20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

INTERPOL feston 100-vjetorin e veprimit, bashkëpunimit ndërkombëtar policor -VIDEO


Nga Wiena në Wienë – Interpol 100 vjet në lufte me kriminelet, në sherbim te paqes dhe stabiliteti ne botë

Lion, Interpol / 31 janar (Nefail Maliqi) -Organizata, e cila u themelua në vitin 1923, është rritur nga një grup prej 20 përfaqësuesish kombëtarë në një strukturë që bashkon pothuajse të gjitha vendet e botës. Organizata më e madhe policore në botë feston zyrtarisht njëqindvjetorin e saj dhe feston një shekull bashkëpunimi ndërkombëtar policor, njofton gazeta zvicerane ne shqip nga selia e Interpol-it

Komisioni Ndërkombëtar i Policisë Kriminale – emri i parë i INTERPOL – u krijua në vitin 1923 në një kongres policor në Vjenë (Austri) i cili mblodhi së bashku përfaqësues nga 20 vende.

Në një kontekst të pasluftës të shënuar nga trazirat gjeopolitike dhe rritja shqetësuese e krimit ndërkombëtar, delegatët pranuan se vetëm bashkëpunimi midis policisë do të bënte të mundur luftën efektive kundër kërcënimeve kriminale transnacionale – një qëllim që ka mbetur i përbashkët gjatë periudhave politike ose stresi ekonomik.

I mbledhur që në fillim nga oficerët e lartë të policisë, Kongresi i Policisë së Vjenës vendosi parimet themeluese mbi të cilat bazohet edhe sot veprimi i INTERPOL-it: vëmendja e veçantë i kushtohet mjeteve që u mundësojnë zyrtarëve konkretë të zbatimit të ligjit të luftojnë krimin përtej kufijve të tyre dhe përkushtimin ndaj parimit të neutraliteti.

“Bota ka parë sigurisht transformime të thella gjatë shekullit të kaluar, por parimet themeluese të INTERPOL-it janë po aq të rëndësishme sot sa ishin në vitin 1923”, tha Sekretari i Përgjithshëm Jürgen Stock.

“Mjetet dhe teknologjitë që përdorim për të mbështetur policimin në vendet tona anëtare sigurisht që kanë evoluar në mënyrë të konsiderueshme – nga kodet telegrafike në rrjetin tonë të sigurt të policisë I-24/7 dhe nga shenjat e gishtërinjve te njohja e fytyrës.

“Aktualisht po kalojmë një periudhë të re përçarjeje globale, e cila ushqehet nga dixhitalizimi dhe luhatjet gjeopolitike gjithnjë në rritje. Një bashkëpunim i fortë ndërkombëtar policor është i nevojshëm më shumë se kurrë”, shtoi Sekretari i Përgjithshëm Stock.

Një video e shkurtër e lëshuar nga INTERPOL për të festuar 100 vjetorin e saj ilustron gamën e fushave në të cilat Organizata operon sot – duke përfshirë krimin mjedisor, tregtinë e paligjshme të produkteve farmaceutike dhe analizat mjekoligjore – dhe tregon se si vizioni i një grupi të vogël në Vjenë të Vitet 1920 janë bërë një mision i madh i kryer gjatë disa brezave.

Interpol sot ben 250 kërkime në sekondë

INTERPOL | The International Criminal Police OrganizationGjatë shekullit të kaluar, INTERPOL është bërë një nga organizatat më të njohura në botë, megjithëse roli i tij i saktë ndonjëherë neglizhohet.

Ndërsa përfaqësimet nga kultura popullore sugjerojnë se ka “agjentë të INTERPOL-it” që ndërhyjnë në vende të ndryshme, si p.sh. anëtarë të një force policore mbikombëtare, në fakt, vetëm shërbimet kombëtare përgjegjëse për zbatimin e ligjit kanë kompetencat e arrestimit dhe sekuestrimit. Në fakt, INTERPOL-i i ndihmon policët të luftojnë krimin që shtrihet përtej kufijve të tyre kombëtarë, duke i lejuar ata të ndajnë të dhëna me 195 vendet anëtare të Organizatës dhe të kenë akses në të dhënat e transmetuara prej tyre, si dhe të përfitojnë nga forma të ndryshme të mbështetjes teknike dhe operacionale.

Konteksti aktual, ku krimi është më i globalizuar se kurrë dhe kriminelët operojnë gjithnjë e më shumë nga hapësira « pa kufij » në internet, ka rritur dobinë operacionale të INTERPOL-it për zbatimin e ligjit.

Mesatarisht, oficerët e policisë kontrollojnë bazat e të dhënave të INTERPOL-it më shumë se 20 milionë herë në ditë, që përfaqëson afërsisht 250 kërkime në sekondë.

100 vjet të Interpol-it ne lufte me krimnelet, në sherbim te paqes dhe stabiliteti Nga Wiena nnë Wienë

Gjatë gjithë vitit 2023, Sekretariati i Përgjithshëm i INTERPOL-it dhe vendet anëtare do të organizojnë ngjarje dhe aktivitete për të shënuar përvjetorin e Organizatës.

Festimet e njëqindvjetorit do të kulmojnë në Vjenë, e cila do të presë sërish INTERPOL-in dhe drejtuesit e policisë nga 195 vendet anëtare të Organizatës për sesionin e 91-të të Asamblesë së Përgjithshme. Gjithashtu në vitin 2023 bota do të festojë për herë të parë Ditën Ndërkombëtare të Bashkëpunimit Policor të vendosur nga Kombet e Bashkuara më 7 shtator, ditën e themelimit të Komisionit Ndërkombëtar të Policisë Kriminale.

Miratuar nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara në dhjetor 2022, kjo ditë njeh rolin qendror që luan i gjithë komuniteti ligjzbatues në sigurinë globale, si dhe nevojën për të forcuar më tej bashkëpunimin ndërkombëtar për parandalimin dhe luftimin e krimit dhe terrorizmit transnacional.

INTERPOL marks 100 years of international police cooperation

INTERPOL célèbre 100 ans de coopération policière internationale

 

Derniers articles