20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Guy Parmelin, Presidenti i ri i Zvicrës: Ja cfare thote per bashkepunimin Berne-Prishtinë

Bernë, janar 2021 -Guy Parmelin (UDC/SVP), nga 1 Janari i ketioj viti eshte presidnert i ri i Tvcrës.  Asambleja Federale (Këshilli Kombëtar dhe Këshilli i Shteteve së bashku) e zgjodhi atë me 9 Dhjetor me një rezultat të mirë prej 188 votash nga 202 vota e vlefshme, njfton gazeta zvcerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch »

Vaudois UDC Guy Parmelin pason socialisten Bernese Simonetta Sommaruga si Presidente të Konfederatës Zvicerane. Ai është planifikuar të marrë detyrën në 1 janar 2021. Nëse të gjitha tranzicionet e pushtetit mund të jenë aq të qetë dhe të sjellshëm sa në vend, do të kishte më pak konflikte politike jashtë vendit.

Presidentja aktuale Simonetta Sommaruga i jep asaj çelësat e vendit mes krizës së koronavirusit. Sfida të mëdha ekonomike dhe shoqërore presin UDC të Vaudois

61-vjeçari Vaudois shënoi një rezultat mjaft të mirë, me 188 vota nga 202 vota të vlefshme. Pandemia e koronavirusit kërkon, Guy Parmelin nuk do të ketë të drejtën e festës tradicionale, madje as të udhëtojë me tren në shtëpinë e tij Kanton.

Edhe pse Guy Parmelin është një burrë shteti sot, ai nuk e harron origjinën e tij në botën fshatare. Siç e kujtuan disa nga miqtë e tij të fëmijërisë në 24 orët e kësaj fundjave. Vaudois UDC gjithashtu arrin majën e pushtetit më 9 dhjetor, por në 2015. Cleshtë e qartë, ajo mbart 9 në zemrën e saj. Kështu, ai lejon që Kantoni i Vaudit t’i ofrojë Këshilltarit të tij të 15-të Federal. Ai pasoi Eveline Widmer-Schlumpf, PBD e Grisons, e urryer dhe e refuzuar nga ish partia e saj UDC. Para se të drejtonte Departamentin e Ekonomisë, Trajnimit dhe Kërkimit (DEFR), Guy Parmelin ishte për 3 vjet në krye të Departamentit Federal të Mbrojtjes, Mbrojtjes Civile dhe Sporteve (DDPS) . Lufta e tij e ardhshme do të jetë e ashpër: të bindë zviceranët për meritat e « Marrëveshjes së Partneritetit Ekonomik me rreze të gjerë midis Shteteve të EFTA dhe Indonezisë ». Vendim me 7 Mars.

Kush eshte katundari që u bë President i Shtetit të Zvicrës?

Lindur më 9 nëntor 1959 I martuar Nga Bursins (VD) Aktivitete profesionale 1985–2015: mjeshtër fermer-vreshtar Trajnimi 1985: Master federal në bujqësi me vreshtari 1979: Shkolla bujqësore kantonale e Marcelin në Morges (VD) 1977–1979: Praktikë në bujqësi 1975–1977: Gjimnazi kantonal i Montbenon në Lozanë me diplomë dhe pjekuri federale latino-angleze 1969–1975: Shkolla e mesme klasike në Rolle me çertifikatë të mesme latino-angleze Aktivitetet politike 9 dhjetor 2015: zgjedhja në Këshillin Federal 2003–2015: këshilltar kombëtar 2000–2004: President i Unionit Qendror Demokratik (UDC) të Kantonit të Vaud 1994–2003: Anëtar i UDC i Këshillit të Madh Vaudois 1993–1999: President i Këshillit të Përgjithshëm të Bursins Aktivitete të tjera kryesore 1996–2015: Anëtar i Bordit të Drejtorëve të Federatës së Kooperativave Bujqësore Zvicerane (FENACO), Nënkryetar që nga viti 2009 2012–2015: anëtar i Bordit të Drejtorëve të Institucionit të Sigurimit të Zjarrit dhe Elementeve Natyrore (ECA) të Kantonit të Vaud.

Më 27 maj 2016, Këshilltari Federal Guy Parmelin ka berë një vizitë pune në Kosovë (Visite de travail du conseiller fédéral Guy Parmelin au Kosovo)

Guy Parmelin dëshiron të përfitojë nga bisedimet e ndryshme të planifikuara për të vlerësuar personalisht situatën e shtetit më të ri Evropian. Ai do të takohet me Kryeministrin Isa Mustafa dhe anëtarët e tjerë të qeverisë, si dhe komandantin e KFOR-it dhe përfaqësuesit e ekonomisë. Programi përfshin gjithashtu një intervistë me ushtarët SWISSCOY në Mitrovicë.

Zvicra dhe Kosova duhet të forcojnë shkëmbimet e tyre ekonomike, vëllimi i të cilave mbetet modeste për momentin, ka thenen vitine kaluar z.Guy Parmelin duke foluir për bahskepunimimin mes Bernës dhe Prishtinës.

Sipas tij « na fakti që rreth 200,000 kosovarë jetojnë në territorin zviceran, ose gati 10% e popullsisë së shtetit ballkanik, është sigurisht gjithashtu një arsye. Prandaj Zvicra tashmë po i ofron mbështetje Kosovës në fushat e qeverisjes demokratike, decentralizimit, ekonomisë dhe punësimit, ujit, shëndetit, migrimit si dhe paqes dhe sigurinë.. », transmeton gazeta zvicerane ne shqip « Le Canton27.ch »

Guy Parmelin vizitoi gjithashtu ushtarët e SWISSCOY në Mitrovicë. Me angazhimin e SWISSCOY, Ushtria Zvicerane ka marrë pjesë në misionin paqeruajtës ndërkombëtar Forca e Kosovës (KFOR) që nga tetori 1999. Ky angazhim bazohet në vendimin e Këshillit Federal të 23 qershorit 1999 që synon pjesëmarrjen ushtarake në KFOR bazuar në Rezolutën 1244 të KB. Në pranverën e vitit 2014, Parlamenti zgjati këtë mandat deri në fund të vitit 2017. Aktualisht, 211 ushtarë po punojnë për paqeruajtje në Kosovë.

Derniers articles