20.8 C
Berne
dimanche 26/05/2024

Franca në këmbë për emigrantin kosovar. Falë moblizimit, protestave, pas 28 ditesh, lirohet nga burgu

Dijon, 11 nentor -Emigranti kosovar lirohet pas 28 ditësh burg falë mobilizimit popullor Këtë të mërkurë, më 10 nëntor, rreth tridhjetë persona u mblodhën në shkollën Jean-Baptiste Lallemand në Dijon (Côte-d´Or) për të mirëpritur lirimin e një kosovari të arrestuar në tetor. Pas 4 javësh qëndrimi në qendrën e paraburgimit administrativ, ai u la i lirë, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duek ju referuar mediave franceze.

Më 11 tetor, një kosovar me banim në Dijon (Côte-d´Or) u arrestua nga forcat e sigurisë. I dërguar në qendrën e paraburgimit administrativ në Metz, ky baba i tre fëmijëve u lirua të hënën, më 7 nëntor pas 28 ditësh burg. Këtë të mërkurë, më 10 nëntor, komiteti i tij mbështetës, i përbërë nga shoqata lokale, prindër të nxënësve të shkollës Jean-Baptiste Lallemand, ku janë regjistruar dy vajzat e tij më të vogla, dhe familja e tij u mblodh për të përshëndetur lajmin e mirë.

Luiza

Një fitore të vogël që Luiza, vajza e madhe e atij që prej 10 vitesh jeton e punon në Francë, e priti me lehtësim. 21-vjeçarja nuk mund ta fshihte emocionin e saj teksa foli me rreth 30 personat e mbledhur në hyrje të shkollës Lallemand mëngjesin e së mërkurës. « Doja t’ju falënderoja nga zemra. Ishte pak e vështirë për ne. Por u ndjeva e lumtur që më shoqëronin, » shpjegoi ajo.


Qendra e lagjes, prindërit e nxënësve dhe shoqatat e mobilizuara Ishte e reja ajo që kontaktoi shoqatat e ndihmës së emigrantëve pas arrestimit të babait të saj. « Isha shumë i shqetësuar dhe i shqetësuar… shkova tek ata, » thotë një që studion në industri.

Louisa ishte në gjendje të llogariste në ndihmën e kolektivit të azilkërkuesve dhe migrantëve, i cili bashkon shoqatat duke përfshirë Lidhjen e të Drejtave të Njeriut (LDH) të Dijonit. « Ne ndërhymë menjëherë me prefekturën.

Drejtorët e shkollës, përfaqësuesit e zgjedhur të prindërve të nxënësve i shkruan edhe prefektit. Ne lajmëruam të zgjedhurit. Mendoj se e gjithë kjo ndihmoi, » fryn Paul Garrigues, bashkëpresident. të seksionit vendor të LDH-së. Kemi pasur mbështetjen e të gjithëve, jam shumë i lumtur. Prindër nxënësish, shoqata që ndihmojnë emigrantët si ne…

Komisioni mbështetës u mbështet në dy elemente themelore për të marrë lirimin e kosovarit: babai i plotëson të gjitha kushtet për t’u rregulluar dhe e drejta e fëmijëve për të mos u ndarë nga prindërit. Për përkujtim, Franca ka nënshkruar një konventë ndërkombëtare që garanton këtë të drejtë për të miturit.

Derniers articles