19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

Interpol po mban Konferencën e 50-të rajonale në Ohër, në zemër të trafikantëve të drogës, ballkanin e konsideruar si poligon i preferuar i mafias

“Gjatë pesë viteve të fundit, trafikimi dhe konsumi i [drogës] janë rritur me një renditje të përmasave, me Evropën një nga tregjet kryesore të tranzitit dhe destinacionit. Ne vazhdojmë të shohim konfiskim rekord në kufijtë dhe portet evropiane, dhe një rritje korresponduese të krimit të dhunshëm, korrupsionit dhe pastrimit të parave në shkallë të paprecedentë, tha Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock, citon gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

Ohër / Interpol, 8 maj (Nefail Maliqi)  -Shpesh here në raportit jo vetme te Interpolit por edhe te OKB-së anrtidorgoe ehste then se sqhiria , Serbia dhe Maqedonia jane poligone, qofte te trafikut te droges tranzit apo edhe prodhues  te droges (kanabis). Cka si duket qyteti i Maqedionise Veriore sivjet nuk eshte zgjedhur rastesisht për te zhvilluar konferencën e 50-të Rajonale Evropiane të INTERPOL-it qe dop te zgjasin tre dite (8-19 maj). Shefat e policisë, ministrat dhe delegatët janë mbledhur sot për të diskutuar kërcënimet e zakonshme të krimit nga trafiku i drogës deri te krimi kibernetik. Qysh ne diten e apre te kesaj konfrence u tha se Trafikimi i drogës, krimi i organizuar eshte në rritje me « një renditje të përmasave » ne ballkan e më gjerë, njofton gazeta zvicrane në shqip Le Canton27.ch

Evropa: Trafikimi i drogës, krimi i organizuar në rritje me « një renditje të përmasave » (Europe: Drug trafficking, organized crime increasing by “an order of magnitude”)

Forcimi i bashkëpunimit ndërkombëtar policor për të kundërshtuar kërcënimin e përshkallëzuar me shpejtësi të paraqitur nga rrjetet e krimit të organizuar ishte fokusi kryesor i Konferencës së 50-të Rajonale Evropiane të INTERPOL-it.

Konferenca tre-ditore (8-10 maj) mbledh së bashku më shumë se 140 pjesëmarrës nga 53 vende në Evropë dhe më gjerë për të diskutuar çështjet më urgjente të krimit me të cilat përballet rajoni.

Konferenca zhvillohet në Ohër, Maqedonia e Veriut, e cila vetë shënon 30 vjet si vend anëtar i INTERPOL-it këtë vit.

“Këto 30 vitet e fundit, përmes anëtarësimit tonë në organizatën më të madhe policore në botë, kanë dëshmuar përkushtimin dhe vullnetin tonë për t’u angazhuar në bashkëpunim global policor”, tha Oliver Spasovski, Ministër i Brendshëm i Republikës së Maqedonisë së Veriut, në fjalën gjatë konferencës. ceremoninë e hapjes.

“Me vendosjen e sistemit global të komunikimit INTERPOL I-24/7, vendi ynë ishte ndër të parët që u lidh me këtë familje globale policore, për të shkëmbyer informacione ndërmjet anëtarëve dhe Sekretariatit të Përgjithshëm, si dhe akses direkt në bazat e të dhënave kriminale globale. shtoi ministri.

Shkallë e paparë

Të ushqyer nga nivelet historike të trafikut të drogës, grupet e krimit të organizuar po përbëjnë gjithnjë e më shumë një kërcënim të drejtpërdrejtë për autoritetin shtetëror në shumë vende dhe ka prova që nivelet e dhunës në lidhje me këto rrjete kriminale po rriten gjithashtu.

“Krimi i organizuar është një shqetësim kryesor”, tha presidenti i INTERPOL-it, Ahmed Naser al-Raisi në ceremoninë e hapjes së konferencës. “Këto krime transnacionale jo vetëm që kërcënojnë sigurinë dhe sigurinë e rajonit, por gjithashtu kanë një efekt përhapës në pjesën tjetër të botës”.

