20.4 C
Berne
mardi 18/06/2024

Flet Viola Amherd pas kthimit nga Kosova per Swisscoy: E admirova kryeministrin Kurti në luftën e tij kundër korrupsionit dhe për funksionimin e shtetit juridik!

Një kristal prej tre kilogramësh nga Zvicra: Viola Amherd me kryeministrin e Kosovës Albin Kurti.  (Photo: Remo Nägeli)

Berne/16 tetor (Nefail Maliqi) -Takimi i Viola Amherd-it dhe Albin Kurtit, kryeministrit të Kosovës, është edhe për baza të përbashkëta. “Unë e admiroj natyrën e tij pozitive dhe shpresëdhënëse, anëtarët e familjes së tij u vranë dhe u përdhunuan në luftë. Por ai është ende i përkushtuar me shumë vullnet të mirë.” Lufta kundër korrupsionit dhe forcimi i shtetit ligjor janë në agjendën e Kurtit… » thuhet ne shkrimin ekskluiziv te gazetes « Schweizer-illustrierte »te titulluar:Mission Frieden im Kosovo (Misioni Paqe në Kosovë), transemton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Duke qëndruar në vëmendje për shefin. Viola Amherd viziton rreth 200 zviceranë nga trupat e KFOR-it në Kosovë. Vullnetarët patrullojnë zonën e ish-luftës me kostume kamuflazhi. Kur viziton kampin, këshilltarja federale ju thotë: Danke! (Faleminderit)

Minsitraje Mbrjtjes Viola Amhert: Një tjetër konflikt ka pasoja edhe për Zvicrën

Kur përfundon një luftë? Kur është tharë boja e nënshkrimeve nën traktatin e paqes? Kur hiqen krateret e bombave dhe vrimat e plumbave me çimento dhe beton?

Përfundimi zyrtar i luftës në Kosovë është 9 qershor 1999. Për Bosnje-Hercegovinën vlen 14 dhjetor 1995. Që atëherë, armët kanë heshtur. Që atëherë, popullsia ka mundur të ndërtojë përsëri një shtet, një jetë, një ekonomi. Por kjo kërkon kohë, sepse jo të gjitha plagët e shkaktuara nga lufta mund të riparohen me çimento dhe beton. As konfliktet e zjarrta që rrjedhin nga lufta.

Zvicra merr pjesë
Kjo është arsyeja pse forca paqeruajtëse ndërkombëtare e Forcave të Kosovës KFOR është vendosur në Kosovë që nga fundi i luftës, dhe EUFOR Althea në Bosnje-Hercegovinë. Ky krah ushtarak, së bashku me ndihmën civile dhe shtetërore, synon të mbështesë procesin e gjatë dhe të vështirë drejt paqes. Zvicra ka qenë e përfshirë në misione me vullnetarë nga Swisscoy (kompania zvicerane) që nga fillimi, shkruan ne vazhdim gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju referuar reportazhit nga Kosova te « Schweizer-illustrierte ».

« Tani e njoh Mitrovicën më mirë se Versoix, » i thotë David Olumese këshilltares federale Viola Amherd, e cila po viziton kompaninë zvicerane të KFOR-it në Kosovë. Olumese është komandant i ekipit të ndërlidhjes dhe monitorimit të LMT në qytetin verior të Kosovës. Si të gjithë kolegët e tij të tjerë nga AK 46/36 (moto: carpe diem), ai është regjistruar për gjashtë muaj. LMT, të armatosur për vetëmbrojtje, janë sytë dhe veshët e paqeruajtësve. Përmes bisedimeve me popullatën dhe autoritetet, ata mbledhin informacione dhe ia kalojnë komandës së KFOR-it.

Ura si simbol i konfliktit
Kështu ata formojnë një sistem paralajmërimi të hershëm për konfliktet e reja. LMT-të shoqërohen gjithmonë nga përkthyes vendas dhe jetojnë në shtëpi në mesin e popullatës. Në Kosovë, LMT-të zvicerane janë vendosur së bashku me Mitrovicën në Malishevë, Prizren dhe Novo Selo.

David Olumese e udhëheq ministrin e Mbrojtjes përtej urës së Ibrit në Mitrovicë: ajo është bërë simbol i konfliktit ende në zjarr dhe ndan rreth 80,000 banorë të qytetit me rrënjë shqiptare në jug nga rreth 50,000 banorë në pjesën serbe të qytetit verior. Ura është e hapur për këmbësorë, veturat nuk mund ta kalojnë atë për shkak të bllokadës në anën serbe.

