20.4 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Fjalimi i vitit të ri Presidenti i Konfederatës thirret në « kulturën e dialogut »

Bernë, 1 janar -Presidenti i ri i Konfederatës Alain Berset u shpreh i sigurt në fjalimin e tij të Vitit të Ri të dielën, pavarësisht kohërave të vështira. Vendi mbetet i bashkuar kur është e nevojshme, vlerësoi ai, raporton ATS,  citon gazeta Le Canton27.ch

“Po, ka shumë probleme, por edhe njerëz të panumërt, në Zvicër dhe në mbarë botën, që po i trajtojnë ato. Kjo është arsyeja pse ne mund të shikojmë të ardhmen me besim”, deklaroi Alain Berset në fjalimin e tij nga Muzeu Kombëtar i Cyrihut.

Në kriza si pandemia dhe tani lufta në Evropë, Zvicra ka mësuar të qëndrojë së bashku kur është e nevojshme, tha ai. Institucionet janë të forta “dhe na mbajnë”. Alain Berset përmendi veçanërisht sigurimet shoqërore, sistemin shëndetësor dhe financat publike.
Në këtë kontekst, Fribourgeois kujtoi gjithashtu rëndësinë e Kushtetutës Federale të vitit 1848. Zvicra i detyrohet atij të jetojë në siguri dhe prosperitet. “Është asaj që ne i detyrohemi kulturës sonë të dialogut.” Mbi këtë përkushtim bazohet edhe sot Zvicra.
Pas luftës së Sonderbundit, kantonet fitimtare nuk hartuan thjesht një Kushtetutë të re për t’ua imponuar kantoneve të mundura katolike: « Jo, ata e bënë atë me ta dhe krijuan një shtet sovran që ishte në baza barazie me fuqitë evropiane.

Sfidat e Zvicrës

Sipas tij, Muzeu Kombëtar bën të mundur që të shihen sfidat me të cilat është përballur Zvicra dhe si i ka tejkaluar ato. “Ne i kemi dhënë më shumë rëndësi asaj që na bashkon sesa asaj që na ndan dhe kështu kemi forcuar kohezionin tonë”.

Alain Berset shtoi se ai ishte sigurisht i vetëdijshëm se jo të gjitha problemet mund të zgjidheshin, por se ishte një çështje për të kontribuar në zgjidhjen e tyre. “Angazhimi do të thotë të hapemi, jo të mbyllemi në vetvete. Sepse ne e dimë që problemet e të tjerëve herët a vonë do të bëhen problemet tona”. Në përfundim të fjalës së tij, Presidenti i Konfederatës u uroi të gjithëve një vit të ri “plot gëzim, kuriozitet dhe përvoja të përbashkëta”.

Fribourgeois 50-vjeçar u zgjodh President i Konfederatës nga Parlamenti më 7 dhjetor. Ai kishte marrë tashmë presidencën në vitin 2018. /ATS

Derniers articles