22.1 C
Berne
samedi 25/06/2022

Dr.Albulena Gërguri: Konferencat e ardhshme e AMFE-s ne Tiranë dhe Prishtinë do të bashkojë mjekët shqiptarë në ballkan dhe diasporë ne favor të permësimit të shëndetit tonë

Sututtgart, 17 maj -“Federata e Mjekëve Shqiptare ne Evopë nga Gjermania në ballkan: Pas Stuttgartit, se shpejti AMFE me konferenca tge reja serike në kryeqendrat e viseve shqiptare duke filluar nga kryeqyteti shqiptar ne Tiranë (3-4 qershor) Shkup (24 qershor) dhe Prishtinë (25-26 qershor) ku do deshmojme dhe kualifikojmë gjithë mjekët shqiptarë në aftësimin për ndihmen e shpejte, me çertifikim të njohur në Evropë dhe vendet shqipfolëse…ka thënë për gazetwn zvicerane Le Canton27.ch dr.Albulena Gerguri anetare AMFE e cila jeton dhe vepron en German.i

Dr, Albulena Gërguri nje mjeke e re, por me nje përvoje te gjate në mjekesi. Ajo ka studiuar ne Prishtine, mjekesinë e pergjithshme e cila pas diplomimit, ka punuar ne Kosove si mjeke: Në mjekesi familjare, me pas ne qendren Anticovid kurse nga viti 2021 seri ne mars te ketij viti ne Mjeksi urgjente.

Dr.Albulena Gerguri: Sikur t’mos ishte AMFE, sigurisht ne ballkan do te kishte me shume te infektuar dhe viktima ndere shqiptaret nga COVID-19

Lidhur me konfrencene fundit te AMFE ne Stuttgart ku ishte pejsemarrëse edhe dr.Albulena Gerguri, se cfare solli dhe mesuam nga ky takim i radhes i XII i mjekëve shqiptare ne Evropë, ajo ka thëne se “isha e nderuar te jem pjesemarrese e simpozimit evropian ne Stuttgart ku u blodhen mjeke shqpipare te medicina bashkekohere ku patem rastin te prezentohemi par publikut shqiptare dhe gjerman me punime tona shkencore nga sfera te ndyrshme te mejkesise. Une pjesemarrese u prezentova me nje punim me temën: Urgjencat me te shpeshta postpandemike. Po ashtu i sha e privelegjuar te moderoja panelin II, pjesen shkencore te Konferences. Kishte punime jashtezakonisht te mira, pjesemarrje e mjekeve nga vende te ndryshme, ku secili pasqyroi punen dhe sukseset e tyre ne vendin ku jetoj e dhe veprojne.

Ne vazhdim me dr.Gerguri biseduam edhe per pasojat e COVID-12 e cila pandemi e qiti ne “gjunje” planetin ronë, ku as shqiptaret ne ballkan nuk i shpetuan:

“Pandemia qe goditi mbare planetin tonë, la apsoja te medhja edhe ne viset shqiptare, ku në ballkan dhe Evrope humben jeten rreth 13 mije shqiptare, sikur ne kohe lufte. Keshtu vetem ne Shqiperi kishim 3 496 viktima 274 929 te infektuar, gati po aq edhe në Kosove me 3 128 viktima dhe 227 961 raste, kurse ne Maqedonine Veriore 9.278 te vdekur me 309 310 te infektuar nga koronavirusi. Sikur t’mos ishte mobilizimi i Federates se Mjekeve Sqhiptare ne Evropë qe ju bashakngjiten misionit humanitar te mejekeve shqiptare ne Tirane, Prishtinë dhe diaspore,  sigurisht ne ballkan do te kishte me shume te infektuar dhe viktima ndere shqiptaret nga COVID-19..”, ka shtuar dr.Albule Gerguari nga AMFE.

