20.3 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Historia e raporteve mes Zvicrës dhe BE. Marrëdhëniet mes Bernës me Brukselit janë vazhdimisht në zhvillim…

Bernë, 4 prill -Me marrëveshjen e tregtisë së lirë të vitit 1972 u hodhën bazat e marrëdhënieve mes Zvicrës dhe BE-së, të cilat sot bazohen në më shumë se 100 marrëveshje. Zvicra është një partner i njohur dhe i përkushtuar i BE-së, vendeve anëtare të BE-së dhe shteteve të EEA dhe EFTA, sherkuan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar DFAE,

Zvicra ndodhet gjeografikisht në mes të kontinentit evropian dhe është pothuajse tërësisht e rrethuar nga shtetet anëtare të Bashkimit Evropian (BE). Për shkak të kësaj afërsie gjeografike dhe kulturore, por mbi të gjitha për shkak të peshës së tyre politike dhe ekonomike, BE-ja dhe 27 shtetet e saj anëtare janë partnerët më të rëndësishëm të Zvicrës.

Harta « Evropa sot »

Por Zvicra është gjithashtu një partner kyç për BE-në. Prandaj, një politikë e bashkërenduar dhe e synuar e interesit ndaj BE-së është e një rëndësie vendimtare për prosperitetin e Zvicrës. Zvicra nuk është një vend anëtar i BE-së, por e ndjek politikën e saj evropiane në bazë të marrëveshjeve dypalëshe sektoriale. Që nga marrëveshja e tregtisë së lirë të vitit 1972, një rrjet gjithnjë e më i dendur marrëveshjesh është thurur në disa faza. Qasja dypalëshe i mundëson Zvicrës të përshtatë politikën e saj me fqinjët e saj evropianë. Populli konfirmoi dhe mbështeti rrugën dypalëshe me vota të ndryshme. Forcimi dhe
Zhvillimi i mëtejshëm i rrugës dypalëshe, i cili gjithashtu përfshin përfundimin e mundshëm të marrëveshjeve të reja të aksesit në treg me BE-në, është me rëndësi parësore për Zvicrën.

Kronologjinë

2022: Fillimi i bisedimeve eksploruese me BE-në mbi propozimin e Bundesratit për një paketë të re negociuese (njoftim për shtyp i 25 shkurtit 2022)
2021: Përfundimi i negociatave për një marrëveshje institucionale; nuk do të përfundojë
2019: Nënshkrimi i marrëveshjes së pjesëmarrjes së bashkëpunimit policor Prüm
2017: Nënshkrimi i marrëveshjes për ndërlidhjen e sistemeve të tregtimit të emetimeve ndërmjet Zvicrës dhe BE-së
2017: Zvicra është e lidhur plotësisht me « Horizon 2020 »
2016: Vendimi për zbatimin e nenit 121a BV nga Parlamenti
2016: Nënshkrimi i Protokollit III që shtrin lëvizjen e lirë të personave në Kroaci
2015: Nënshkrimi i marrëveshjes për shkëmbimin automatik të informacionit tatimor
2014: Nënshkrimi i marrëveshjes së pjesëmarrjes EASO (European Asylum Support Office).
2014: Miratimi i nismës popullore “Kundër emigracionit masiv”
2013: Miratimi i mandatit të negociatave për një marrëveshje për çështjet institucionale nga Këshilli Federal
2013: Nënshkrimi i marrëveshjes së bashkëpunimit të navigimit satelitor
2013: Nënshkrimi i marrëveshjes së konkurrencës
2012: Nënshkrimi i marrëveshjes së mbrojtjes EVA (Agjencia Evropiane e Mbrojtjes)
2010: Nënshkrimi i Marrëveshjes për Arsim, Trajnim dhe Rininë
2009: Vazhdimi i lëvizjes së lirë të personave dhe shtrirja në Bullgari dhe Rumani
2008: Nënshkrimi i marrëveshjes me Eurojust-in
2006: Miratimi nga populli i Ligjit Federal për Bashkëpunimin me Shtetet e Evropës Lindore
2005: Shtrirja e lëvizjes së lirë të personave në BE-10
2004: Nënshkrimi i marrëveshjes me Europol
2004: Nënshkrimi i II dypalësh (Schengen/Dublin, Tatimi i Kursimeve, Lufta kundër Mashtrimit, Produktet Bujqësore të Përpunuara, Mjedisi, Statistikat, MEDIA, Pensionet)
1999: Nënshkrimi i I Bilateralit (lëvizja e lirë e njerëzve, pengesat teknike në tregti, prokurimet publike, bujqësia, transporti tokësor, transporti ajror, kërkimi)
1992: Refuzimi i anëtarësimit në EEA nga populli
1990: Nënshkrimi i Marrëveshjes për Lehtësimin dhe Sigurimin Doganor
1989: Nënshkrimi i marrëveshjes së sigurimit
1972: Nënshkrimi i marrëveshjes së tregtisë së lirë ndërmjet Zvicrës dhe BE-së

Derniers articles