12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Gazetari shqiptar në Tribune de Gèneve: Për një Zvicër 10 milionëshe, me gjysëm milioni shqiptarë, me më shumë « Xhaka » dhe « Shaqira »

Bernë, 14 prill -Sot gazeta prestigjioze e Zvcrës Tribune de Gèneve ka sjellur nje shkrim te gazetarit tonë të njohur Nefail Maliqit, redaktori i gazetes zviceran në shqip Le Canton27.ch i cili jeton dhe vepron qe prej vitesh ne kete vend, me titull: Për një Zvicër te ardhshme me Shaqira… (Pour une Suisse avec de futurs Shaqiri). N ekete shkrim (opnione) jkolegu yne Maliq ka pyetur: Pse do të kishte frikë Zvicra nga një rritje e popullsisë prej rreth 10 milionë? Pas dy dekadash ky vend do të ketë shumë “Xhaka” dhe “Shaqira”. Krenaria apo shqetësimi? Ne ju lëmë të zgjidhni..”

Ja shkrimi ne teresi i gazetarit shqiptar ne Tribune de Gèneve: 

Në vitin 1800, planeti ynë kishte gati një miliardë qenie njerëzore, aq sa Kina sot. Që nga viti i kaluar, kjo shifër zyrtarisht është mbi 8 miliardë. Në Evropë rritja e popullsisë është në rënie, ndërsa në Zvicër po rritet! Pse vendi ynë ka frikë nga 10 milionë njerëz, ndërsa disa vende dhe njerëz i frikësohen zhdukjes (shih “Limitimi i imigracionit për të shpëtuar Zvicrën, vërtet?” në “Tribune de Genève” të 4 prillit).

Sipas OKB-së, ndryshimet demokratike që kanë prekur më shumë se 60 vende të botës janë shqetësuese. Në këto vende popullsia do të bjerë vazhdimisht deri në vitin 2050. Disa popuj madje rrezikojnë të zhduken. Disa vende pritet të shohin rënien e demografisë së tyre me rreth 15% gjatë të njëjtës periudhë, veçanërisht disa vende të Ballkanit. Disa vende kanë probleme të tjera. Përveç nivelit të ulët të lindjeve, këto vende përballen edhe me vdekshmëri të shpeshtë, eksod, vetëvrasje dhe vrasje. E gjithë kjo ka ndryshuar hartën demografike.

Një nga këto vende është edhe Shqipëria. Pas rënies së rritjes së popullsisë, ky vend i vogël ballkanik ka parë një eksod të vazhdueshëm masiv të qytetarëve të tij, veçanërisht të rinjve që ikin nga vendi i tyre i rrënuar nga korrupsioni. Zvicra me 10 milionë banorë dhe gjysmë milionë shqiptarë, krenari apo shqetësim?

Në Gjenevë dhe Bernë, sipas deklaratave të marra nga gazeta zvicerane në shqip “Le Canton27.ch”, disa liderë apo politikanë zviceranë shpesh pretendojnë se janë krenarë për të huajt, për këtë diversitet multikulturor që jep një imazh të mirë jo vetëm të Gjenevës në nivel ndërkombëtar, por edhe në të gjithë Zvicrën.

Rreth 66,000 ukrainas janë të regjistruar në Zvicër, të cilët u larguan nga Ukraina pas pushtimit rus. Para ukrainasve kemi edhe kosovarët të cilët kanë qenë edhe viktima të deportimit para dhe gjatë luftës së Kosovës nga regjimi serb. Zvicra hapi dyert e saj për të mirëpritur rreth 60,000 kosovarë dhe aktualisht ka rreth 300,000 shqipfolës.

Sipas raporteve ndërkombëtare, gjatë dy dekadave të fundit, Shqipëria ka parë të largohen 1.400.000 qytetarë të saj! Kjo shifër do të ishte tashmë shumë e rëndësishme për një vend me përmasat e Kinës, çfarë mund të themi për vendin më të vogël në Evropë, Shqipërinë! Nëse Zvicra dëshpëron se mund të ketë 10 milionë banorë për shkak të të huajve, çfarë mund të themi për Shqipërinë, shtetin më të vogël dhe më të varfër në Europë, që do të presë brenda pak ditësh 40 mijë refugjatë afrikanë si “dhuratë” nga Italia!

Pra, pse do të kishte frikë Zvicra nga një rritje e popullsisë prej rreth 10 milionë? Pas dy dekadash ky vend do të ketë shumë “Xhaka” dhe “Shaqiri”. Krenaria apo shqetësimi? Ne ju lëmë të zgjidhni…

Derniers articles