22.3 C
Berne
mardi 18/06/2024

Fischer: Shqiptarët e kantonit të Gjenevës shembull integrimi dhe ambasadorë të vendit të tyre


Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer në bisedë me gazetarin Nefail Maliqi, kryeredaktor i gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Intervistë me znj. Fabienne Fischer, këshilltare shtetërore, departament që bashkon ekonominë dhe punësimin (DEE) për Le Canton27.ch

Gjenevë, 26 mars (Nefail Mlaiqi) -« Në Gjenevë, shkalla e papunësisë (3.8% në janar 2023) është në nivelin më të ulët në 30 vjet. Por ka ende rreth 13,000 njerëz që kërkojnë punë, të cilët kanë nevojë për një “politikë punësimi” për të gjetur vendin e tyre në tregun e punës… » thote en fillim te bisedes Këshilltarja e Shtetit znj. Fabienne Fischer ne nje intevriste eksluzive dhene gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch 

  • Zonja Këshilltare e Shtetit, ju jeni në krye të një departamenti që merret me papunësinë. Po situata e papunësisë në Gjenevë pas pandemisë? Për të rinjtë? Për të moshuarit?

Fabienne Fischer: Po, në qeveri, unë drejtoj Departamentin e Ekonomisë dhe Punësimit për Kantonin e Gjenevës. Është e rëndësishme që ekonomia dhe punësimi të bashkohen në të njëjtin departament. Që ekonomia jonë të jetë e fortë dhe e aftë të përballojë krizat, duhet të bazohet në punë lokale dhe të qëndrueshme, në kompani që janë gjithashtu lokale dhe të qëndrueshme! Kjo është ajo që dua të përforcoj, është gjëja e parë që duhet bërë për të parandaluar rrezikun e tepricave kolektive dhe për të parandaluar rritjen e sërishme të papunësisë.

Aktualisht jam i shqetësuar për punësimin në sektorin bankar, pas marrjes së Credit Suisse nga UBS. Në të njëjtën kohë, sektorë të tjerë kanë nevojë për shumë duar dhe ofrojnë priza interesante. Unë mendoj për tregtinë teknike të ndërtesave (energji elektrike, teneqepunim, ngrohje, hidroizolim, etj.) dhe tregtinë e kujdesit dhe asistencës për njerëzit (infermiere, kujdestare, ndihmës shëndetësore në komunitet, fëmijë të vegjël, etj). Dhe ende sektorë të tjerë kanë mungesë të fuqisë punëtore, si hotelet dhe restorantet. Shteti duhet të inkurajojë trajnimin në këto fusha, duke i dhënë përparësi trajnimit në kompani, qoftë trajnimi fillestar për të rinjtë apo rikualifikimi gjatë jetës së punës.

Në Gjenevë, shkalla e papunësisë (3.8% në janar 2023) është në nivelin më të ulët në 30 vjet. Por ka ende rreth 13,000 njerëz që kërkojnë punë, të cilët kanë nevojë për një “politikë punësimi” për të gjetur vendin e tyre në tregun e punës. Prioriteti im do të shkojë te programet për personat që kanë vështirësi shtesë për t’u rikthyer në tregun e punës pas një aksidenti: për shembull personat mbi 50 vjeç që konsiderohen nga punëdhënësit si « shumë të shtrenjtë » ose jo mjaftueshëm të kualifikuar për profesionet e sotme; njerëz me origjinë të huaj të cilët shpesh duhet të kapërcejnë një pengesë shtesë për punësimin. Por sigurisht që po mendoj edhe për të rinjtë që nuk e gjejnë dot punën e parë. Vështirësia është se politika e papunësisë varet nga Berna dhe është kufizuese. Por ka vend për manovrim për të zhvilluar projekte, si p.sh. Piloti Level+, i cili prej dy vitesh mbështet njerëzit mbi 50 vjeç që kërkojnë punë dhe që financohet nga Konfederata. Ekziston edhe hapësira NoLimit, e cila mirëpret njerëzit që kanë nevojë për mbështetje kompjuterike çdo ditë në Zyrën Kantonale të Punësimit, pa caktuar termin. Dhe ne gjithashtu mund të zbatojmë projekte kantonale me financim kantonal!

  • Nëse rizgjedheni në Këshillin e Shtetit në zgjedhjet e ardhshme të pranverës, a do të dëshironit të ruani qeverisjen e Departamentit të Ekonomisë dhe Punësimit?

