10 C
Berne
mardi 28/03/2023

COVID-19 në Zvicër: Lehtësimi i masave nga 22 marsi për takimet në rrethin privat. Restaurantet pikëpyetje…

Bern,19 mars  -Në mbledhjen e saj te sotme Këshilli Federal vendosi të rrisë rrethin e takimeve me familjen dhe miqtë brenda nga pesë në dhjetë persona. Këshilli Federal sakrifikon tarracat për të shpëtuar Pashkën. Nga e henja e ardhshme mund të takojmë dhjetë shtëpi me miqtë ose familjen. Sidoqoftë, hapja e tarracave shtyhet. Vendimet e radhës priten në 14 Prill. njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Numri i infeksioneve me të vërtetë është rritur përsëri që nga fundi i Shkurtit dhe ka ende shumë pak njerëz të vaksinuar për të përjashtuar një rritje të mprehtë të shtrimeve në spital. Këshilli Federal dëshiron të ruajë kushte të favorshme për fushatën e vaksinimit gjatë muajve të ardhshëm. Ai gjithashtu përcaktoi parametrat epidemiologjikë sipas të cilëve mund të vendosen kufizime të reja. Më në fund, ai miratoi marrëveshjen e çmimeve të negociuar nga partnerët e çmimeve për rimbursimin e vaksinimit COVID-19.

Situata epidemiologjike është përkeqësuar që nga fundi i Shkurtit. Numri i infeksioneve të reja është në rritje dhe aktualisht vlerësohet të dyfishohet çdo tre deri në katër javë. Tre nga katër treguesit e përcaktuar nga Këshilli Federal për fazën e dytë të lehtësimit nuk janë vërejtur për disa ditë: incidenca mbi katërmbëdhjetë ditë është më e madhe se 200 për 100,000 banorë, shkalla e pozitivitetit tejkalon 5% dhe shkalla e riprodhimit është qartë më lart 1 (1.14). Vetëm zënia e shtretërve të kujdesit intensiv nga pacientët me COVID-19 është nën kufirin e caktuar.

Asnjë relaksim i ri

Këshilli Federal vlerëson se situata epidemiologjike nuk lejon relaksimet e reja të vendosura në konsultim. Vlerat epidemiologjike janë gjithashtu në rritje në të gjitha vendet fqinje, ndërsa masat nganjëherë janë shumë më të rrepta se në vendin tonë. Përveç kësaj, ka indikacione të ndryshme që llojet e reja të virusit janë jo vetëm shumë më ngjitëse por edhe më vdekjeprurëse. Këto lloje të reja tani janë përgjegjëse për më shumë se 80% të ndotjes. Kësaj i shtohet fakti se numri i njerëzve të vaksinuar është akoma shumë i ulët për të shmangur një rritje të mëtejshme të dukshme të numrit të shtrimeve në spital. Sa i përket fushatës masive të shqyrtimit, ajo sapo ka filluar.

Takime private: 10 persona në vend të 5

Me qëllim të fundjavës së Pashkëve, Këshilli Federal vendos nga 22 Mars në 10 numrin e njerëzve (përfshirë fëmijët) që mund të takohen me familjen dhe miqtë brenda, në vend të 5 aktualisht. Sidoqoftë, duhet pasur shumë kujdes dhe rekomandohet të kufizohet numri i shpërthimeve të prekura. Alsoshtë gjithashtu çështje e përfitimit nga mundësia e testimit falas përpara këtyre takimeve private. Masat në fuqi për të luftuar kundër pandemisë janë zgjatur, qëllimi është që të ruhen kushtet e favorshme të nevojshme për mbarëvajtjen e fushatës së vaksinimit në muajt e ardhshëm dhe për një lehtësim pas Pashkëve. Kjo do të bazohet në paketën e masave të paraqitura për konsultim javën e kaluar. Këshilli Federal do të marrë një vendim në 14 Prill.

Rezultatet e konsultimit

Gjatë konsultimit, një shumicë e madhe e kantoneve mirëpritën relaksimin gradual dhe masat shoqëruese të propozuara. Shumë zëra kanë bërë thirrje për lehtësim më të madh, veprim më të nuancuar, ose edhe më shumë hapa. Pothuajse të gjithë pjesëmarrësit kërkuan që të lehtësohej ndalimi i mësimit ballë për ballë në universitete dhe arsimi i vazhdueshëm. Pjesëmarrësit gjithashtu duartrokitën të gjithë hapjen e tarracave të restoranteve në 22 Mars; gjysma e kantoneve madje kërkuan që këto të fundit të rihapen plotësisht, në varësi të situatës epidemiologjike. Të tjerët, nga ana tjetër, i kërkuan Këshillit Federal të presë dhe të shohë se si zhvillohet situata përpara heqjes së kufizimeve. Këshilli Federal diskutoi këto qëndrime dhe deklaratën e Këshillit Kombëtar, i cili bën thirrje për më shumë fleksibilitet.

