4.2 C
Berne
lundi 27/03/2023

Mediet botërore tallen me gazetat dhe shkenctarët maqedonas te cilet paskan « zbuluar » një « vrimë të zezë në qendër të Tokës »?!

« Vrima e zezë në qendër të Tokës: si u shfaq një artikull mashtrues në një revistë shkencore « (Trou noir au centre de la Terre : comment un article délirant a été publié dans une revue scientifique ») eshte ky titulli i disa gazetave evropiane qe potallen dsitev te fundit me shkwnctaret dhe mediat e Maqedonose (v) te cilat merren me speklime rreth nje « zbulkimi » shekncor, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Ndoshta nuk e keni ditur, por qendra e Tokës përbëhet nga një vrimë e zezë gjigante « e cila vepron si sistemi më i madh telekomunikues për të lidhur ADN-të, ADN-të e errëta dhe molekulat e ujit në një kolektor me dimensione 4 + N ».

Vrima e zezë në qendër të Tokës: si u shfaq një artikull mashtrues në një revistë shkencore

Ky është titulli i një artikulli të botuar vitin e kaluar nga 13 shkencëtarë në Revistën Maqedonase të Shkencës Mjekësore, një botim shkencor plotësisht zyrtar që boton rregullisht artikuj mbi diabetin, depresionin ose imunologjinë. Artikulli supozohet se është korrigjuar nga një bord editorial, i njohur si vlerësimi i kolegëve.

Mashtrim? Rezultati i një algoritmi të çmendur? Në çdo rast, është e vështirë të besosh tezën ekstravagante të zhvilluar në artikull, e cila sfidon ligjet themelore të fizikës.

Një grup teorish mashtruese

Në veçanti, shpjegohet se ekziston një « ADN e errët » e cila shkëmben « informacion me ADN normale, por është gjithashtu e lidhur me disa nga molekulat e ujit dhe i ndihmon ata të ruajnë informacionin dhe të kenë një memorie ».

Madhësia e kësaj ADN të errët thuhet të jetë « 109 herë më e madhe se bërthama e Tokës dhe brendësia e saj e ngjeshur ».

Duke e ngjeshur këtë objekt të gjatë, del një hapësirë-kohë e lakuar dhe shfaqen veti të caktuara të vrimave të zeza. Kjo strukturë është shkaku kryesor i shfaqjes së temperaturës së lartë të bërthamës [së tokës], fushës magnetike rreth tokës dhe fushës gravitacionale për të lëvizur rreth diellit ”.

Derniers articles

Fabienne Fischer: Shqiptarët e kantonit të Gjenevës nuk janë vetëm shembull integrimi, por edhe ambasadorë të vendit të tyre

Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer në bisedë me kryeredaktoren e gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch Intervistë me znj. Fabienne Fischer, këshilltare shtetërore, departament...

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna: Kosovarët meritojnë më shumë njohje në Gjenevë dhe Zvicër

Deputeti zviceran Emmanuel Deonna në bisedë me kryeredaktorin e gazetës zvicerane-shqiptare Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, deputet i Këshillit të Madh të Gjenevës, është një kandidat...

Fabienne Fischer: Les Albanais du canton de Genève ne sont pas seulement un exemple d’intégration, mais aussi des ambassadeurs de leur pays

Conseillère d’Etat Mme. Fabienne Fischer en conversation avec la rédacteur en chef du journal suisse en albanais Le Canton27.ch Interview avec Mme. Fabienne Fischer, Conseillère...

Le député suisse Emmanuel Deonna: Les Kosovars méritent plus de reconnaissance à Geneve et en Suisse

Le député suisse Emmanuel Deonna en conversation avec le rédacteur en chef du journal suisse albanais Le Canton27.ch Emmanuel Deonna, député au Grand Conseil genevois,...

Nga intervista ekskluzive me ambasadorin amerikan Christofer Hill / Ja cfare thoshte ai dikur për Serbinë, Kosovën dhe Luginen e Presheves dhe cfare sot.. 

Ambasadori amerikan Christofer Hill në bisedë me redaktorinm e gazetes zvicerane ne shqip Le canton27.ch   Bernë, 27 mars -Para 24 vitesh, pikrisht me 6 shkurt...