendi në Zvicrën qendrore është ideal dhe vendet janë relativisht të siguruara. Siguria është e krahasueshme me atë të Forumit Ekonomik Botëror në Davos. Një alternativë do të ishte Gjeneva. Por është shumë më e vështirë të bashkosh kaq shumë delegacione në një qytet të vetëm.

Derniers articles