3.6 C
Berne
samedi 9/12/2023

Diaspora kosove then rekordin me 1 miliardë euro ka derguar ne vendin e tyre. Nga Zvicra mbi 200 milione CHF

Prishtine, 2 nentor -Vlera e remitencave nga jashtë në Kosovë deri në shtator arriti vlerën mbi një miliard euro, që është një rritje prej 12 për qind krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar, njoftoi Banka Qendrore e Kosovës (BQK), shkruan gazeta Le Canton27.ch.

“Mbi 70 për qind e remitencave vijnë nga vendet e Bashkimit Evropian, ku Gjermania merr pjesë me 38,1 për qind, e ndjekur nga Zvicra me 17,6 për qind dhe SHBA me 7,5 për qind”, thone zyrtaret nga Banka Qendrore e Kosovës per gazeten zvicerane Le Canton27.ch

Mesohet se Zvicra mbetet investitori i 2-të më i madh i huaj në Kosovë, me 155.2 milionë euro investime të realizuara gjatë vitit 2022, shkruan gazeta Le Canton27.ch

Në njoftim thuhet se flukset më të mëdha të remitancave kanë qenë nga institucionet financiare jobankare (me pjesëmarrje prej 57,4 për qind), të ndjekura nga kanalet e tjera (me 24,4 për qind) dhe bankat (me 18,2 për qind).

Diaspira shqiptare, sidomos ajo nga Kugina mbush buxhetin edhe te Serbise me qindra mijera euro

Siç njoftoi shërbimi statistikor i Bashkimit Evropian, Eurostat, disa vite më parë, Serbia është në krye të Evropës për sa i përket dërgesave nga jashtë, fale diaspores shqiptare nga Lugina e Presheves e cila mbi 30 mije ne perendim, vetem ne Zvicer mbi 20 mije, shkruan gazeta zvicerane Le Canton27.ch

Krshtu, vitin e kaluar, pesë miliardë euro kanë rrjedhur në Serbi në bazë të remitancave.

Sipas të dhënave te bankave serbe, remitancat e punëtorëve që mbërritën në Serbi në periudhën janar-gusht 2023 arritën në 2.7 miliardë euro, nje pjese e madhe jane edhe ato nga mergimtaret shqiptare nga Lugina e Presheves.

Fluksi i remitancave, parave të dërguara familjeve në Serbi nga punëtorët jashtë vendit, është rritur për më shumë se 40 për qind, sipas të dhënave të Bankës Kombëtare të Serbisë.

Derniers articles

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset

Kim Mehmeti: UÇK-ja vlera më e madhe shqiptare, s’mund të njolloset 08 dhjetor 2023| 00:27 Publicisti dhe shkrimtari Kim Mehmeti ka deklaruar se Ushtria Çlirimtare e...

Amerika i kthen shpindën. Ukraina i kthet Zvicres.. Ignazio Cassis dëshiron të rindërtojë Ukrainën

Brrne, 8 dhjetor -Këshilli Federal dëshiron të kontribuojë në rindërtimin e Ukrainës në shumën prej gjashtë miliardë frangash. Por ndryshe nga sa ishte planifikuar,...

OKB, UNESCO e njeh traditën e iftarit të Ramazanit si trashëgimi kulturore

Gjeneve, 8 dhjetor -Agjencia kulturore e OKB-së e njohu të mërkurën iftarin, vaktin që prish agjërimin gjatë muajit të shenjtë mysliman të Ramazanit, në...

Një gazetar shqiptar zgjidhet anëtar i komitetit të Shoqatës së Gazetarëve Ndërkombëtar (APES) në Gjenevë

Photo: Pierrem Virot (APES) Gjenevë, 8 dhjetor -Shoqata e Gazetarëve të huaj në Zvicër dhe Liechtenstein-APES (The Foreign Press Association in Switzerland and Liechtenstein) me...

Zvicër, Këshilli Federal vendos të përgatisë një mandat negociues me Bashkimin Evropian

Bernë, 7 dhjetor -Këshilli Federal udhëzon FDFA të zhvillojë një mandat negociues me Bashkimin Evropian Në mbledhjen e tij të 8 nëntorit 2023, Këshilli...