12.3 C
Berne
lundi 27/05/2024

HG: Terrasat një akomodim i përzier në zemër të Gjenevës

Gjenevë, 2 shkurt -Me platformat kolektive të akomodimit (PHC) të Eugène-Lance, Cointrin dhe Artisans (Meyrin), ajo e Terrassière është e katërta që ka hapur dyert. Platformat kolektive të akomodimit janë fillimisht zyra që janë shndërruar në strehim të përkohshëm, njofton gazeat zvicerane en shqip Le Canton27.ch duke ju referuar burimeve te HG.

Ekipi social dhe banorët turq u ulën rreth një mëngjesi të mirë. 89 vende në qendër të qytetit

E hapur në dhjetor 2022, PHC de Terrassière zë ambientet e mëparshme të një kompanie IT. Ai është i shpërndarë në dy kate (kati përdhes dhe i pari) dhe ka një sipërfaqe prej më shumë se 1500 metra katrorë.

E vendosur në qendër të qytetit, ajo ka 29 dhoma që mund të strehojnë nga 2 deri në 6 persona në varësi të madhësisë së tyre, pra gjithsej 89 banorë. Aktualisht, pllaja është pothuajse e mbushur, e zënë kryesisht nga burra beqarë.

Ambjentet e përbashkëta (kuzhinat, tryezat, dhomat e lojërave, dhomat e qeta etj.) janë gjithashtu të shumta dhe të bollshme. Ato janë mobiluar për të qenë mikpritës. Kolltukët janë vendosur në qoshe, bimët e gjelbra zbukurojnë muret dhe dhoma e lojërave në katin përdhesë së shpejti do të ndriçohet me murale. Në të ardhmen e afërt aty do të organizohen shfaqje filmash për fëmijë dhe të rritur një ose dy herë në muaj. Gjithashtu ka plane për shfrytëzimin e hapësirës për klasa joga. Qershia mbi tortë: mirëkuptimi me fqinjët – në pjesën më të madhe punonjës të zyrës – është sinqerisht i mirë!

Salla e lojërave për fëmijë

La salle de jeux pour les enfants

Fillimisht e destinuar për mbajtësit e një leje S, me fjalë të tjera shtetas ukrainas, KSHP-ja në fund mirëpret njerëz me origjinë të ndryshme. Arsyeja: fluksi i paprecedentë i azilkërkuesve. Shumica e banorëve të Terrassière vijnë nga Ukraina, por edhe nga Afganistani, Turqia dhe Burundi. Dhe, sipas ekipit social të vendit, bashkëjetesa po shkon mirë: “Disa kishin frikë se do të kishte konflikte mes komuniteteve të ndryshme por është më tepër e kundërta”. Timothée, anëtare e ekipit: « Një banore ukrainase më tha se ishte e kënaqur me këtë përzierje. » Mikdat, një tjetër banor, pajtohet: “Ne jemi turq dhe disa prej nesh e ndajmë dhomën me kurdët. Po shkon shumë mirë. Gjëja më e rëndësishme është të kesh personalitete të përputhshme në mënyrë që të mund të jetojmë së bashku.”

Ekip Sociual.. Një mëngjes i organizuar nga banorët turq

Timothée et Aline en plein travailNë vend, ekipi përbëhet nga Aline, Başak dhe Timothée (të tre punonjësit socialë në ndërhyrje kolektive), Sefouane që kryen detyrën si kujdestar social dhe Thomas, koordinatori i sitit.

Këtë të mërkurë, më 25 janar, turqit përgatitën një mëngjes tradicional për të falënderuar ekipin social për angazhimin e tyre dhe për të ndarë një pjesë të kulturës së tyre. Başak, një punonjëse sociale që flet turqisht (“supergruaja e KSHP” siç e quan me dashuri kolegia e saj Aline), kujdeset për përkthimin kur është e nevojshme. Enes, Şahin, Mikdat dhe Murat kanë vetëm disa muaj që janë në Zvicër. Dhe nëse ata punojnë shumë për të mësuar frëngjisht, ka ende një rrugë të gjatë për të bërë. Të katër burrat u takuan në Gjenevë dhe menjëherë u bënë miq: « Ditë pas dite, ne madje ndihemi si një familje ». thjesht shpjegon Enes. Katër burrat shpresojnë që një ditë të jenë në gjendje të kthehen në shtëpi, por gjithashtu janë të prirur të integrohen dhe të mësojnë frëngjisht shpejt. Ndërmjet mësimeve të gjuhës, ata shpesh shkojnë për të notuar në pishinën Vernets ose bëjnë një shëtitje në qytetin e vjetër ose në Parc des Bastions. Një integrim hap pas hapi.

Derniers articles