18 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Dhjetë gazetarë botëror ambasaden zvicerane në Kosovë me rastin e 15-vjetorit te pamvarësisë

Photo: Pierre-Michel Virot

Prishtinë, 13 shkurt -Gazetaret nderkombetar nga Gjeneva, perfaqesues te mediave prestigjioze boterore jemi pritur nga kreu i Qeverise se Kosoves. Kjo vizite kater ditore behet me rastin e 15-vjetorit te pamvaresise se Kosoves oprganizuar nga APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) dhe redaksisë se gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, njofton agjencia e lajmeve « Pesheva Jonë »

Zvicra sot është investitori i dytë më i madh në Kosovë – me më shumë se 500 milionë euro

“Rreth 200,000 qytetarë me origjinë nga Kosova jetojnë në Zvicër dhe kontribuojnë në mënyrë aktive në ekonomi, kulturë dhe politikë në vendin tonë.. » ka thene ambasadori zviceran ne Kosovë z. Thomas Kolly ne intervistën e fundit për gazeten zvicerane Le Canton27.ch

Zvicra ka ofruar ndihmë thelbësore për Kosovën që nga viti 1998. Ajo deri më tani ka ofruar më shumë se 500 milionë CHF për Kosovën dhe mbetet partneri i tretë bilateral i zhvillimit të Kosovës.

Pas vizites te kryeministrii Qeverise se Republikes se Kosovë, gazetaret botëror nga Gjeneva jane priturne Ambasaden e Zvicres ne Prishtine-Kosove të pritur nga znj. Pauline Menthonnex Gacaferri, zyratare ne ambasadë  dhe  nga znj.Beatrix Heiniger, ndihmëse e ambasadorit te Zvcrwesa ne Kosovë.

Gazetaret botëror përfaqesuesve të amabasadës zvicerane ne Prishtine ju parashtruan nje ser pyetjesh si: Per relacionet diplomatike Kosove-Zvicer, dialogu i Brukselit me Serbine, diasporen shqiptare, vizat, rolin e mergimtareve me investime ne Kosove, njfton nga Prishtina korrespeondneti i gazets zvicerane Le Canton27.ch

«Shqiptaret ne Zvicer jane punëtorë mer imazh te mirë, madje shembull integrimi ne vendin tonë.. » ka thëne shefi i diplomacise zvicerane z.Ingazio Cassis ne Berne gjate nje pritje, dreke pune me gazetaret nderkombëtar nga Gjeneva duke u përgjigjur ne pyetjen e redaktorit te gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Si me poshte po japi pyetjet  e gazetareve nga Gjeneva (UN-APES) dhe pergjigjet nga yzrateret e mabasades zvcerane ne Prishine-Kosovë

1. Sa kosovarë ka në Zvicër?

Ambasada: Zyrtarisht, deri në fund të nëntorit 2022, në Zvicër jetonin 115.941 shtetas të Kosovës (përfshirë 56.778 burra dhe 59.163 gra). Megjithatë, kjo shifër nuk përfshin kosovarët që janë bërë shtetas zviceranë (rreth 30,000 që nga viti 2008) ose shtetasit me origjinë nga Kosova që kishin ose pasaportë jugosllave ose serbe dhe që u bënë shtetas zviceran midis viteve 1974 dhe 2008 (afër 60,000 individë nga rajoni). Këto shifra nuk përfshijnë gjeneratat e reja që kanë lindur zviceranë.

DIASPORA SHQIPTARE NGA ZVICRA PER NJE VIT KA DERGUAR NË KOSOVË 1.5 MILIARD CHF


2. A dihet sa dërgojnë në Kosovë remitenca çdo vit?

Ambasada: Në vitin 2021, sipas shifrave të Bankës Qendrore të Kosovës, diaspora ka transferuar mbi një miliard euro në Kosovë (1’153,4 milion euro), që është më shumë se dyfishi i shumës së dërguar rreth 10 vjet më parë. Remitancat kanë qenë me të vërtetë vazhdimisht në rritje, përfshirë. gjatë Covid-it kur udhëtimet ishin të kufizuara (+15% midis 2019 dhe 2020; +17.7% midis 2020 dhe 2021). Nga totali i remitancave të regjistruara në vitin 2021, 39% vinin nga Gjermania dhe 19% nga Zvicra (219.1 milionë euro). Remitancat mbeten përafërsisht. 3 herë më të mëdha se IHD-të (për krahasim, IHD-të zvicerane në Kosovë arritën në 99.2 milionë euro në vitin 2021). Sipas OJQ-së GERMIN, një e treta e familjeve kosovare ende pranojnë remitenca. Krahas remitancave, shpenzimet e bëra nga diaspora e Kosovës në Kosovë janë gjithashtu në rritje (+16.7% në vitin 2021), të cilat më së shumti kanë kontribuar në rritjen e konsumit të brendshëm.

