4.2 C
Berne
lundi 27/03/2023

Interpol alarmon: Grupet terroriste po përdorin COVID-19 për të forcuar fuqinë dhe ndikimin

Lion, 22 dhjetor (Interpol) -Ndikimi i COVID-19 në terrorizmin global, tendencat dhe rreziqet e mundshme në lidhje me sulmet ndaj objektivave të prekshëm dhe bioterrorizmi është në qendër të një raporti të ri të lëshuar nga INTERPO, transmeton gazeta zvcerane ne shqip « Le Canton27.ch »

Vlerësimi, i cili është vetëm për përdorim të zbatimit të ligjit, merr parasysh pesë faktorët kryesorë të kërcënimit: COVID-19 karakteristikat e shpërthimit dhe përparimet mjekësore Përgjigje globale ose kombëtare Klima sociale Qëndrueshmëria e aparatit të sigurisë Strategjitë dhe aftësitë e terroristëve dhe aktorëve të tjerë jo-shtetërorë (NSA)

Ndërsa rastet e COVID-19 ulen në disa rajone dhe rriten në të tjera, raporti nënvizon nevojën kritike për të monitoruar reagimin dhe reagimin nga rrjetet terroriste, grupet e dhunshme ekstremiste dhe NSA të tjera potencialisht të rrezikshme. Ndikimi ekonomik Në fillim të pandemisë, grupe të caktuara terroriste dhe NSA të tjera përdorën pandeminë për të forcuar fuqinë dhe ndikimin e tyre, veçanërisht midis popullatave lokale, ose për të zgjeruar burimet e tyre të jashtme financiare. Raporti gjithashtu thekson se si ndikimi i COVID-19 në ekonominë globale ka të ngjarë të ndikojë indirekt në financimin në dispozicion të organizatave terroriste. « Terroristët – si të gjithë kriminelët – kanë kërkuar të përfitojnë nga COVID-19, për të fituar para, për të forcuar bazën e tyre dhe për të ndezur ndarjen. »

Jürgen Stock, Sekretari i Përgjithshëm i INTERPOL-it « Raporti ynë i vlerësimit të terrorizmit është një tjetër mjet për të ndihmuar zbatimin e ligjit të identifikojë dhe adresojë këto kërcënime në zhvillim, në ato që vazhdojnë të jenë rrethana sfiduese, » shtoi Sekretari i Përgjithshëm Stock. Përdorimi i teorive të dezinformimit dhe konspiracionit gjithashtu shfaqet si një emërues i përbashkët në të gjithë spektrat idealist, dhe si një tregues i kërcënimeve mbizotëruese ndaj synimeve prioritare.

Shfrytëzimi i ndarjeve Prania e mbështetësve të ekstremit të djathtë në aktivitetet anti-COVID-19 në një numër në rritje të vendeve perëndimore ilustron përpjekjet për të përdorur pandeminë për të shfrytëzuar ndarjet. Zbatimi i ligjit do të vazhdojë të përballet me përpjekje nga ekstremistët e dhunshëm të ekstremit të djathtë për të radikalizuar lëvizjet shoqërore, të tilla si përplasja me grupet e ekstremit të majtë dhe / ose provokimi i përdorimit të forcës. Vendet anëtare inkurajohen të shkëmbejnë dhe të kontrollojnë informacione në lidhje me individë dhe grupe që përdorin teori konspirative COVID-19 për të thirrur dhe planifikuar veprime të dhunshme. Përdorimi i koordinuar dhe i qëndrueshëm i

Njoftimeve të INTERPOL-it mbetet kyç për të parashikuar kërcënimet që vijnë nga ndikimi direkt dhe indirekt i pandemisë. Raporti i INTERPOL gjithashtu nënvizon se rikthimi i përsëritur i masave kufizuese ka të ngjarë të mbështesë një shkallë të trazirave civile si dhe ndikimin në zgjedhjen e kohës dhe synimeve për aktet terroriste. Raporti përfshin rekomandime dhe shenja paralajmëruese të hershme për komunitetin global të zbatimit të ligjit për të monitoruar në adresimin e këtyre kërcënimeve.

Derniers articles

Fabienne Fischer: Shqiptarët e kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasadorë të vendit të tyre

Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer në bisedë me kryeredaktoren e gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch Intervistë me znj. Fabienne Fischer, këshilltare shtetërore, departament...

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna: Kosovarët meritojnë më shumë njohje në Gjenevë dhe Zvicër

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna në bisedë me kryeredaktorin e gazetës zvicerane-shqiptare Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, deputet i Këshillit të Madh të Gjenevës, është një kandidat...

Fabienne Fischer: Les Albanais du canton de Genève ne sont pas seulement un exemple d’intégration, mais aussi des ambassadeurs de leur pays

Conseillère d’Etat Mme. Fabienne Fischer en conversation avec la rédacteur en chef du journal suisse en albanais Le Canton27.ch Interview avec Mme. Fabienne Fischer, Conseillère...

Le député suisse Emmanuel Deonna: Les Kosovars méritent plus de reconnaissance à Geneve et en Suisse

Le député suisse Emmanuel Deonna en conversation avec le rédacteur en chef du journal suisse albanais Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, député au Grand Conseil genevois,...

Nga intervista ekskluzive me ambasadorin amerikan Christofer Hill / Ja cfare thoshte ai dikur për Serbinë, Kosovën dhe Luginen e Presheves dhe cfare sot.. 

Ambasadori amerikan Christofer Hill në bisedë me redaktorinm e gazetes zvicerane ne shqip Le canton27.ch   Bernë, 27 mars -Para 24 vitesh, pikrisht me 6 shkurt...