12.3 C
Berne
lundi 27/05/2024

Gjenevë, Ivica Dacic ne OKB: Më shumë se 200,000 të zhvendosur serbë dhe joshqiptarë, përqindja e të kthyerve është më pak se 2%”. Por ministri serb harroi se 20 mije shqiptare te Lugines se Presheves gjenden ne Kosovë

Gjenevë /UN, 4 mars -Sesioni i jashtëzakonshëm i 52-ti me radfhe i Këshillit të OKB-së për të Drejtat e Njeriut në Gjenevë ka nisur punimet e veta ne Gjenevë i cili do te zgjase deri me 4 prill. Për pese jave rresht përfaqesuesit e vendeve anetare dhe eskperte te OKB-së për te drejtat e njeriut do te debatojne për situaten e te Drejatve te Njeriut ne botë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Ne Sesionit e sivjem te OKB-s, katër çështjet e seancës së Këshillit për të Drejtat e Njeriut do te dominoj sidmso per krizne ne Ukrainë si teme e debati ne Këshillin e të Drejtave të Njeriut. Shumë shtete qe ne dioten e apre kane dënuar pushtimin dhe qëndrimin e forcave ruse në Ukrainë. Pos, Ukraines, do bisedohet edhe për Rusine, Kinën dhe Etiopine, vende keto  qe do të jenë në qendër të maratonës diplomatike pesë-javore në Palais des Nations në Gjenevë. Këshilltari Federal Ignazio Cassis dënon, por këmbëngul në nevojën për dialog.

Këshilli i të Drejtave të Njeriut fillon segmentin e tij të nivelit të lartë duke dëgjuar deklarata nga rreth 20 personalitete të nivelit të lartë

Në javen qe e lam pas, Këshilli i të Drejtave të Njeriut filloi segmentin e tij të nivelit të lartë duke dëgjuar deklarata nga më shumë se 20 personalitete të nivelit të lartë, duke përfshirë krerët e shteteve të Republikës Demokratike të Kongos, Malit të Zi dhe Kolumbisë, si dhe krerët e qeverive të Republikën Çeke dhe Jemenin.

Në këtë shtatëdhjetë e pesë vjetor të Deklaratës Universale të të Drejtave të Njeriut dhe përvjetorin e parë të agresionit rus kundër Ukrainës, dhe përballë përkeqësimit të situatës së të drejtave të njeriut në botë, është më e rëndësishme se kurrë të rigjallërohet Universale. Deklarata dhe multilateralizmi, theksoi ai.

Deklaratat u bënë nga: Presidentët e Republikës Demokratike të Kongos, Malit të Zi dhe Kolumbisë; kryeministrat e Republikës Çeke dhe të Jemenit; zëvendëskryeministri i Vietnamit; si dhe ministrat e Jashtëm të Kazakistanit, Serbisë, Tajlandës, Holandës, Paraguajit, Irlandës, Kilit, Maldiveve, Gjeorgjisë, Kosta Rikës, Finlandës, Senegalit dhe Andorrës. Deklarata u bënë edhe nga Ministri i Drejtësisë së Marokut dhe Ministrja për Bashkëpunim Zhvillimor dhe Politikë Globale Klimatike të Danimarkës.

Sa per dijeni ministrit serb ne Gjeneve: Gjate dy decenieve te fundit Serbia deboi mbi 40 mije shqiptare nga Serbia ne Kosove dhe Zvicer…

IVICA DACIC, zëvendëskryeministër i parë dhe ministër i Punëve të Jashtme i Serbisë, theksoi me keqardhje se bota vazhdon të ballafaqohet me shkelje të të drejtave themelore të njeriut. “Në Kosovë, institucionet e përkohshme të Prishtinës në mënyrë sistematike pengojnë të drejtën për një jetë dinjitoze, të sigurt dhe të sigurt të serbëve dhe të popullatës tjetër joshqiptare”, vetëm për shkak të përkatësisë së tyre të ndryshme kombëtare dhe fetare, deklaroi ministri i Jashtëm të huaj. , duke shtuar se këto popullsi përballen çdo ditë me kufizime dhe mohim të të drejtave të tyre themelore civile.

“Intoleranca kombëtare dhe etnike e lidershipit aktual shqiptar në Prishtinë ilustrohet me faktin se, sipas UNHCR-së, nga më shumë se 200,000 të zhvendosur serbë dhe joshqiptarë, përqindja e të kthyerve është më pak se 2%”, ka deklaruart ne Gjenevë Ivica Dacic, citon gazeat zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke shtuar se, ministri serbe harroi se 20 mije shqiptare te Lugines se Presheves aktulaisaht gjenden ne Kosovë te debuar nga regjimi serbe, te cilet jane te kercnuar, nëse do kthehen ne vendlindje i presin arrestimet, perkunder amnystise qe ju ka bere Serbia. Po aq shqiptare (20 mije) sot jane edhe ne Zvicer për shkak politikave diskriminuese antishqiptare te regjimit te Beogradit si ne punesim ashtu edhe ne jeten e e perditshm qe ne fjalorin diplamatik keto politika te eksodit te imponuar quhen spastrime etnike.

Sipas ministrit Dacici Serbia është gjithashtu një nga vendet me numrin më të madh të personave të zhvendosur në Evropë. Ai kujtoi se vendi i tij ka theksuar për shumë vite në forumet ndërkombëtare se personat e zhvendosur afatgjatë duhet të kenë të drejtën të zgjedhin midis integrimit lokal dhe kthimit në vendin e tyre të origjinës, « që vlen edhe për refugjatët nga Kroacia dhe Bosnja dhe Hercegovina. dhe personave të zhvendosur nga Kosova…”.

Në përputhje me praktikën e bashkëpunimit aktiv me Këshillin për të Drejtat e Njeriut, Serbia ka bërë një ftesë të përhershme për procedurat speciale, kujton ministri i Jashtëm, duke theksuar se në vitin 2022 Raportuesi Special për promovimin e së vërtetës, drejtësisë, dëmshpërblimit dhe garancive të mos – Serbinë e ka përsëritur dhe se janë duke u bërë përgatitje për vizitën, në fund të marsit të ardhshëm, të Raportuesit Special për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtës së lirisë së mendimit dhe shprehjes.

Derniers articles