Vini re se në përgjithësi, është e vështirë të vendosësh një shifër të saktë të remitancave nga një vend në tjetrin për disa arsye: Së pari, një pjesë e parave shkon për konsum dhe një pjesë për investime; së dyti, ka mënyra të ndryshme të transferimit të parave; së treti; shtetësia e dyfishtë e personave që transferojnë ose investojnë fonde e ndërlikon regjistrimin e numrave të saktë (p.sh., nëse një investim është i regjistruar në Kosovë si investim vendor, ai mund të financohet pjesërisht nga një shtetas i dyfishtë.) Shih për shembull shifrat e FMN-së të cilat janë paksa të ndryshme nga ato të Bankës Qendrore të Kosovës. Po bashkangjit raportin tonë vjetor ekonomik 2021 (megjithatë në frëngjisht) i cili është një dokument i hapur që ne prodhojmë dhe që mund t’ju japë njohuri të mëtejshme

ZVICRA ME 195 USHTARE (SWISSCOY) BASHKE ME KFOR PO I KONTRIBUOJNE PAQES DHE STABILITETIT NE RAJON


3. Sa pjesëtarë të forcave të armatosura të Zvicrës ka në Swisscoy në Kosovë?

Ambasada: Që nga qershori 2020, Swisscoy përbëhet nga një maksimum prej 195 anëtarësh, të cilët janë të gjithë vullnetarë.

4.15 vjet pas pavarësisë, a do të vazhdojë të luajë rol Swisscoy në Kosovë?

Ambasada: Ushtria Zvicerane po jep një kontribut të çmuar në objektivat kryesore të KFOR-it që janë sigurimi i një mjedisi të sigurt dhe stabil dhe sigurimi i lirisë së lëvizjes në Kosovë. Falë KFOR-it dhe rrjedhimisht edhe Swisscoy, situata në shumicën e pjesëve të vendit mund të konsiderohet e qetë dhe stabile, edhe nëse situata në veri të vendit në veçanti mbetet e paqëndrueshme. Zvicra ka interes të drejtpërdrejtë për paqen dhe stabilitetin në Kosovë dhe në të gjithë rajonin. Me pjesëmarrjen e saj në KFOR, Zvicra gjithashtu konfirmon aftësinë e saj për të marrë pjesën e saj të përgjegjësisë për stabilitetin në rajon dhe në Evropë. Pjesëmarrja zvicerane është me të vërtetë edhe më e rëndësishme duke pasur parasysh situatën aktuale në Evropën Lindore. Anëtarët e NATO-s mund të shtyhen të rrisin angazhimin e tyre dhe të detyrohen të reduktojnë shërbimet e tyre brenda KFOR-it. Në një situatë të tillë, Zvicra, e cila nuk është në gjendje të angazhohet ushtarakisht në Lindje, mund të shtyhet të rrisë kontributin e saj brenda KFOR-it. Prandaj, më 23 nëntor 2022, Këshilli Federal ra dakord të zgjasë vendosjen e Swisscoy për 3 vjet të tjera, domethënë deri në fund të vitit 2026, dhe të ruajë madhësinë e kontigjentit siç është tani. Megjithatë, ai parasheh mundësinë e rritjes së tij me 30 anëtarë për t’iu përgjigjur nevojave të mundshme shtesë të KFOR-it. Parlamenti zviceran ende duhet të miratojë vendimin e FC. Shikoni njoftimin zyrtar për shtyp për më shumë detaje këtu (në FR dhe D)

ZVICRA NDIHMON DEMOKRACINE DHE ZHVILLIMIN NE KOSOVË ME NJE PROGRA, TE RI ME VLERE PREJ 86 MILIONË CHF

5. A do të vazhdojë Zvicra të luajë një rol në forcimin e demokracisë dhe shtetësisë në Kosovë pas 15 vitesh pavarësi?

Ambasada: Mbështetja e Zvicrës për Kosovën që nga viti 1998 ka qenë gjithmonë e nxitur nga përkushtimi për të ndihmuar qytetarët e Kosovës dhe vendit të ecin përpara. Në vitin 2022, Zvicra nisi një program të ri bashkëpunimi katërvjeçar me vlerë 86 milionë CHF, i fokusuar në mbështetjen e mëtejshme të proceseve të tranzicionit të Kosovës dhe përparimin drejt standardeve dhe vlerave evropiane. Programi i Bashkëpunimit Zviceran për Kosovën 2022-2025 parashtron interesin reciprok të Zvicrës dhe Kosovës për të ruajtur stabilitetin dhe për të nxitur prosperitetin në Kosovë, duke marrë parasysh sfidat e reja. Projektuar në bazë të ekspertizës së Zvicrës dhe në përputhje me prioritetet e përcaktuara nga Qeveria e Kosovës, Programi mbështet tri fusha kryesore: Qeverisjen Demokratike dhe Paqen; Zhvillimi i Qëndrueshëm Ekonomik; si dhe ndryshimet klimatike, uji dhe shëndeti. Kështu, Zvicra mbetet e përkushtuar në forcimin e proceseve gjithëpërfshirëse demokratike dhe promovimin e shumëgjuhësisë.Peut être une image de 7 personnes, personnes debout et plein air

Derniers articles