14.8 C
Berne
lundi 27/05/2024

Gjykata speciale e PDK-së dhe LDK-së në Hagë kundër liderëve të UCK-së (Thaci, Veseli dhe të tjerëve..) do nis punën më 1 mars të këtij viti

Hage, 2 janar -Gjyqi i Hagës ndaj ish-komandantit të UÇK-së, Hashim Thaçi dhe të bashkëakuzuarve të tij për krime lufte në Kosovë dhe Shqipëri 1998-99, duhet të fillojë më 1 mars të vitit të ardhshëm në Gjykatën për Krimet e Luftëtarëve të UÇK-së në Hagë. Kjo eshte konfirmuar edhe ne konfrencen efundit mbi ecurinë e çështjes ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit nga kryetari i trupit gjykues, Charles L Smith, raporton gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Do përkutjuar se kjo gjykate eshte « meritë » e dyputetëve te PDK-së dhe LDK-së te cilët më 3 gusht të vitit 2015 votuan në parlamentit të Kosovës pro themelimit te gjykates special për krime lufte kunder UCK-së. Pas një seance maratonike që nga mëngjesi, pro themelimit të Gjykatës Speciale votuan 82 deputetë, 5 ishin kundër dhe një abstenoi.

Në këtë drejtim, trupi gjykues ka kërkuar nga ZPS që t’i dorëzojë panelit listën e 12 dëshmitarëve të parë të cilët do të dëgjohen gjatë dy javëve të para apo gjatë tre javëve të para në qoftë se numri është më i madh, brenda datës 1 shkurt 2023 në ora 16:00.

Trupi dëgjimor caktoi dy seanca paraprake për 17 janar dhe fillim të shkurtit 2023.

Nëse përgatitjet procedurale përfundojnë në kohë, trupi gjykues i gjyqtarit Smith “mendon” të caktojë fillimin e gjykimit më 1 mars, kur prokurorët do të bënin fjalën hyrëse.

Gjatë procesit, prokurorët planifikojnë të përfshijnë dëshminë e 319 dëshmitarëve gjatë 709 orëve të punës.

Gjyqtarët Ginel Metro nga Zvicra, Christoph Barth nga Gjermania dhe gjyqtari rezervë Fergal Gaynor nga Republika e Irlandës do të jenë gjithashtu në panelin që do të gjykojë Thaçin dhe tre të bashkëakuzuarit e UÇK-së.

Sipas aktakuzës, Thaçi dhe të bashkëakuzuarit mbajnë përgjegjësinë individuale dhe komanduese për këto krime.

Të gjithë ata ishin anëtarë të Shtabit Kryesor të UÇK-së gjatë periudhës së mbuluar nga aktakuza: Taçi si komisar politik, më vonë komandant, Veseli si shef i shërbimit informativ, Selimi si shef operativ dhe Krasniqi si zëvendës komandant dhe zedhënës.

Në qeverinë e përkohshme të Kosovës, të shpallur në mars të vitit 1999, Thaçi ishte kryeministër, Veselji ministër për punët e inteligjencës, Seljimi ministër i punëve të brendshme dhe Krasniqi portier.

Sipas aktakuzës, Taça, Veselja, Seljimi dhe Krasniqi kanë qenë pjesëmarrës në një ndërmarrje të përbashkët kriminale, së bashku me shumë oficerë të tjerë dhe anëtarë të UÇK-së, si dhe anëtarë të qeverisë së përkohshme, nga të cilët në aktakuzë përmenden këta: Azem Syla, Lah Brahimaj, Fatmir Limaj, Sulejman Selimi, Rrustem Mustafa, Shukri Buja, Latif Gashi dhe Sabit Geci. Qëllimi ketyre, sipas aktakuzës, ishte të merrte kontrollin e Kosovës duke kryer krime ndaj të gjithë atyre që u shpallën armiq apo kundërshtarë politikë nga majat e UÇK-së.

Derniers articles