0.3 C
Berne
vendredi 27/11/2020

François Longchamp: Ne duam një titull me një gazetari cilësore në Zvicrën Romande

Ish-këshilltari shtetëror i Gjenevës, François Longchamp kryeson Fondacionin Aventinus, i cili njofton sot blerjen e të përditshmes Le Temps dhe Heidi.news Në një interviste per Heidi.news me titull: François Longchamp: Ne duam një titull në prag të gazetarisë cilësore në Zvicrën Romande (“François Longchamp: «Nous voulons un titre à la pointe du journalisme de qualité en Suisse romande»“) ai detajon objektivat dhe ambiciet e këtij grupi të ri shtypi zviceran. Për hir të pavarësisë, Heidi.news ia besoi këtë intervistë një gazetari jashtë redaksisë së tij, Gabriel Sigrist, një njohës i mirë i mediave ne Zvicren romande, ka shkruar Heidi.news ne fillim te intzervistes me z.François Longchamp, transmeton gazeta zvicerane në guhën shqipe “Le Canotn.27.ch”

Kjo është e para në Zvicër: një fondacion jofitimprurës fiton një titull shtypi. Dhe jo vetëm sepse është gazeta e përditshme Le Temps, titulli kryesor i shtypit frëngjishtfolës, që rezulton në 1998 nga bashkimi i Nouveau Quotidien (krijuar në 1991) dhe Journal de Genève (themeluar në 1826). U deshën më shumë se një vit negociata për të finalizuar këtë marrje, e cila ilustron fillimin e një epoke të re në financimin dhe qeverisjen e mediave në Zvicër.

Ky është një stabilizim i mirëpritur për një titull i cili, që nga krijimi i tij 22 vjet më parë, ka përjetuar mjaft përmbysje në aksionet e tij (shih kutinë), madje edhe një skenar të pabesueshëm – dhe të paparë – të “daljes në shitje në ofertuesi më i lartë ”nga pronarët e saj në 2013, një projekt i cili përfundimisht u ndërpre pavarësisht nga propozimet e disa blerësve të ardhshëm.

Fondacioni Aventinus bashkon dhurata nga fondacionet Hans Wilsdorf, Leenaards dhe Jan Michalski, si dhe gjysmë duzinë klientësh privatë që dëshirojnë të mbeten anonimë. Këtë mëngjes, ajo njoftoi marrjen e së përditshmes Le Temps, e cila do të hyjë në fuqi në 1 Janar 2021, si dhe blerjen e Heidi.news “në gjashtë muajt e ardhshëm”. François Longchamp, ish-Këshilltar Shtetëror i Gjenevës dhe President i Aventinus, shpjegon ambiciet e këtij grupi të ri për shtyp.

Heidi.news: Si u mbin projekti për tu bashkuar për të investuar në media brenda këtyre bazave të ndryshme?

François Longchamp: Vdekja e L’Hebdo, në vitin 2017, ishte si një goditje elektrike, sepse ky titull ka kontribuar fuqimisht në falsifikimin e identitetit të Zvicrës frëngjishtfolëse duke ndihmuar rajonin të perceptojë veten si një entitet i fortë, si në marrëdhëniet me botën e jashtme sesa në lidhje me ekonominë, njohuritë, hulumtimet, etj. Pas një konference të dhënë nga Eric Hoesli (ish-drejtor dhe kryeredaktor i Le Temps, dhe tani i shpallur si kryetar i bordit të drejtorëve të njësisë së ardhshme, shënim i redaktorit), disa fondacione u ndërgjegjësuan për vështirësitë në sektor dhe që qendrat e vendimmarrjes së mediave frëngjishtfolëse po largoheshin gjithnjë e më shumë nga Zvicra frëngjishtfolëse, në Cyrih, në Gjermani dhe madje edhe më larg. Fondacioni Aventinus lindi nga kjo dëshirë për të mbështetur dhe zhvilluar lojtarët e medias që kontribuojnë në paraqitjen cilësore të fakteve dhe debatin e ideve, të cilat janë thelbësore për demokracinë, veçanërisht në Zvicër. Bëhet fjalë për të luftuar kundër vyshkjes së informacionit, të theksuar nga vërshimi i dezinformimit që qarkullon në rrjetet sociale. Shtë një mision qytetar. Ne kemi ekzaminuar 44 raste që nga krijimi i fondacionit, dhe ne e kemi trajtuar atë në rreth dy të tretat e rasteve, ndonjëherë në formën e mbështetjes ad hoc, herë më strategjike.

