20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Politikani zviceran Sommaruga: PS te merr pjese ne lëvizjen e bojkotimit të Izraelit

Gjeneve, 25 shkurt /Këshilltari i Shteteve Socialiste të Gjenevës, Carlo Sommaruga, bëri homazhe në kujtimin e babait të tij, ish-president i KNKK-së, i cili vdiq disa ditë më parë, gjatë kongresit të Partisë Socialiste (PS), këtë të shtunë, më 24 shkurt. Një haraç në formën e një thirrjeje për të bojkotuar Izraelin, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Një mbrojtës i zjarrtë i çështjes palestineze, Carlo Sommaruga do të tërheqë sërish zemërimin e atyre që e akuzojnë për vetëkënaqësi ndaj Hamasit. Dhe kjo, edhe nëse këshilltari i Shteteve në fund të liqenit të Gjenevës dënoi edhe një herë shumë qartë abuzimet e organizatës islamike gjatë kongresit të Partisë Socialiste (PS) këtë të shtunë, më 24 shkurt, në Gjenevë, shkruajne mediat zvicerane.

Në një homazhe të gjallë për babain e tij, ish-presidentin e ICRC Cornelio Sommaruga i cili u varros një ditë më parë, përfaqësuesi i zgjedhur i partisë së trëndafilave foli për konfliktin izraelito-palestinez. « Kam mësuar disa gjëra nga babai im, » thotë ai nga podiumi.

Së pari, kur ka shkelje të të drejtave të njeriut, kur jetët janë në rrezik, duhet thënë qartë dhe me zë të lartë. Mësova gjithashtu nga babai im se nuk duhet t’i besojmë më rrëfimit të Izraelit, se duhet të shkëputemi prej tij dhe të shikojmë se çfarë po ndodh në terren […]. Dhe së fundi, mësova se ishte e nevojshme të angazhoheshim pa rezerva për paqen dhe gjetjen e zgjidhjeve përmes dialogut”.

Ai që ulet në Dhomën e Lartë përshëndet seksionin e Gjenevës të partisë së tij, i cili, « tashmë në nëntor », denoncoi « shkeljet e ligjit humanitar » nga Hamasi dhe Izraeli. “E falënderoj edhe partinë – edhe nëse erdhi shumë vonë dhe e thashë publikisht – që ka një rezolutë [për këtë temë] në kongres”, nënvizon ai.

Carlo Sommaruga kujton se ai ishte në origjinë, në Zvicër, « i lëvizjes anti-aparteid »: « Sot, unë dua që edhe partia socialiste të vijë – siç bëri për lëvizjen kundër aparteidit – në një lëvizje bojkoti dhe sanksione [kundër] Izraelit në mënyrë që ky shtet të respektojë ligjin ndërkombëtar. Ai shton, me gishtin tregues të ngritur: “Të bësh këtë nuk është antisemitike: Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) e tha këtë në një vendim që kishte të bënte me Francën. Nuk ka asnjë qëndrim antisemitik në bojkotin e Izraelit. Është një çështje e lirisë së shprehjes.”

Pasi denoncoi “një falimentim të shteteve evropiane dhe Zvicrës”, senatori nxitoi në ndihmë të UNRWA, një agjenci e OKB-së, së cilës disa vende i kanë pezulluar pagesat.

Për rekord, UNRWA ka qenë në qendër të polemikave që kur Izraeli akuzoi dymbëdhjetë nga 30,000 punonjësit e tij rajonalë për përfshirje në sulmin terrorist të 7 tetorit të kryer nga Hamasi. Një sulm i dhunës së paprecedentë në Izraelin jugor, që rezultoi në vdekjen e të paktën 1,160 personave, shumica civilë.

Nga ana tjetër, që nga fillimi i luftës, sipas Hamasit janë vrarë rreth 30,000 palestinezë – përsëri shumica e tyre civilë. Situata humanitare vazhdon të përkeqësohet në territorin palestinez, ku 2.2 milionë njerëz, shumica dërrmuese e popullsisë, kërcënohen me « uri masive », sipas OKB-së

Derniers articles