Fabienne Fischer: Po, pa hezitim. Pas dy vitesh, identifikova nevojat për trajnim, punësim dhe për ekonominë lokale dhe të qëndrueshme. Unë arrita të mbjell fara Sot këto fara kanë filluar të lulëzojnë, është pranverë (qesh). Seriozisht, ka ende shumë për të bërë për të qenë në gjendje të korrni shpërblimet në 5 vitet e ardhshme, dhe shërbimet e mia janë gati për këtë, ashtu si unë!

  • Nëse po, cili do të ishte programi politik që dëshironi të aplikoni për punësim dhe ekonomi për legjislaturën e ardhshme?

Fabienne Fischer: Veprimi im politik është rrotulluar rreth tre shtyllave: një pagë e mirë – kam mbrojtur pagën minimale të Gjenevës në Bernë sepse njerëzit që punojnë me kohë të plotë duhet të jenë në gjendje të jetojnë nga puna e tyre; orët dhe kushtet e punës që janë në përputhje me ligjin – “platformat” duhet të rregullohen, si Uber, i cili duhej të shlyente të gjitha detyrimet e prapambetura; dhe konkurrencë e ndershme ndërmjet kompanive – një ligj krejt i ri tani bën të mundur pezullimin e kompanive që shkelin ligjin, në kantieret e ndërtimit. Epo, ky është programi që unë do të vazhdoj të zbatoj! Konkretisht, kjo do të përfshijë lehtësimin e aksesit në trajnime për të ardhmen, me potencial të fuqishëm punësimi, veçanërisht për të rinjtë, por edhe për njerëzit që kërkojnë punë. Kjo do të përfshijë edhe mbështetjen e kompanive që guxojnë të nisin modele të qëndrueshme biznesi (objektivi zero karbon, respekti për mjedisin), sepse këto kompani do të jenë më konkurruese dhe do të sjellin prosperitet në Gjenevë. Ky program politik kombinon veprimin klimatik dhe drejtësinë sociale. Për ta bërë këtë, duhet të inkurajohet dialogu ndërmjet partnerëve, që janë punëdhënësit, sindikatat dhe shteti. Sepse zgjidhjet e ndërtuara së bashku, të cilave u përmbahen punonjësit dhe punëdhënësit, janë ato që mund të arrihen.

  • A janë komunitetet e huaja, veçanërisht të rinjtë dhe të moshuarit, më të prekur nga papunësia sesa shtetasit zviceranë?

Fabienne Fischer: Varet nga grupmoshat… por përtej statistikave, emigrantët, të rinjtë dhe të moshuarit kanë nevojë për mbështetje specifike dhe unë do ta forcoj këtë sistem. Ka rrugë që e bëjnë më të vështirë kthimin në punë, dhe shpesh për gratë në veçanti: mos mbarimi i studimeve, ndryshimi i vendit ose ndërprerja e punës për disa vite për t’u kujdesur për fëmijët, të qenit vetëm për t’u kujdesur për familjen. , duke mos pasur vend në çerdhe. Në këtë pikë të fundit, ka një padrejtësi që kufizohet me absurdin: gruas që nuk punon nuk i jepet përparësi t’i vendosë fëmijët në çerdhe… dhe duke qenë se është e zënë me fëmijët e saj, nuk konsiderohet si “ i përshtatshëm për vendosje”…

  • Cili është roli i të huajve që banojnë në Gjenevë në zhvillimin e ekonomisë vendase? Dhe në veçanti atë të komunitetit shqipfolës?

Fabienne Fischer: Çdo komunitet sjell në Gjenevë dinamizmin e tij dhe ky diversitet kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në prosperitetin e ekonomisë sonë lokale, si dhe në pasurinë kulturore të Gjenevës. Kështu që unë nuk do të bëja dallim mes shqipfolësve dhe të tjerëve! Më pëlqen të ndjej se ne të gjithë ndajmë të njëjtin angazhim ndaj Gjenevës. Sipas meje, Gjeneva nuk e vlerëson mjaftueshëm kompetencën gjuhësore dhe më gjerësisht kulturore të njerëzve me origjinë të huaj. Natyrisht, duhet të krijohen mjete të rëndësishme në mënyrë që çdo person i huaj të fitojë një nivel solid të frëngjishtes; është thelbësore për integrimin profesional, dhe më gjerë për integrimin social. Dhe në të njëjtën kohë duhet vlerësuar njohja shumë e mirë e gjuhës dhe e kulturës së origjinës. Kjo aftësi e dyfishtë gjuhësore ka një vlerë të madhe ekonomike dhe duhet të njihet më mirë. Përveç kësaj, kjo e bën çdo person me origjinë të huaj një ambasador të Gjenevës dhe Zvicrës në vendin e origjinës dhe një ambasador të vendit dhe kulturës së saj në Zvicër dhe në Gjenevë.

Derniers articles