Dhe pse Le Temps në veçanti?

Marrja e Le Temps u vendos shpejt sepse qëllimi ynë që nga fillimi ishte të ndikonim ndjeshëm në problemin që kishim identifikuar, për të mos spërkatur tregun me ndihma të ndryshme. Ne i dinim vështirësitë e gazetës, e cila tashmë ishte dalë në shitje një herë nga pronarët e saj. Dhe megjithëse luan një rol qendror në rajonin tonë, asaj i mungonte sinergjia në portofolin e botuesve të saj.

Ishte një negociatë shumë e gjatë – gjatë një viti! A ishte për shkak të çmimit?

NR_DSC2087.jpgÇmimi ishte sigurisht një element i rëndësishëm i negociatave, por kompleksiteti kryesor ishte ndërthurja e Koha me shërbimet e grupit RASCH (Ringier Axel Springer Zvicër, shënim i redaktorit), kontratat e brendshme të nënkontraktimit si dhe struktura financiare. të titullit. Duhet të kuptohet që blerja e strukturës ligjore Le Temps SA nuk bëri të mundur prodhimin e një gazete: gazetarët nuk ishin të lidhur me të, pasi ata janë punonjës të grupit RASCH! Prandaj ishte e nevojshme të bashkoheshin të gjitha aktivitetet e nënkontraktuara brenda grupit përpara se të vazhdohej me blerjen e kompanisë.

Cila ishte klima për negociatat?

Bashkëbiseduesit tanë ndryshuan gjatë diskutimit dhe kriza Covid nuk thjeshtoi asgjë … Ne po marrim përsipër një botues i cili ka investuar shumë në këtë titull dhe duhet t’i bëjmë nderim atij.

