20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Gjeneva Ndërkombëtare bëri thirrje që të mobilizohet për vendimmarrje me fakte

Gjenevë, 26 janar -Vendimet politike, ekonomike apo individuale duhet të jenë në gjendje të bazohen në fakte të vërtetuara (La Genève internationale appelée à se mobiliser pour une prise de décisions basées sur des faits) Me rastin e nisjes së Projektit Rosling në Gjenevë, Presidenti i Konfederatës Alain Berset nënvizoi rëndësinë e statistikave dhe të dhënave të besueshme në procesin demokratik, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Duke forcuar partneritetet midis shumë organizatave ndërkombëtare dhe duke përdorur maksimalisht sinergjitë në aspektin e të dhënave dhe statistikave, Geneva International ka një rol kyç për të luajtur në pozicionimin e vetes si një qendër e njohur të dhënash dhe duke mundësuar kështu politika më të qëndrueshme dhe të synuara.

Presidenti Alain Berset: Zvicra ka mbrojtur gjithmonë të dhëna dhe statistika solide në të cilat mund të mbështeten politikat

Berset appelle au « courage » des Etats pour les 70 ans de l'OMS - RJB votre radio régionalePresidenti i Konfederatës Alain Berset hapi këtë të enjte, më 26 janar, aktivitetin e parë të Projektit Rosling, i cili synon të forcojë rolin e statistikave dhe të dhënave në diskutimet politike dhe vendimmarrjen. Për ta arritur këtë, projekti synon të zgjerojë dialogun mbi të dhënat dhe statistikat duke përfshirë më tej përdoruesit e të dhënave dhe duke thelluar njohuritë e tyre.

Janë përcaktuar gjashtë linja pune: njohja e të dhënave (alfabetizimi i të dhënave ose aftësia për të identifikuar, mbledhur, përpunuar, analizuar dhe interpretuar të dhëna), financimi i të dhënave, menaxhimi i të dhënave, shkenca e të dhënave, parashikimet e popullsisë dhe ndryshimet klimatike, të dhënat shëndetësore.

Gjatë fjalës së tij, Presidenti i Konfederatës inkurajoi Gjenevën Ndërkombëtare që të mobilizohet si qendër e të dhënave. Me organizatat e saj të shumta, International Geneva prodhon, përpunon dhe shpërndan një sasi të konsiderueshme të dhënash që duhet të vlerësohen më mirë. Zvicra ka mbrojtur gjithmonë të dhëna dhe statistika solide në të cilat mund të mbështeten politikat. Kështu ajo ruan angazhimin e saj në këtë fushë pas bashkëorganizimit të edicionit të 3-të të Forumit Botëror të të Dhënave të Kombeve të Bashkuara në Bernë në 2021.

Një ditë e pasur me diskutime

Përveç Presidentit të Konfederatës Alain Berset, të enjten në Gjenevë u shprehën edhe njerëz të tjerë për këtë temë, si Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtor i përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) dhe Ola Rosling, presidente dhe bashkëthemeluese e Gapminder. Fondacioni, i cili frymëzoi këtë projekt.

E bashkëorganizuar me OBSH-në, kjo ngjarje e parë e titulluar « Gjenevë Ndërkombëtare: A mund t’i mposhtim shimpanzetë me të dhëna dhe statistika? » (A mund t’i mposhtim shimpanzetë me të dhëna dhe statistika?), i referohet testit të Hans Rosling, i cili pyeti studentët dhe ekspertët e tij në mbarë botën për perceptimet e tyre për botën. Ky mjek dhe statisticien suedez e kishte kuptuar se këta ishin aq të njëanshëm saqë u përgjigjeshin pyetjeve më pak mirë se shimpanzetë, të cilët do t’u përgjigjeshin atyre në mënyrë të rastësishme.

Derniers articles