12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

EFJ: 124 gazetarë kalojnë natën e Vitit të Ri në burg në Evropë

Bruksel, 31 janar -Nata e Vitit të Ri është gjithmonë një kohë e vështirë për organizatat e gazetarëve dhe federatën e tyre evropiane, EFJ. Si mund të festojmë kur e dimë se 13 gazetarë u vranë në Evropë, kryesisht në Ukrainë, në vitin 2022? Si mund të festojmë kur e dimë se 124 gazetarë në Evropë do ta kalojnë natën e Vitit të Ri në burg? Federata Evropiane e Gazetarëve ka vetëm një dëshirë për vitin e ardhshëm: që këta 124 kolegë të lirohen. Asnjë gazetar tjetër të mos vritet apo burgoset thjesht se ka bërë punën e tij në 2023, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch duke ju referuar raportit të EFJ.

Në këtë ditë të veçantë, EFJ kujton 13 gazetarët e vrarë në Ukrainë dhe Turqi në 2022 dhe gazetarët e burgosur aktualisht në Turqi (52), Bjellorusi (33), Rusi (19), Ukrainë (13), Azerbajxhan (4), Gjeorgji. (1), Polonia (1) dhe Mbretëria e Bashkuar (1).

EFJ dhe filialet e saj u bëjnë thirrje edhe një herë qeverive kombëtare të marrin masat e nevojshme për të garantuar lirinë e shtypit në Evropë dhe për të garantuar sigurinë e gazetarëve. Standardet ligjore ekzistojnë dhe po ashtu edhe praktikat e mira. Por shumë pak shtete i zbatojnë ato.

Në veçanti, ne u bëjmë thirrje vendeve anëtare të Këshillit të Evropës që të zbatojnë pa vonesë Rekomandimin e Komitetit të Ministrave 2016/4 për Mbrojtjen e Gazetarisë dhe Sigurinë e Gazetarëve. Miratimi i planeve kombëtare në lidhje me këtë rekomandim është tashmë prioritet.

Ne gjithashtu u bëjmë thirrje qeverive të vendeve anëtare të Bashkimit Evropian, dhe botuesve të mediave të këtyre vendeve, të mos pengojnë miratimin e Aktit Evropian për Lirinë e Medias. Do të ishte kriminale të bllokohej ky tekst. Përkundrazi, duhet të forcohen dispozitat e tij për luftën kundër përqendrimit të medias, transparencën e pronësisë së medias dhe pavarësinë e rregullatorëve publikë.

Në këtë drejtim, EFJ dhe filialet e saj ukrainase janë shumë të shqetësuara për miratimin e ligjit të ri ukrainas për media. Presidenti i Ukrainës Volodymyr Zelensky nënshkroi të enjten në ligj një projektligj që zgjeron fuqinë rregullatore të qeverisë mbi mediat e lajmeve.

EFJ beson se legjislacioni i miratuar mbetet në kundërshtim me standardet evropiane të lirisë së shtypit, sepse pavarësia e rregullatorit shtetëror të medias, anëtarët e të cilit emërohen nga presidenti dhe parlamenti, nuk mund të garantohet. Sekretari i Përgjithshëm i EFJ-së, Ricardo Gutiérrez, deklaroi në New York Times më 30 dhjetor se « Ukraina do të demonstrojë angazhimin e saj evropian duke promovuar një media të lirë dhe të pavarur, jo duke vendosur kontrollin shtetëror të informacionit ».

Derniers articles