A do të vazhdoni të kontraktoni shërbime me pronarin e mëparshëm?
Ne duam të mbledhim së bashku aftësitë e nevojshme për të bërë një ditar, jo vetëm të rinisim shkrimet. Sidoqoftë, ne do të vazhdojmë të nënkontraktojmë shtypjen dhe ne mbajmë një kontratë me rrjetin ekzistues të reklamave. Departamentet e tjera (administrata, IT, marketing) do të integrohen në Le Temps SA. A do të vendosë Fondacioni
Aventinus objektiva ekonomikë për sa i përket përfitimit ose zhvillimit të lexuesve?
Qëllimi financiar nuk është një përparësi, por kjo nuk do të thotë që themeli është një gropë pa fund. Ne do t’u kërkojmë ekipeve të dalin me një projekt që i përshtatet një buxheti të vendosur, dhe i cili mbi të gjitha duhet të gjejë tregun dhe audiencën e tij. Shtë e qartë se Le Temps do të duhet të vazhdojë të provojë vetveten! Kjo do të përfshijë rinovimin e lexuesve duke gjetur mënyra të reja për të përcjellë informacionin. Ne nuk duam të subvencionojmë gazetën e një brezi në largim, por të zhvillojmë një titull ambicioz, në krye të asaj që duhet të jetë gazetaria cilësore në Zvicrën franceze-folëse. Kjo do të nënkuptojë investime të konsiderueshme, veçanërisht në mbulimin dixhital dhe në editorial.
Cilat pjesë duhet të zhvillohen sipas mendimit tuaj?
Kjo revistë nuk mund të mbetet statike në një botë që ndryshon. Do të jetë e nevojshme të forcohet mbulimi i veprimtarisë demokratike zvicerane: politika në kuptimin etimologjik të termit. Kjo kërkon në veçanti një prani më të madhe në kantone. Ajo që duam është që Le Temps të forcojë statusin e saj si një gazetë referuese, si në perceptimin e saj rajonal, kombëtar dhe ndërkombëtar. Por përcaktimi i boshteve editoriale që do të zhvillohen do të jetë misioni i atyre që do të jenë në krye, jo ai i fondacionit.
Cilët janë njerëzit që mendoni se po vini në krye?
Shumë shpejt ne i thirrëm një profesionist të shkëlqyeshëm të shtypit, Eric Hoesli, ish-drejtor dhe redaktor i Le Temps, për të na ndihmuar në përgatitjen e projektit dhe ekipit. Ndërsa përparonte, Eric Hoesli rrethoi veten, me marrëveshjen tonë, me njerëz që e mbështetën atë në aspekte të ndryshme. Ne vendosëm, në Këshillin e fundit të Fondacionit, një muaj më parë, t’i besonim atij kryesinë e Bordit të Drejtorëve të Le Temps. Në kohën kur marrja zyrtare është zyrtare, në 1 Janar 2021, ne do të kemi caktuar anëtarët e tjerë të Bordit, të zgjedhur nga ata që na kanë mbështetur deri më tani: Abir Oreibi (specialist në botën dixhitale, ish-drejtor i konferencave të Lift), Yves Daccord (ish-drejtor i përgjithshëm i ICRC, tani në Harvard), Pascal Meyer (themelues dhe CEO i Qoqa), Irène Challand (ish-prodhues i RTS) dhe Tibère Adler (ish CEO i Edipresse dhe drejtor i Heidi .Lajme). Ky Bord i Drejtorëve do të ketë dukshëm rolin e emërimit të kryeredaktorit.
A do të emërohet Tibère Adler CEO i Le Temps?
Tibère Adler është një nga specialistët më të mirë të menaxhimit të mediave që mund të gjeni në Zvicër. Ai na rrethoi në finalizimin e këtij operacioni dhe ka shumë të ngjarë të luajë një rol të rëndësishëm operacional.
Kur citohet jashtë vendit, Le Temps zakonisht është referuar si një “e përditshme zvicerane e qendrës së djathtë”. A do ta ndryshojë ai vijën e tij politike?
NR_DSC3155.jpgFondacioni Aventinus nuk jep ndonjë indikacion për këtë çështje. Cilësia e një gazete nuk matet nga pozicionimi i saj në tabelën e shahut. Për më tepër, ne kemi ndihmuar tituj të të gjitha bindjeve politike. Ajo që ka rëndësi për ne është që media që mbështesim të marrë pjesë në përmirësimin e informacionit në rajonin tonë.
Cila është renditja e madhësisë së burimeve të vëna në dispozicion nga Aventinus?
Ne nuk i komunikojmë shifrat, por mjetet që kemi në dispozicion lejojnë Le Temps të parashikojë të ardhmen e saj me më shumë qetësi se shumica e titujve të tjerë të shtypit në Zvicër, dhe ndoshta në Evropë. .
Fondacioni Aventinus tashmë ka investuar në Heidi.news dhe sot njofton qëllimin e tij për ta blerë atë plotësisht …
Në të vërtetë, ne synojmë të blejmë Heidi.news, i cili praktikon një gazetari cilësore në përputhje të plotë me kriteret tona. Përvoja e Heidi.news është pasuruese për shtypin frëngjishtfolës dhe ne kemi ndjekur nga afër zhvillimin e tij. Diskutimet janë duke u zhvilluar dhe pasi struktura është më e thjeshtë dhe kompania më e vogël, blerja mund të përfundojë në gjysmën e parë të 2021.
Si do të artikuloni plotësueshmërinë midis dy titujve?
Heidi.news punon ndryshe. Shtë një medium që mendohej që nga fillimi për sa i përket rrjedhës, ndërsa Le Temps është në një farë mënyre një pasqyrim i historisë së tij si i shtypur çdo ditë. Ideja për ne është që pikat e forta të gjithëve të përfitojnë nga të gjithë.
A do të bashkohen ata në të njëjtën zyrë editoriale, siç ishin L’Hebdo dhe Le Temps?
Kjo do t’i mbetet Bordit të Kohës për të vendosur. Nëse e finalizojmë këtë blerje, qëllimi do të ishte që të bashkojmë, në të njëjtin ekosistem, lastarët më të vegjël dhe më të mëdhenj, në mënyrë që të stimulojmë një biodiversitet të lulëzuar!
A do të instalohet stafi editorial siç kërkon një thashethem i fundit, në Kullën RTS në Gjenevë, ose në ndërtesën e kinemasë Plaza, në pronësi të Fondacionit Wilsdorf, siç kërkon një tjetër thashethem?
Unë kurrë nuk kam dëgjuar thashetheme nga kinema Plaza … Ajo që është e sigurt është që ajo do të instalohet në Gjenevë.
Si u përgjigjeni atyre që thonë se një mbështetje e tillë filantropike përfaqëson një shtrembërim të konkurrencës në krahasim me mediat që janë aktorë në ekonominë private, me kufizime të forta për përfitimin?
Shtë një debat i përjetshëm që vlen për të gjithë sektorët për përfitimin e mbështetjes publike ose filantropike, siç është kultura për shembull. Ne besojmë se sa më pjellor dhe i larmishëm të jetë media, aq më mirë do të jetë, dhe kjo vlen për të gjithë aktorët e tregut. Nuk kemi në plan të blejmë më shumë tituj shtypi. Ne besojmë se gazetat e Tamedia (24 Heures, Tribune de Genève, Le Matin Dimanche, etj.) Luajnë në vende të tjera dhe përfitojnë nga marrëdhënie të tjera në tregun e reklamuesve. Le Temps nuk ka të njëjtën depërtim, për shembull në tregjet lokale të reklamave. Ne duhet të jemi të kënaqur me ardhjen e Blick dhe Watson në tregun frëngjishtfolës dhe të shpresojmë që të gjithë mund të luajnë rolin e tyre.
A do të bëjë blerje të tjera Fondacioni Aventinus?
Për ne, ky blerje është një operacion shumë i madh dhe fondacioni nuk ka burime të tjera përveç energjisë vullnetare të atyre që e drejtojnë atë. Ne disi do të arrijmë kufijtë tanë teknikë. Ambicia jonë nuk është të rritemi dhe nuk kemi diskutime të mëtejshme.
Kur diskutuan për projektet Aventinus, media gjermanofolëse rregullisht kujtoi afërsinë e miliarderit Frederik Paulsen me lojtarët politikë dhe të medias në Zvicrën franceze, duke përfshirë Eric Hoesli. Ju bezdis?
Siç tha Jacques Chirac, “kjo më prek njërën pa lëvizur tjetrën”.
A keni menduar, kur ishit gazetar, se do të bëheshit një ditë shefi i shtypit?
Kur isha i ri, kisha pasion politikën, aeroplanët dhe shtypin. Unë u bëra Këshilltar i Shtetit dhe President i Aeroportit. Unë fillova një gazetë kur isha në shkollë dhe punova për disa muaj si gazetar … Mund të thuash që unë jam me fat që kam mundur të jetoj jashtë shumë prej pasioneve të mia! (Marre nga Heidi.news)

