11.5 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Filmi nga Kosova «The Land Within» (“Toka brenda”) ka zgjuar interesim të madh tek publiku botëror, që po shfaqet në kinematë e Zvicrës

Kthimi i një të riu në vendlindjen e tij në Kosovë dhe një regjisori për të ndjekur

Filmi i parë artistik i Fisnik Maxville « The Land Within » tregon historinë e një kosovari të rritur në Zvicër, i cili kthehet në vendin e tij për të ndihmuar kushëririn e tij të zhvarros trupat nga një varr masiv që përmban anëtarë të familjes. Filmi është i disponueshëm që nga 1 maji në kinematë frëngjishtfolëse, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

«The Land Within» (“Toka brenda”)  e Fisnik Maxville-it thellohet në traumën e Kosovës

Rreth një vit më parë, në FIFDH u shfaq ky film i parë i Fisnik Maxville, një kosovar i cili ishte strehuar në Zvicër që në moshën tre vjeçare, dhe rezultati na bëri përshtypje. Pas një përzgjedhjeje në festivale të tjera të panumërta, ja ku del më në fund me dinjitet në kinema. Në një stil sa minimalist dhe të vëmendshëm, “The Land Within” tregon historinë e kthimit të një të riu, Remo, në vendlindjen e tij në Kosovë. Atje ai duhet të ndihmojë një kushërirë të re, Una, për të zhvarrosur dhe identifikuar trupat e anëtarëve të familjes së saj të hedhur në një varr masiv.

Me mundësinë e zbulimit të sekreteve që do t’i trondisin dy të rinjtë nga lart poshtë. Remo, indirekt, i ngjan pak vetë regjisorit. Një histori serioze dhe prekëse, « The Land Within » të bën përshtypje me pjekurinë dhe profesionalizmin e tij që e lejon atë të konkurrojë me një numër të mirë filmash. Atje është fara e një regjisori që do të duhet ta ndjekim.

I shpërblyer për filmin më të mirë në Festivalin e fundit të Netëve të Zeza në Talin, « The Land Within » është filmi i parë artistik me metrazh të gjatë i Fisnik Maxville, i njohur për dokumentarët e tij « Nostromo », « Zvicra » dhe « Fin portion ». Regjisori shpalos traumat e Kosovës, por ofron edhe një imazh të kulturës së vendit, traditave, zakoneve dhe historisë së tij.

Filmi, i bashkëprodhuar nga RTS dhe i publikuar më 1 maj, tregon historinë e Remos, i cili pas vitesh mërgimi në Zvicër, kthehet në vitin 2008 në Kosovë, në vendin e tij të lindjes. Misioni i saj është të ndihmojë kushërirën e saj të birësuar, Una, të zhvarrosë një varr masiv ku pjesa më e madhe e familjes së tyre u varros gjatë luftës. Trupat zbulojnë sekretet e familjes që detyrojnë Remon dhe Unën të vënë në dyshim të ardhmen e tyre.

Sekretet, të pathënat, përballja mes atyre që u larguan dhe atyre që mbetën, një shoqëri që ka vështirësi të hyjë në modernitet, lufta por edhe konflikti i brendshëm, kujtesa, falja, vendi i gruas, identiteti janë të gjitha temat e evokuara në “Toka Brenda. “.

“Nëse do të doja të tregoja një histori që ndodh në Ballkan, ishte një mënyrë për t’u rilidhur në një farë mënyre me të kaluarën time”, tregon regjisori në shfaqjen Vertigo më 2 maj 2024.

Filmi artistik i Fisnik Maxville përmban një dimension fantastik dhe të mbinatyrshëm. Ky proces i lejon regjisorit ta bëjë fiksionin e tij më universal, duke thirrur ndijoren dhe jo faktin. « Unë u rrita me filma nga Ballkani që tregojnë një dramë sociale të treguar shpesh në një mënyrë shumë me këmbë në tokë, thotë RTS Fisnik Maxville, citon gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Në filmin tim doja të fusja elemente që prekin kinemanë e llojit, pothuajse të tmerrshëm. , si prania e ujqërve apo një paranojë e zakonshme që zhvillohet në fshat ndërsa gërmohet varri masiv”.

“The Land Within” është xhiruar në Kosovë me yjet më të mëdhenj të vendit. Dialogët janë në shqip, e megjithatë është një film zviceran. “Ai tregon një histori prej andej, por lidhet me historinë tonë këtu. Ishte e rëndësishme t’i sjellim publikut zviceran një film që në fund të fundit është shumë i afërt me ta,” shpjegon vetë regjisori, me origjinë kosovare dhe refugjat në Zvicër. fëmijërinë.

“Duke u rritur këtu, ishte e pamundur të imagjinohej që një film që shfaqej në Zvicër mund të ishte në shqip, me emrat e aktorëve në shqip,” vëren i diplomuari i ECAL me pak entuziazëm nga publiku shqipfolës në Zvicër vetëm se. »

Në « Toka Brenda », Fisnik Maxville zgjedh të flasë për luftën pa e treguar kurrë atë. Filmi karakterizohet nga atmosfera dhe ritmi i tij i veçantë. Është një film që përbëhet nga zhurma, tinguj, ngjyra, ndjenja.

“The Land Within” nga Fisnik Maxville, me Luana Bajramin, May-Linda Kosumovic. Për t’u parë në kinematë frëngjishtfolëse që nga 1 maji 2024.

Derniers articles