12.5 C
Berne
mardi 21/05/2024

Dita Botërore e press-it: Gjendja e mediave në Kosovë më e mira në Ballkan (56). Shqiperia (96) dhe Serbia (83) me se keqi, në mes vendeve problematike me Rusinë

Bruksel, 3 maj -Dita Nderkobëtare e fjales se lirë 3 Maji është Dita Botërore e Lirisë së Shtypit që nga viti 1993 nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara. Organizata Gazetarët pa Kufij, në Treguesin Botëror të Lirisë së Shtypit, radhitur Serbine dhe Shqipërinë në mesin e vendeve problematike, njoftonn gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Indeksi Botëror i Lirisë së Shtypit i organizatës Reporters sans Frontiteres që përfshin 180 vende, Kosova radhitet e 56-ta,  kurse Shqipëria radhitet në vendin e 96-të, Serbia (83)  ku sipas raportit mediat pro-qeveritare përhapin propagandën ruse.

Shefi i OKB-së uron gazetaret, por ka edhe nje prorosi per vendet diktatoriale 

Megjithatë sipas indeksit që u publikua të martën, edhe Kosova bashke me Maqedoninme Veriore dhe Maline Zi kanë shënuar rritje në krahasim me një vit më parë.

Indeksi Botëror i Lirisë së Shtypit i organizatës Gazetarët Pa Kufij që përfshin 180 vende, Kosova radhitet e 56-ta,  kurse Shqipëria radhitet në vendin e 96-të, Serbia (83)  ku sipas raportit mediat pro-qeveritare përhapin propagandën ruse

Në raport thuhet se Prokuroria vendosi kufizime disproporcionale për mbulimin e sulmit kibernetik nga Irani.

Konferenca rajonale: Rusia dhe Serbia janë burime kryesore dezinformimit në Ballkanin Perëndimor

Pak me mire se Kosova , jane Maqedonia e Veriut (e radhitur në vendin e 38-të) dhe Mali i Zi (në vendin e 39) janë në grupin e vendeve me gjendje “pak a shumë të mirë”, ose të kënaqshme. Maqedonia e Veriut ka pasur një rritje me 19 vende nga viti i kaluar, ndërsa Mali i Zi një përmirësim me 24 vende. Bosnja, e radhitur në vendin e 64 ka një rritje prej tre vendesh në krahasim me një vit më parë.

Indeksi Botëror i Lirisë së Shtypit i organizatës Gazetarët Pa Kufij, arrin në përfundimin se situata është “shumë e keqe” në 31 vende, “e keqe” në 42 vende, “problematike” në 55 dhe e “mirë” ose “mjaft mirë” në 52 vende. Kjo do të thotë se mjedisi për gazetarinë është i keq në shtatë nga dhjetë vende, dhe i kënaqshëm vetëm në tre nga dhjetë vende.

Pa zbardhjen e vrasjeve të gazetarëve, nuk ka kuptim të flitet mbi lirinë e medieve në Kosovë

Janë bërë më shume se njëzet vite nga vrasjet, rrëmbimet dhe zhdukjet e 14 gazetarëve në Kosovë dhe fatkeqesisht deri me tash askush nuk është nxjerrë para drejtësisë për krimet e kryera. DFhe per cudi keto vite Kosva pa pasur nje ser qeveri dhe secila opozte ne rpag te zgjdhjeve ka akuzuar qverine apo partite ne pushtet se jane te involvuar ne keto krime makabre. Por nuk kane munguar edhe kritika dhe akuza edhe ndaj nderkombëtareve sidomos ndaj UNMIK-ut dhe EULEX-it, qes ipas fmilajarve te viktimave, nuk kane bere asgjë ne kete drejtim dhe secili i hedh fajin njeri-tjetrit. Lidhur me keto raste gazeta zvicerane ka pyetur zyrtaret e EULEX-it.

Brukseli: Heshtja dhe mos arrestimi i vrasesve të gazetarëve ne Kosovë që po trimeron autoret e krimeve, solidarizim apo frikë nga mafia dhe bandat kriminale

«Për IFJ ne Bruksel shqetësuese mbetet liria e shtypit në Kosovë, sidomos vrasjet dhe kercnimet e vazhdueshme të gazetarëve, cka policia vendore dhe EULEX-i duhet të beje me shume, të identifikojë autorët dhe të japë dënimin e merituar. Ndryshe, mos arrestimi i tyre mund te kuptohet frike nga mafia, jane te korruptuar ose solidarizohen me kriminelët që do të inkurajonte, trimëronte kërcënuesit dhe vrasësit e tjerë në rajon». Kështu ka deklaruar për gazeten zvicerane ne shqip Le Canton27.ch z. Ernest Sagaga, shef i Federatës Ndërkombëtare të Gazetarëve (IFJ) për Evropën me seli në Bruksel.

Zyrtaii i IFJ z. Sagaga ne vazhdim ka dënuar ashpër edhe gjuhën fyese të mediave serbe ndaj shqiptarëve, gjuhe kjo e cila nuk i bën mirë vet Serbisë e cila pretendon t’i bashkangjitet familjes së madhe Evropiane BE-së.

Derniers articles