4.6 C
Berne
mardi 27/10/2020

Gattiker: Migracionit përbaballë koronavirusit

Mario GATTIKER
Sekretari i Shtetit, Sekretariati Shtetëror për Migracionin

Është e vështirë të shikosh mbrapa kur e tashmja të thith. I myllur nga shtëpia ime që po shkruaj këto rreshta, pasi, si kaq shumë njerëz të tjerë keshut si une unë për të shmangur të infektohen te tjeret  me koronavirus. Unë ula në atë që është rreptësisht e nevojshme kontaktet e mia të drejtpërdrejta me stafin e Sekretariatit të Shtetit migrimi (SEM).

Ne vështirë se komunikojmë tani përveçse përmes telefonit ose videokonferencës. Në pak javë, jeta ka ndryshuar rrënjësisht, si profesionalisht ashtu edhe privatisht. Si shumë njerëz në këtë vend, unë jam i lumtur që jam mirë me shëndet. Pjesa tjetër është, tani për tani, vetëm e një rëndësie shumë relative.

Fusha migratore është gjithashtu nën perandorinë e koronavirusit. Kush do ta kishte menduar që të gjitha vendet e Evropës do të mbylleshin kufijtë e tyre në vitin 2020? Dhjetëra mijëra njerëz kontaktoni Linjën e Ndihmës SEM për të zbuluar nëse ata vetë ose të afërmit e tyre ende mund të hyjnë në Zvicër.

Ne nuk kemi asnjë zgjidhje tjetër përveç shkatërrimit të shpresave të shumë prej tyre: aktualisht, mbrojtja shëndetësore ka përparësi mbi lirinë e individit për të lëvizur nga një vend në tjetrin. Do të duhet pak kohë që Evropa të bëhet edhe një herë ai kontinent ku kufijtë janë të hapur. Sa na mungon era e lirisë kur fryn më pak!

Sigurisht, nuk është kursyer as fusha e azilit. Në për shkak të mbylljes së kufirit, numri i njerëzve të cilët kanë aplikuar për azil në Zvicër ka qenë jashtëzakonisht i ulët javët e fundit Gjatë seancave, bashkëpunëtorët të SEM, azilkërkuesit dhe përfaqësuesit ligjorë flasin përmes xhamave të pleksiglasit, ndërsa përkthyesit dhe regjistruesit përmbushin misionin e tyre duke qenë në dhomat e tjera.

Në qendrat federale për azilkërkuesit (AQF), ne përdorim vetëm çdo shtrat tjetër në mënyrë që të jemi në gjendje të jemi në përputhje me rekomandimet e Zyrës Federale të Shëndetit Publik në lidhje me distancat. Aplikantët hanë në grupe të vogla, të ulur larg njëri-tjetrit. Për ata gjithashtu, një kthim në normalitet do të jetë një gjë e mirë.

Pavarësisht nga të gjitha këto vështirësi, ne ende arrijmë të kryejmë procedurat e azilit. Edhe në këto kohë të trazuara vendi ynë vazhdon për t’u dhënë mbrojtje viktimave të persekutimit atje ligji. Sa për ata që nuk kanë të drejtë për të, ata duhet largohen nga Zvicra sa më shpejt të jetë e mundur.

Më lejoni të kthehem në vitin 2019, një vit shumë i rëndësishëm për SEM. Ligji i rishikuar i azilit hyri në fuqi në 1 Mars; që atëherë, është në kuadrin e një procedure të përshpejtuar që ne vendosim mbi shumicën e kërkesave për azil, dhe kjo, në gjashtë strukturat rajonale të krijuara rishtas dhe jo më në Bernë.

Të gjithë ata që janë të përfshirë në procedurën e azilit punojnë nën një çati, në DWI, dhe azilkërkuesit përfitojnë nga këshillat juridike falas gjatë gjithë procedurës. Këto risi bëjnë të mundur vendosjen e të ardhmes së aplikantëve shumë më tepër shpejt, duke respektuar parimet e shtetit ligjor.

Viti i parë pa zbatimin e proceseve të reja dhe bashkëpunimin midis SEM dhe partnerëve të saj. Në nivelin ligjor, ishte e nevojshme të sqarohej një numër i caktuar i pyetje, veçanërisht në lidhje me ekzaminimet mjekësore në procedura e azilit. Ne gjithashtu duhet të përsosim kriteret për të vendosur nëse një kërkesë azili duhet të përpunohet nën procedurën e përshpejtuar ose procedurën e zgjatur.

Kemi mësuar një numër mësimesh dhe kemi bërë rregullime të ndryshme. Jam i bindur që pranimi i vendimeve tona dhe rrjedhimisht numri i largimeve vullnetare do të rritet në periudhën afatmesme dhe afatgjatë – siç është bërë tashmë ishte rasti gjatë fazës sonë të provës në Cyrih.

Në vitin 2019, procedurat e reja të azilit u bënë tituj kryesorë media. Por punonjësit e SEM gjithashtu kanë arritur punë e konsiderueshme në shërbim të popullatës zvicerane në të gjitha fushat e tjera. Si gjithmonë, raporti më migrimi do t’ju lejojë të kuptoni më mirë aktivitetet tona të përditshme. Ju uroj një lexim të këndshëm.

Mario GATTIKER

Sekretari i Shtetit, Sekretariati Shtetëror për Migracionin

Secrétaire d’Etat, Secrétariat d’Etat aux migrations

Derniers articles

Azili në Zvicër: Statistikat në tremujorin e tretë të vitit 2020. Shqiptarët “mungojnë”

Berne-Wabern, 23 tetor -Nga fillimi i korrikut deri në fund të shtatorit 2020, Zvicra regjistroi 3.161 kërkesa për azil, një rënie prej 14.3% krahasuar...

Mjekja e njohur shqiptare ne Gjermani, Dr.Aurora Meta Dollenberg, presidente e FME: Ja kur do të merrë fund pandemia

Presidentja e Federatës së Mjekëve në Evropë, Aurora Meta Dollenberg në një intervistë për Tv Klan tha se për shkak të kushteve atmosferike shumë...

Kosova anëtare në OKB-se jo para vitit 2040!

Shkruan: Nefail MALIQI     Hashim Thaci po flet pi ner dardhë nga Brezovica paska thënë se "Tani është koha që Kosova të bëhet anëtare e...

Dita Ndërkombëtare e OKB-së. 75-vjet «lufte» për paqë dhe liri të popujve

Me rastin e dites ndërkombëtare se OKB-se, 75-vjetorit te kesaj organizate boterore dje gazetari ynë në Gjenevë Nefail Maliqi (20 vite ne OKB) permes...

AIC, Mesazh i Drejtoreshës së Përgjithshme të Zyrës së Kombeve të Bashkuara në Gjenevë

Gjenevë, 21 tetor (Nefail Maliqi) -Klubi Diplomatik i Gjenevës të enjten e kaluar (21 tetor 2020) ka organizuar dreke pune, tribune kjo e reflektimit...