Rutina është e prishur
“Një urë është një simbol për lidhjen. Këtu përdoret për të manifestuar një ndarje”, thotë Amherd i zhytur në mendime. Në të njëjtën kohë, ajo është krenare për ekipin LMT prej shtatë personash. Gjatë një vizite dhe një vizite në shtëpinë e tyre, anëtarët e KFOR-it raportojnë se të dy grupet e popullsisë kanë respekt të madh për Zvicrën. Dhe ata raportojnë se rutine në palestër është prishur. Por menjëherë shtoni: « Nuk ka problem, do ta rregullojmë ». Ashtu si të gjithë të vendosur këtu, ata duhet ta kalojnë kohën e lirë brenda ose në kamp. Nuk lejohet dalja me rroba civile, vizita në restorant vetëm nëse jeni me mision zyrtar.

Lufta e Putinit kundër Ukrainës ka shkaktuar një valë tronditëse në Ballkanin Perëndimor. Frika nga shkëndija që mund të ndezë një zjarr rritet. Sepse ka ende tensione të mëdha mes grupeve të popullsisë. Në Mitrovicë kjo mund të shihet konkretisht: ata me prejardhje serbe nuk duan t’i përkasin Kosovës të cilën e deklaroi në vitin 2008 dhe pjesa shqiptare i frikësohet një pushtimi tjetër nga Serbia. Duket se burrat dhe gratë e KFOR-it, të armatosur për vetëmbrojtje, janë linja e fundit e mbrojtjes – ndoshta jo vërtet të dashur, por të dëshiruar për mbrojtje.¨

Krenar me bashkatdhetarët në Zvicër
Këtë e konfirmon Jeta Statovci, deputete dhe kryetare e Grupit të Miqësisë Kosovë-Zvicër. Ajo takohet me delegacionin e Amherdit në Parlamentin e Prishtinës. Në sallën e saj është një fotografi e madhe e Nënë Terezës – një shqiptare nga Prizreni. “Jemi shumë të lumtur që KFOR-i dhe veçanërisht Zvicra janë të pranishëm”, thotë deputetja. Marrëdhëniet janë të ngushta, pasi në Zvicër jetojnë rreth 113 mijë persona me origjinë kosovare. Statovci: “Jam shumë krenar që rreth 5000 bashkatdhetarë të mi, të cilët tani kanë nënshtetësi zvicerane, shërbejnë në ushtrinë zvicerane.

VIOLA AMHERD: Albin Kurti dëshiron të ndalë emigrimin e të rinjve !

Takimi i Viola Amherd-it dhe Albin Kurtit, kryeministrit të Kosovës, është edhe për baza të përbashkëta. “Unë e admiroj natyrën e tij pozitive dhe shpresëdhënëse, anëtarët e familjes së tij u vranë dhe u përdhunuan në luftë. Por ai është ende i përkushtuar me shumë vullnet të mirë. Lufta kundër korrupsionit dhe forcimi i shtetit ligjor janë në agjendën e Kurtit.. » («Ich bewundere seine positive und hoffnungsvolle Art. Mitglieder seiner Familie sind im Krieg getötet und vergewaltigt worden. Aber er engagiert sich trotzdem mit viel gutem Willen.» Auf Kurtis Agenda stehen Korruptionsbekämpfung und Stärkung der Rechtsstaatlichkeit.)  citon gazeta zvicerane Le Canton27.ch duke ju referuar reportazhit nga Kosovat te koelgeve nga « Schweizer-illustrierte ».

Dhe: “Ai dëshiron të ndalë emigrimin e të rinjve”, thotë Amherd. Një studim i fundit për të rinjtë ka treguar se pothuajse gjysma e 14 deri në 29 vjeç do të dëshironin të largoheshin përgjithmonë nga vendi i tyre. Madje, artistja vendase Ermira Murati ka krijuar një mural me fjalët: « Nuk dua të jetoj, dua të iki » – « Nuk dua të jetoj, dua të shkoj ».

« Situata nuk është përmirësuar »
Në bisedat me Kurtin, por edhe me krerët e KFOR-it, u kuptua se ishte ende herët që forcat paqeruajtëse të tërhiqeshin, thekson Amherd. « Ne duhet të jemi të vetëdijshëm se një konflikt i ri në Ballkanin Perëndimor do të ketë pasoja për të gjithë Evropën. » Një luftë jo vetëm që do të ishte një katastrofë njerëzore, por do të kishte pasoja edhe për migrimin. “Kam qenë këtu tre vjet më parë, por fatkeqësisht situata nuk është përmirësuar”.Ouvrir la photo

Derniers articles