Derniers articles

Zvicra, gjate 24h te fundit  4,509 raste te infektuar me 79 vdekje nga koronavirusi

Sipas raportit të OFSP gjatë 24 orëve të fundit, 198 pacientë të tjerë janë shtruar gjithashtu në spital. Zvicra ka 4,509 raste shtesë të...

Presidentja e Kosovës shkarkon djalin e Haxhi Shalës dhe tre konsuj të tjerë te emëruar nga Thaci para se të arrestohet

Presidentja, Vjosa Osmani-Sadriu ka shfuqizuar katër dekrete për konsujt në Pragë, Lubjanë, Shkup e Tiranë. Media mëson se konsujt që iu janë shfuqizuar dekretet janë:...

Vdes Diego Armando Maradona, legjenda e futbollit në botë

Lamtumirë Diego. Do të jesh i përjetshëm në çdo zemër të planetit të futbollit”, ka shkruar Federata. Legjenda e futbollit botëror, Diego Maradona, ka vdekur në...

Presidenti i zgjedhur amerikan, Joe Biden per sekretar të shtetit e ka nominuar Antony Blinkenin

Presidenti i zgjedhur amerikan, Joe Biden ka nominuar Antony Blinkenin, diplomat me përvojë në dy administrata presidenciale, për të shërbyer si Sekretar Shteti. Nëse konfirmohet...

Zvicër, Krimi i tmerrshëm, u kap në aeroportin e Zurichüt me kokën e gjyshes në çantë, Fatmir T…

Fatmir T. , 21 vjeçari  është një i ri nga Maqedonia e Veriut, iI cili ishte arrestuar  në Aeroportin e Cyrihut për një krim...