Treguesit për forcim të mëtejshëm

Në të njëjtin takim, Këshilli Federal diskutoi gjithashtu pragun nga i cili do të jetë e nevojshme të merret parasysh një shtrëngim i mëtejshëm i masave nëse situata do të përkeqësohej në mënyrë drastike, duke u kuptuar se atëherë do të jetë e nevojshme të merret parasysh numri i njerëzve vaksinuar. Këshilli Federal po propozon një model trefazor. Për sa kohë që të gjithë njerëzit në nevojë nuk janë vaksinuar (faza e parë), treguesit e rreptë janë thelbësorë. Vendimtar, ndikimi gjatë katërmbëdhjetë ditëve do të jetë i kufizuar në 350. Numri i shtretërve të kujdesit intensiv të zënë nga pacientët COVID-19, shtrimet në spital dhe shkalla e riprodhimit do të merren gjithashtu parasysh. Duhet të theksohet se këto elemente duhet të drejtojnë Këshillin Federal në vendimmarrjen e tij, por që nuk parashikohet asnjë automatizim. Kur të gjithë njerëzit e prekshëm vaksinohen (faza e dytë), do të jetë e mundur të ulen kërkesat, duke siguruar që epidemia të jetë nën kontroll. Kur të gjithë ata që dëshirojnë të vaksinohen (faza e tretë), Zvicra do të jetë në gjendje, sipas vlerësimeve aktuale, të heqë dorë nga kufizimet dhe treguesit, përveç nëse është e nevojshme të reagohet ndaj shfaqjes së llojeve të reja të virusit.

Vaksinimi: përshtatja e paketave

Këshilli Federal ka miratuar gjithashtu përshtatjet, të negociuara nga partnerët e çmimeve, të rimbursimit të vaksinimit COVID-19 si pjesë e sigurimit të detyrueshëm shëndetësor. Packageshtë përcaktuar një paketë e veçantë e vaksinimit për praktikat mjekësore; është 24 fr. 50 deri në fund të qershorit, dhe 16 fr. 50 nga korriku. Këshilli Federal vendosi gjithashtu që shuma e paguar nga Konfederata për të njëjtën vaksinim në barnatore do të ishte gjithashtu 24 fr. 50. Në qendrat e vaksinimit, nga ana tjetër, shuma e pashmangshme mbetet në 14 fr. 50. Vaksinimi kundër COVID-19 është plotësisht i mbuluar, domethënë se pacienti nuk ka pse të marrë ndonjë zbritje ose bashkë-pagesë.

Raporti i Komisionit Kombëtar të Etikës

Më në fund, Këshilli Federal gjithashtu mori shënim raportin e Komisionit Kombëtar për Etikën në Fushën e Mjekësisë Njerëzore (CNE) kushtuar analizës, nga një këndvështrim etik, i masave për të menaxhuar pandeminë e COVID. 19 nga Këshilli Federal.

Derniers articles

Momenti kur ish-nxënësja hyn me kallash në nje kishe-shkolle katolike dhe vret 6 persona, prej tyre tre femije

Tre të rritur e tre fëmijë të moshave 8-9 vjeç u vranë gjatë të shtënave me armë në një shkollë private të krishterë në...

Zgjedhjet parlamentare ne Zvicër. Me 2 prill ne Kantonin e Gjenevës garojne për deputetë edhe 13 kandidatë shqiptarë

Gjenevë, 28 mars (ATV: Nefail Mlaliqi ) -Ne muajin prill te ketij viti ne disa kantone te Zvicrës do mbahen zgjdhjet parlamentet. Sikur ne...

Policia-drejtesia, Poggia dhe Bonfanti: Zero tolerance perballe krimeve në kantonin e Gjenevës!

Këshilltari Shtetëror Mauro Poggia dhe Komandantja e Policisë së Gjenevës Monica Bonfant Gjenevë, 27 mars  (Nefail Maliqi) -Statistikat e policisë tregojnë një rritje prej 15%...

Gjykata federale i merr pasaporten zvicerane nje kosovari, me ket arësye..

Nerne 27 mars -Gjykata Administrative Federale konsideron se një kosovar ka fshehur fakte gjatë natyralizimit të tij të zakonshëm. Mesohet de kosovari u fut në...

Presheva i ankohet ambasadorit amerikan Hill, për politikat antishiptare te Beogradit ne Luginë, si dikur Kosova ne kohen e Miloshevicit!

Preshevë, 27 mars -Deputeti i vetem shqiptar në Kuvendin e Serbisë, Shaip Kamberi, është takuar sot në Bujanoc me ambasadorin e SBA-ve në Serbi, Christopher...