17.9 C
Berne
lundi 17/06/2024

Interpol njofton konfiskimet e para të vaksinave të rreme

Krimi i lidhur me vaksinën Covid-19 po rritet në të gjithë botën, paralajmëron organizatën ndërkombëtare për bashkëpunimin policor me qendër në Lyon, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Rreth 2,400 doza të vaksinave të rreme janë kapur në Afrikën e Jugut, ndërsa një rrjet i vaksinave të falsifikuara është çmontuar në Kinë, njoftoi të mërkurën Interpol, duke paralajmëruar se ishte vetëm « fytyra në zhvillim e botës. » Ajsberg « .

« Autoritetet e Afrikës së Jugut kanë kapur qindra vaksina të rreme kundër Covid-19 pas një alarmi nga Interpol, i cili kishte paralajmëruar se vaksinat do të ishin shënjestra e preferuar e rrjeteve kriminale », specifikoi organizata ndërkombëtare për bashkëpunimin policor me qendër në Lyon.

Tre shtetas kinezë dhe një zambian u arrestuan gjatë këtij operacioni, të kryer në Germiston (provinca Gauteng), i cili gjithashtu lejoi zbulimin e një « sasie të madhe maskash të falsifikuara ».

Maja e ajsbergut

Përveç kësaj, Interpol siguroi ndihmë për Kinën, ku policia « identifikoi një rrjet shitjesh për vaksinat e falsifikuara Covid-19 dhe mori ambientet e prodhimit, duke çuar në arrestimin e 80 të dyshuarve dhe kapjen e më shumë prej 3000 vaksinave të rreme në vend » .

« Megjithëse e mirëpresim këtë rezultat, ai është vetëm maja e ajsbergut kur bëhet fjalë për krimin e lidhur me vaksinën anti-Covid-19, » tha sekretari i përgjithshëm i Interpolit Jürgen Stock, cituar në njoftimin për shtyp. « Këto arrestime nënvizojnë rolin unik të Interpol në mbledhjen e lojtarëve kryesorë, si publik ashtu edhe privat, për të mbrojtur sigurinë publike, » shtoi z. Stock.

Interpol përsëri paralajmëron kundër vaksinave të paautorizuara të cilat aktualisht ofrohen për shitje në internet. « Çdo vaksinë e promovuar në faqet e internetit ose në » darknet « nuk do të jetë legjitime, nuk do të jetë testuar dhe mund të jetë e rrezikshme », paralajmëron një.

Derniers articles