Si pjese e AMFE e pyetëm dr.Albulena Gergurin se sa eshte e kënaqur me aktivitetet dhe misionin e Federates se Mjekve Shqiptare ne Evropë, ajo ne vazhdim  ka theksuar se “Se per aktivtetet e  AMFE me duket flet me shume puna e federates. Siq e dini Federata e Mjekëve Shqiptare ne Evropë ishte shume aktive, qe e deshmoi veten gjate dy viteve te fundit gjate pandemise ku te gjthe mantelbardhet qe flaisn shqip u moblizuan te ndihmojnë qytetaret tane jo vetem ne Gjermani por edhe ne ballkan. Jeni deshmizar se AMFE ka mbajtur një nje ser takimesh, tribuna konferencas mbi 100 sosh me karakter kombëtar dhe nderkombëtar, cofte online apo fizikisht si ne Tirane, Prishtinë, po ashtu edhe ne Gjermani apo Zvicer si dhe qendra tjera evropiane sikur kjo e fundit e 12-ta ne Shtutgrad, duke sensibilizuar rreziqet nga pandemia, njekohesisht duke dhene udhezime dhe keshilla qofte permes tubimeve ashtu edhe ne TV dhe media per te mbrojtur qytetaret jo vetem shqiptarë perballe pandemise vdekjeprurëse. Konferencat e ardhshme e AMFE-s ne Tiranë dhe Prishtinë do te bashkoj mjeket shqiptare ne ballkan dhe diasporë ne favot të te permësimit të shëndetit tonë Për të gjtha keto zakime, koferenca kombetare dhe nderkombëtare dhe suksese te njepasnjeshme padyshim duhet falenderuar stafin e AMFE sidomso presidenten dr. Aurura Dollenberg dhe drejtorin dr. Genc Kelmendin.

Lidhur me fenomenti te ikjes se mejekeve shptare nga Ksova keto dy deceniet e fundit Dr.Albulena Gerguri eshte pergjigjur se “Fatkeqesisht eshte dukuri qe po ndodh ikja e mjekeve nga Kosova, per jete dhe kushte me te mira te punes. Uroj qe nje dite te njejten deshire ta kemi qe ti drejtohemi Kosoves, sikurse qe tani jemi orientuar kryesisht nga Gjermania..”

Se ku e shef veten, ku do jepte me shume kontributin e saj si mjeke per fund Dr. Albulena Gerguri ne kete interviste per gazeten zvicerane Le Canton27.ch ka thene duke qeshu  “Ja leme kohes. Siq po punon koha per shqiptaret, besoj se koha do punoj edhe per mua. Per momentin sapo kam ardhur ne Gjermani, aktualisht jam e fokusuar ketu ne kabinetin e Dr.Genc Kelmendit ne « Praxis Kelmendi »

Te presim dhe te shofim qka sjell e ardhmja meqe profesioni mjekut eshte humanitar dhe sot eshte i nevojshem i kerkuar gjithkah ne Evrope perfshire ketu edhe Zvicrën.

Derniers articles

Lazim Destani takon ish-shefin e NATO-s Lordi George Robertson. Biseduan per Kosoven 23 vjet pas bombardimeve dhe shqiptaret ne Ballkan

I ftuar nga Rrjeti i Lidershipit Europian në Londër, ne Konferencën që po mbahet në ambientet e Parlamentit Britanik, pjesëmarrjes ishte edhe biznesmeni i...

Nga fjalimi i ministrit te  Shendetesise se Maqedonise Veriore z.Bekim Sali ne punimet e Asamblesë së 75-të se WHO

Gjeneve, UN 22 maj –Ne seline e Organizates Botere te Sendetesise ne Gjeneve po zhvillohen punimet gjashteditore (22–28 maj) e Asamblesë së 75-të se...

Nga punimet e Kongresit te XIV-të Europian te AMFE ne Shkup. Ministri i shendetesise Sali dhe presidentja Dollenberg: Te vazhdoje kjo tradite bashkepunimi me...

hkup, 23 qershor -Sot ne Skup u mbajtë me sukxsese Kongresi i XIV-të Europian nga Federata Mjekët Shqiptarë Europë , me udhëheqjen e shkëlqyer...

Psikologja ne Gjermani Shkendije Berisha-Pacolli: Pasojat e luftes ne Kosove edhe sot ndihen ne diaspore. Keta njerez me trauma kane nevoje per ne, dhe...

Shkendije Berishen-Pacolli Këshilltare e Psikologjise në ne Wirges te Gjermanise Shkendije Berishen-Pacolli nuk eshte emer i panjohur sidomos ne mjedisin ku jeton dhe veperon, ne...

Pacolli: Unë sfidoj këdo, sepse e verteta eshte ne anen time!

Shkruan: Behgjet PACOLLI «Nuk ka askush, as minister, ads kryeminister i ndonje qeverie e kushdo qofte ai, te cilit i kam keekuar ndonje favor, ku...