3 C
Berne
mardi 21/03/2023

ILO per Kosovën: Mundësi të kufizuara pune, veçanërisht për të rinjtë. Atyre i impohet eksodi. Papunesia e te rinjeve shkon ne 50%?!

Gjeneve, 13 prill -Pas një tkurrjeje prej 5.3% të PBB-së në vite 2020 të shkaktuar nga pandemia Covid-19, ekonomia u rikuperua shpejt në vitin 2021 me një rritje të vlerësuar prej 7.7%. Të dhëna të forta mbi ndikimin e pandemisë në tregun e punës nuk janë të disponueshme, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Per 20 vjet Kosova 20% te papune + 20 % nga koha e Milloshevicit taman perputhen me shifren e ILO ne Gjeneve: 40 % te papune!

ILO pret që pandemia t’i ketë bërë edhe më urgjente sfidat e tregut të punës të Kosovës para pandemisë. Këto sfida janë normat e larta të papunësisë (26 për qind në TM4 2021), veçanërisht për gratë dhe të rinjtë (papunësia e të rinjve pothuajse në 50% në 2020), nivelet e larta të pasivitetit (mbi 60% në 2020) dhe punësimi informal (përllogaritjet variojnë ndërmjet 20 dhe 30%). Vazhdo te lexosh

* * *

About the ILO in Kosovo¹: Limited job opportunities, especially for youth

After a 5.3% contraction of GDP in 2020 caused by the Covid-19 pandemic the economy recovered quickly in 2021 with an estimated growth of 7.7%. Solid data on the labour market impact of the pandemic are not available. The ILO expects that the pandemic has made the labour market challenges of Kosovo from before the pandemic even more urgent. These challenges are high rates of unemployment (26 per cent in Q4 2021), particularly for women and youth (youth unemployment almost at 50% in 2020), elevated rates of inactivity (above 60% in 2020), and informal employment (estimates range between 20 and 30%). Continue reading

Derniers articles

Shefi OKB-se mbeshtet marreveshjen e Ohrit mes dy shteteve fqinje Kosoves dhe Serbise

Berne, 20 mars -Sekretari i Përgjithshëm mirëpret njoftimin e fundit nga Bashkimi Evropian për një marrëveshje nga palët për zbatimin e Marrëveshjes për rrugën...

Nga Brukseli ne Ohër, Zotimi gojor ka peshe!..

Shkruan: Muhamet MAVRAJ Zotimi gojor ka peshe, por eshte dicka tjeter nga nenshkrimi i dokumenteve. Dialogu, bisedimet, takimet jane me te mira sesa izolimet ose konfliktet...

Përfunduan diskutimet maratonike në Ohër mes Kurtit dhe Vucicit nën patronazhin e BE-së. Arrihet marreveshje, por presidenti serb refuzoi te nenshkruaj

Oher, 18 mars -Rundi i bisedimeve maratonike mes liderëve të Kosovës dhe Serbisë pas 12 oresh ka përfunduar. Mesohet se ka një dakordim mes...

Le Conseil fédéral adopte le rapport sur l’exercice du droit de vote depuis l’étranger

Berne, 17 mars Lors de sa séance du 17 mars 2023, le Conseil fédéral a adopté un rapport sur l’exercice du droit de vote...

Këshilli Federal miraton raportin për ushtrimin e të drejtës së votës nga jashtë

Bernë, 17 mars –Gjatë mbledhjes së 17 marsit 2023, Këshilli Federal miratoi një raport për ushtrimin e të drejtës së votës nga zviceranët jashtë...