14 C
Berne
jeudi 13/06/2024

Danimarka i dhuron Kosovës 217 milionë dollarë, nga marrëveshja e fundit Prishtine-Kopenhagë

Danimarka i mbështet Kosovës për të lehtësuar sistemin e saj të mbipopulluar të burgjeve në një marrëveshje prej 217 milionë dollarësh, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch referuar burmeve nga autorietet e kopenhagës.

Kabineti i Kosovës rinovoi përpjekjet me një projektligj të ri për dhënien me qira të një burgu në jug të vendit Danimarkës për ta ndihmuar atë të përballet me sistemin e saj të mbipopulluar të burgjeve, tha një zyrtar të hënën.

ISH-MINISTRI I INFRASTRUKTURËS SË KOSOVËS FITOI 44 MUAJ PËR SHPENZIM TË PROJEKTIT RRUGOR

Projektligji i parë nuk kaloi në parlament javën e kaluar. Por të dielën, kabineti miratoi një projektligj për 300 qelitë në burgun në Gjilan, 50 kilometra (30 milje) në jug të kryeqytetit të Prishtinës, që do t’i jepet me qira Danimarkës, bazuar në një marrëveshje 10-vjeçare që të dy qeveritë nënshkruan në Prill dhe maj 2022, tha zëdhënësi i qeverisë Perparim Kryeziu.

“Kabineti e miratoi atë (projektligjin) sërish dje (të dielën) në mënyrë që të kalojë në Kuvend (kuvend) për ta votuar sërish”, tha ai.

Javën e kaluar, projektligji mori 75 vota, duke mos arritur të paktën 80, ose dy të tretat e parlamentit prej 120 vendesh siç kërkohet për të kaluar.

Kosovës do t’i paguhen 200 milionë euro (217 milionë dollarë) që do të shpenzohen për institucionet korrektuese të vendit dhe projektet e energjisë së rinovueshme.

Sipas planit, Danimarka nuk do të jetë në gjendje të dërgojë të burgosur të dënuar për terrorizëm ose krime lufte, ose të burgosur me sëmundje mendore. Një gardian danez do të drejtojë objektin me 300 qeliza, i shoqëruar nga një shqiptar dhe staf tjetër vendas.

Sistemi i burgjeve të Kosovës ka një kapacitet deri në 2,800. Nuk ishte e mundur menjëherë të zbulohej numri aktual i vendeve të lira.

 

Derniers articles