17.1 C
Berne
jeudi 23/03/2023

Familja zvicerane dite e sa vie po zvogëlohet. Në vitin 2050, ajo do ketë vetëm një apo dy anetarë

Bernë, 26 maj -Zyra Federale e Statistikave ka botuar një dosje mbi zhvillimin historik të madhësisë së familjeve në Zvicër dhe përshkruan perspektivat e ardhshme për vitin 2050. Numri i familjeve të okupuara nga më shumë se tre persona do të vazhdojë të ulet, proporcionalisht. Në vitin 2050, fmilja zuvcerane do te redakotjhet dukshem,  do ketë vetëm një apo dy anetarë, shrkluan gazeta zvcerane ne ship Le canton27.ch duke ju referuar burimeve te Zyres Fdeerale për Statstika (OFS)

Trendi aktual do të vazhdojë: gjithnjë e më shumë zviceranë do të jetojnë në familje ku do të jenë vetëm ose në çifte. Kjo është gjetja e tërhequr nga Zyra Federale e Statistikave në një skedar të botuar të Martën. Vetëm rritja e popullsisë nuk mund ta shpjegojë atë. Përbërja e familjeve ka ndryshuar në njëqind vjet.

Familje më të vogla
Në vitin 1920, kategoria « 6 ose më shumë » ishte ende më e shumta në regjistrimin e përbërjes së familjeve. Që nga vitet 1960, numri i familjeve me një person ka shpërthyer. « Në gati një shekull, numri i këtyre familjeve është katërfishuar, ndërsa popullsia është pak më shumë se dyfishuar, » vë në dukje OFS për të mbështetur gjetjen.

Sipas OFS, tendenca do të vazhdojë (shih grafikun më poshtë). Dhe nuk mund të shpjegohet me një prirje të paparë të zviceranëve për beqari ose jetë pa fëmijë, jo; i përgjigjet gjetjeve të caktuara demografike. Së pari, gjatë disa viteve të ardhshme, shumë të rinj do të vazhdojnë të largohen nga shtëpitë e « bumërve » të tyre të prindërve, të cilat do t’i lënë në familje me dy persona, apo edhe vetëm nëse janë të ndarë ose nëse njëri nga prindërit është i ve apo i ve.

Gjithmonë vetëm
Për më tepër, « lindshmëria relativisht e ulët e vërejtur midis brezave të rinj do të rezultojë në një rritje të familjeve të vogla të përbëra nga të rinj të rritur », vëren OFS. Përqindja e familjeve me një person do të rritet nga 36% në 2020 në 38% në 2050. Pjesa e familjeve me dy persona do të stabilizohet rreth 33% dhe përqindja e familjeve me tre ose më shumë njerëz do të ulet nga 31% në 29% ”, Vlerëson instituti statistikor.

Por, nëse përqindja bie, numri absolut i familjeve me tre ose më shumë njerëz duhet të vazhdojë të rritet lehtë, veçanërisht përmes imigrimit të çifteve me fëmijë.

Vendbanime të dendura urbane
Dallimet rajonale shënohen gjithashtu nga OFS. Numri i familjeve pritet të rritet ndjeshëm në kantonet Vaud, Gjenevë, Cyrih, Aargau dhe Zug. Në të kundërt, ajo duhet të mbetet e qëndrueshme në ato të Neuchâtel, Basel-City, Glarus dhe Graubünden. Mund të ulet paksa në Ticino.

Sa i përket madhësisë mesatare të familjeve, ajo duhet të ulet logjikisht në kantonet ku aktualisht është më e larta, të tilla si Valais, Graubünden, Fribourg ose Jura. Në nivelin kombëtar, mesatarja duhet të bjerë nga 2.2 persona për familje në 2020 në 2.15 në 2050. Kantonet ku do të jetë më e ulta do të jenë Ticino (2.00) dhe Neuchâtel (2.03); ata ku do të jetë më i larti do të jenë Gjeneva (2.39) dhe Appenzell Innerrhoden (2.31).

Derniers articles

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...

Edhe kjo ndodhe: OKB përshëndet një marrëveshje te paarritur?! Në vend qi t’i bëj presion Vucicit qe refuzoi te nënshkruajë marreveshjen mes Kosoves dhe...

Bernë, 23 mars -Pavarësisht më shumë se 12 orësh negociatash të shtunën nën patronazhin e BE-së, Kosova dhe Serbia nuk arritën të bien dakord...

EULEX demanton disa media se Sylejman Selimi qenka marrur ne pyetje

Prishtine, 22 mars -Sot ne disa media është raportuar se Sylejman Selimi, ish-komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës qenka intervistuar sot nga...

Pasi, Vucic tha se do ta pengoj Kosoven në OKB, zyrtaret e kësaj organizate nderkombëtare tregojnë se kush vendos për antetarësimin e Kosovës ne...

New York -Çështja e perspektivës së Kosovës për anëtarësi në BE dhe OKB është ringjallur me nisjen e dialogut politik në vitin 2012. Në...

Kryetari i FFK-së Agim Ademi sërish probleme me drejtësinë kosovare. Ai sot pas nje intervisitimi eshte derguar në mbajtje për 48 ore

Prishtinë, 22 maers -Kreu i Federatës së Futbollit të Kosovës Agim Ademi sot ishte ftuar për t’u intervistuar. Ai do të qëndroj në mbajtje...