12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Erdogan pershendet Asamblene e Pergjithshme. INTERPOL-it në Turqi behet me një vend të ri anëtare e 195

STAMBOLL, Turqi (Nefail Maliqi) -Asambleja e 89-të e Përgjithshme e INTERPOL-it është hapur në Turqi, me delegatët votojnë për pranimin e Shteteve Federative të Mikronezisë si shtetin e 195-të anëtar të Organizatës, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Interpoli behet me nje anetare e re, Mikronezia e 185-ta me banore da Lugina e Presheves ose 15 here me e vogel se Kosova. Pransdaj edhe quhet Mikro (e vogel) nezia.

Asambleja e 89-të e Përgjithshme e INTERPOL-it është hapur në Turqi, me delegatët që votojnë për pranimin e Shteteve Federative të Mikronezisë si shtetin e 195-të anëtar të Organizatës. Mikronezia (702 km2, gjuha zyratre anlgishtja dhe 18 gjuhe tjera..) nuk ka me shume se 120.000 banore, po aq sa Lugina e Presheves, apo 15 here me e vogel se Kosova. Per dallim nga Kosova me dy milion banorë, Mikronezia eshte shtet kristian (Roman Catholic 50%, Protestant 47%) njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch.

Shtetet Federative të Mikronezisë (kryeqyteti Palikir) i njohur gjithashtu si Mikronezi, është një shtet federal në jugperëndim të Oqeanit Paqësor Verior. Ndodhet në një pjesë të arkipelagut të Ishujve Caroline dhe përbëhet nga katër shtete që shtrihen në rend nga perëndimi në lindje: Yap, Chuuk, Pohnpei dhe Kosrae.

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdoğan, në një video fjalim drejtuar takimit tha: “Është nder të pres Asamblenë e Përgjithshme të INTERPOL-it në këtë qytet ku takohen qytetërimet. “Unë besoj se ky takim do të kontribuojë shumë në sigurinë dhe sigurinë e të gjitha vendeve tona.”, tha Erdogan.

Takimi treditor (23 – 25 nëntor) mbledh së bashku afro 470 shefa policie, ministra dhe zyrtarë të lartë të zbatimit të ligjit nga rreth 160 vende për të identifikuar fushat ku INTERPOL mund të përforcojë arkitekturën globale të sigurisë.

Me COVID-19 që rezulton në një pandemi paralele të krimit, veçanërisht në lidhje me krimin kibernetik dhe shfrytëzimin seksual të fëmijëve në internet, delegatët do të diskutojnë propozimet për të avancuar mbështetjen teknike dhe operacionale të Organizatës për vendet anëtare në këto fusha.

Presidenti i INTERPOL-it, Kim Jong Yang tha se zbatimi i ligjit duhet të vazhdojë të kapërcejë boshllëqet në rritje të shkaktuara nga ndryshimet e shpejta teknologjike.

“Si një organizatë, INTERPOL duhet të sigurojë që sistemet e tij të mund të mbajnë ritmin me shpejtësinë e ndryshimit.
« Kjo është thelbësore për të adresuar evolucionin e sistemeve autonome dhe mundësitë për shfrytëzim kriminal të bashkimit pothuajse të plotë të botës fizike dhe dixhitale, » tha Presidenti Kim.

Duke përshëndetur delegatët, Mehmet Aktaş, Drejtori i Përgjithshëm i Policisë Kombëtare Turke tha: “Për të mbrojtur të ardhmen tonë, ne duhet të rrisim bashkëpunimin tonë, veçanërisht në luftën kundër krimit kibernetik dhe terrorizmit.

“Bashkëpunimi ynë i ngushtë me INTERPOL-in, i cili synon të lidhë policinë për një botë më të sigurt, jep një kontribut të rëndësishëm në parandalimin dhe eliminimin e krimit në nivel ndërkombëtar”.

Asambleja e Përgjithshme, e cila u hap zyrtarisht nga Ministri i Brendshëm turk, Süleyman Soylu, do të ketë gjithashtu zgjedhje për anëtarët e rinj të Komitetit Ekzekutiv, duke përfshirë postin e Presidentit.

I mbledhur tre herë në vit, Komiteti Ekzekutiv është organi drejtues i ngarkuar për mbikëqyrjen e zbatimit të vendimeve të Asamblesë së Përgjithshme dhe administrimin dhe punën e Sekretariatit të Përgjithshëm.

Sekretari i Përgjithshëm është përgjegjës për drejtimin e përditshëm të selisë së Sekretariatit të Përgjithshëm të INTERPOL-it në Lyon, Francë. Sekretari i Përgjithshëm aktual është Jürgen Stock, i cili u zgjodh për herë të parë në 2014 dhe mandati i dytë i të cilit do të përfundojë në 2024.

Derniers articles