Muajin e kaluar, INTERPOL njoftoi operacionet e tij më të mëdha të trafikut të armëve të zjarrit, ku u arrestuan më shumë se 14,000 të dyshuar në të gjithë Amerikën Qendrore dhe Jugore dhe u sekuestruan një sasi të paprecedentë 5.7 miliardë dollarë narkotikë të paligjshëm.

“Gjatë pesë viteve të fundit, trafikimi dhe konsumi i [drogës] janë rritur me një renditje të përmasave, me Evropën një nga tregjet kryesore të tranzitit dhe destinacionit,” tha Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it, Jürgen Stock, citon gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

“Ne vazhdojmë të shohim konfiskime rekord në kufijtë dhe portet evropiane, dhe një rritje korresponduese të krimit të dhunshëm, korrupsionit dhe pastrimit të parave në shkallë të paprecedentë”, shtoi Sekretari i Përgjithshëm Stock.

Shkalla globale e shumë rrjeteve të krimit të organizuar, që shpesh përfshin kontinente të shumta, ka nënvizuar se bashkëpunimi ndërkombëtar përmes INTERPOL-it është shpesh mjeti i vetëm për policinë në Evropë dhe rajone të tjera për të sjellë të arratisurit para drejtësisë ose për të mbledhur informacione të rëndësishme.

Peizazhi evropian i krimit

Përtej trafikut të drogës, rezultatet e raportit të INTERPOL-it për Trendin Global të Krimit 2022, i cili anketoi policinë në të gjithë anëtarësimin e 195 vendeve të Organizatës, tregojnë se pastrimi i parave dhe krimet kibernetike ose të aktivizuara nga kibernetikët janë gjithashtu në krye të listës së shqetësimeve të zbatimit të ligjit evropian.

Pastrimi i parave renditet i dyti në mesin e tendencave të krimit që më së shpeshti tregohet nga vendet anëtare në rajon si një kërcënim ‘i lartë’ ose ‘shumë i lartë’, me mashtrimin financiar që renditet gjithashtu shumë lart.

Raporti vë në dukje se përdorimi i mjeteve në internet nga kriminelët për të kryer skema të mashtrimit financiar është zgjeruar gjithashtu me shpejtësi vitet e fundit, veçanërisht që nga pandemia COVID-19.

Veçanërisht shqetësuese, 76 përqind e të anketuarve policorë nga Evropa presin që shfrytëzimi dhe abuzimi seksual i fëmijëve në internet të rritet ose të rritet ndjeshëm në tre deri në pesë vitet e ardhshme.

Raporti vë në dukje se kërkesa për abuzim me transmetimin e drejtpërdrejtë është rritur në mënyrë të vazhdueshme vitet e fundit, me gjasë duke u intensifikuar gjatë pandemisë. Ndërsa abuzimi i fëmijëve në distancë të drejtpërdrejtë ndodh më shpesh në Azinë Juglindore, raste në Bashkimin Evropian janë zbuluar kohët e fundit.

Mbajja e Evropës të sigurt

E themeluar në zemër të Evropës – në Vjenë – gjatë periudhës ndërmjet luftërave të rajonit 100 vjet më parë, historia e INTERPOL-it është e ndërthurur ngushtë me atë të Evropës.

I krijuar në një kontekst të viteve 1920 të trazirave gjeopolitike dhe shqetësimeve të krimit ndërkombëtar në rritje, përfaqësuesit themelues të Organizatës ranë dakord se vetëm përmes bashkëpunimit policia mund të luftonte kërcënimet e krimit transnacional – një qëllim i përbashkët i përbashkët gjatë periudhave të tensioneve politike ose ekonomike.

Më vonë, në një nga kapitujt më të errët të Organizatës, nazistët morën kontrollin e Komisionit Ndërkombëtar të Policisë Kriminale – siç quhej atëherë INTERPOL – pasi rrëzuan Presidentin e tij. Në vitin 1946, Belgjika udhëhoqi rindërtimin e INTERPOL-it në epokën e re të pasluftës.

Sot, vendet anëtare evropiane mbeten liderë globalë në përdorimin dhe kontributin e tyre në aftësitë e INTERPOL-it – dhe ky aktivitet po rritet me shpejtësi. Në lidhje me bazat e të dhënave të INTERPOL-it, vendet anëtare evropiane kontribuojnë

Derniers articles