22.3 C
Berne
dimanche 1/10/2023

Interpol: Per 150 milione $, më shumë se 20,000 arrestime në botë, për mashtrime telefonike dhe të Internetit gjatë ketij viti

LYON, (Intrerpol), 9 dhjetor -Duke synuar tendencat në rritje në mashtrimet telefonike dhe online, Operacioni First Light përgjoi mbi 150 milionë dollarë në fonde të paligjshme. (« More than 20,000 arrests in year-long global crackdown on phone and Internet scams Targeting rising trends in telephone and online scams, Operation First Light intercepted over 150 million dollars in illicit funds. ») shkruan gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » duke ju referuar burimeve te Interpol-it
Francë: Një goditje hetimore një vjeçare mbi rrjetet kriminale të koordinuara nga INTERPOL ka demonstruar shkallën e mashtrimeve telefonike dhe online në të gjithë botën. I koduar me Dritën e Parë, operacioni përfundoi zyrtarisht në nëntor me rezultatet e mëposhtme: 10,380 vendndodhje bastisën Arrestohen 21,549 operatorë, mashtrues dhe pastrues parash 310 llogari bankare të ngrira Fonde të paligjshme në vlerë prej 153 973 709 USD.
Ky botim i fundit i Operacionit
Drita e Parë shënoi herën e parë që zbatimi i ligjit koordinoi me INTERPOL në një shkallë globale për të luftuar mashtrimin e telekomunikacionit, me operacionet që zhvilloheshin në çdo kontinent. Njoftime të purpurta Një fazë tre-mujore e zbatimit (1 shtator – 30 nëntor 2019) pa 35 vende që morën pjesë në një goditje të koordinuar ndaj grupeve të krimit të organizuar të përfshirë në lloje të ndryshme të mashtrimeve të telekomunikacionit dhe inxhinierisë sociale.
Kjo u pasua nga një vit i shkëmbimit intensiv të informacionit midis vendeve pjesëmarrëse, duke analizuar inteligjencën e marrë në operacion në mënyrë që të identifikonte të dyshuarit dhe të ndiqte udhëzimet hetimore. Bazuar në teknikat kriminale të zbuluara, INTERPOL lëshoi ​​gjithashtu tre Njoftime Purple për mashtrimet telefonike, mashtrimet e investimeve dhe skemat e mashtrimeve duke përfituar nga pandemia COVID-19.
Njoftimet e purpurta japin informacion mbi objektet, pajisjet dhe metodat e fshehjes të përdorura nga kriminelët – informacione që organizatat e zbatimit të ligjit mund të kenë qasje përmes I-24/7 të sigurt të INTERPOL-it.
Falsifikimi i INTERPOL-it Llojet e tjera të mashtrimit të ekspozuara në operacion përfshijnë kompromisin e postës elektronike të biznesit, mashtrime romance dhe and smishing ’, ku mesazhet standarde të shërbimit të mesazheve (SMS) dërgohen për të detyruar një viktimë të zbulojë informacione personale që më pas mund të përdoren me mashtrim.
Në Singapor, policia arrestoi një burrë që paraqiti letrat kredenciale të rreme të INTERPOL-it kur shoqëronte një grua të moshuar në një bankë për tërheqje. Një hetim i mëtejshëm zbuloi se burri ishte vetë viktimë e mashtruesve që e kishin thirrur atë duke pretenduar si agjentë kinezë të zbatimit të ligjit, i siguroi atij identifikimin mashtrues dhe e udhëzoi atë të kapte fondet e gruas së moshuar.
Një kërcënim ndërkombëtar Rezultatet nënvizuan natyrën transnacionale të shumë mashtrimeve telefonike dhe online, ku autorët e krimit shpesh veprojnë nga një vend tjetër apo edhe kontinent sesa viktimat e tyre. Duke përdorur natyrën pa kufi të internetit, mashtruesit rrallë respektojnë juridiksionet kombëtare në mashtrimet e tyre. Paratë e nxjerra nga viktimat ka të ngjarë të përfshijnë shumë vende pasi kriminelët përdorin llogari bankare jashtë shtetit ose mushka parash për të pastruar fondet e tyre.
« Importantshtë e rëndësishme për vendet anëtare të mbajnë mend se ata nuk janë vetëm në luftimin e këtyre mashtrimeve, » tha Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it Jürgen Stock.
« Rrjeti global i INTERPOL-it ekziston për të mbështetur njëri-tjetrin pikërisht në këtë situatë, me ndarjen në kohë të informacionit dhe inteligjencës policore, veçanërisht kur kalon një ose më shumë juridiksione, » shtoi Sekretari i Përgjithshëm Stock.
“Pandemia COVID-19 ka parë që shumëfishohen mashtrimet e telekomunikacionit dhe inxhinierisë sociale. Operacioni Drita e Parë ka arritur një sukses të jashtëzakonshëm në vitin e kaluar akoma, duke shkuar përpara, një koalicion shumë më i gjerë global i zbatimit të ligjit – lehtësuar nga INTERPOL – do të jetë i nevojshëm për të luftuar këto kërcënime,  » tha Duan Daqi, Shefi i Byrosë Qendrore Kombëtare të INTERPOL-it në Pekin
Faza e fundit e operacionit Drita e Parë u mbështet nga Ministria Kineze e Sigurisë Publike.

Derniers articles

Nese nuk na besoni neve…Atëherë lexoni dhe besoni mediave boterore. Ja se çfarë shkruan gazeta gjermane per Edi Ramen..

Berne, 1 tetor /Frankfurter Allgemeiner Zeitung: Edi Rama është padyshim kryeministri më i mirë që ka pasë Serbia që prej kohës së Nikolla Pashiq! FAZ:...

Mediat zvicerane: Vazhdon terrori nga manastiret serbe, dje ne Kosovë, sot ne Serbi…Një krijesë misterioze me hiram të zi në një manastir, që...

Berne, 1 tetor -Nje video  me rrjete sociale ka tmerrusr qytetaret ne Serbi, ku verejet nje krijese misterioze po shkaktob frikë dhe terror në Serbi,...

Kisha te Manastiri serbe ne Banjska dikur ishte xhami. Ja cili hoxhë shërbente aty!

Banjska në Zveçan, aty ku krimi serb vrau një polic kosovar e tentoi të destabilizonte veriun, paska qenë dikur një fshat tipik shqiptar, e...

Mergimtaret ne Zvicer bënë homazhe për nder të heroit te sovranitetit, policit Afrim Bunjakut

Berne 30 shtator -Dje dhe sot edhe ne Zvicer gati ne gjitha kantonet dhe qendrat  ku veprojne institucionet e Republikes se Kosoves mergimtaret tane...

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...