19.9 C
Berne
lundi 20/05/2024

COVID-19/ Reportes sans Fronitieres kritikon Rusinë, Kinen, Kosovën dhe Ameriken e Trumpit për pengesat ndaj gazetarëve gjatë pandemisë

Bernë, 6 dhjetor -Pothuajse gjysma e vendeve anëtare të KB kanë penguar lirinë e shtypit mes pandemisë Që nga fillimi i pandemisë Covid-19, Reporterët pa Kufij (RSF) ka dokumentuar shkelje të së drejtës për të informuar në 90 nga 193 vendet anëtare të Kombeve të Bashkuara, njfton gazeta zvcerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch » duke ju referuar një raporti të Reportes sans Fronitieres ne Bruksel. 

RSF u bën thirrje shteteve të ndalojnë « fajësimin e lajmëtarit » dhe të marrin masa për të mbrojtur lirinë e shtypit dhe për të lejuar gazetarët të japin informacion të besueshëm. Qoftë në superfuqitë botërore – më kryesorja midis të cilave Kina, Rusia, India … apo edhe në vendet e vogla të tilla si Kosova, arkipelagu i Komoreve ose mbretëria e Eswatini, RSF ka identifikuar dhe dokumentuan pengesa të shumta për lirinë e shtypit të lidhura me mbulimin e krizës shëndetësore.

Në përgjithësi, 47% e vendeve anëtare të KB nuk e respektuan të drejtën për informacion. Kjo përqindje nuk përfshin gazetarë tajvanezë, të cilët u përjashtuan nga njoftimet për shtyp të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) nën presionin e Kinës, me pretekstin se territori nuk është anëtar i KB.

Asnjë rajon i botës nuk i është kursyer tundimit për të kufizuar ose kontrolluar informacionin në lidhje me krizën shëndetësore. Me 32 vende të prekura, Afrika është deri tani kontinenti më i prekur. Në këtë pjesë të botës, Irani ka numrin më të lartë të shkeljeve: përhapja e sëmundjes është shoqëruar me rritjen e shtypjes së gazetarëve të pavarur.

Të paktën 28 ​​prej tyre janë thirrur nga autoritetet, janë paditur ose arrestuar që nga fillimi i pandemisë. Abuzimet më të këqija nuk kanë ndodhur vetëm në vendet e vendosura më keq në Indeksin Botëror të Lirisë së Shtypit. Incidentet kanë ndodhur në 7 vende evropiane (përfshirë 6 në BE), ku situata e lirisë së shtypit zakonisht konsiderohet e mirë ose disi e mirë.

Në Afrikë, katër nga vendet e anketuara janë gjithashtu në krye të Renditjes së RSF. Midis tyre, Gana (i 30-ti), ku një korrespondent i Deutsche Welle Afrikës u sulmua dhe u godit nga një anëtar i forcave të armatosura ndërsa raportonte për efektivitetin e kontrollit. « Particularlyshtë veçanërisht shqetësuese të theksohet se nën pretekstin e një krize shëndetësore, sulmet ndaj së drejtës për informim janë rritur dhe përhapur në të gjithë botën, duke përfshirë edhe në vendet që konsiderohen si modele demokratike, » thotë sekretari i përgjithshëm i RSF Christophe Deloire.

Në vend që të ‘fajësojmë mesazhin’, siç shpreh keqardhjen e Komisionerit të Lartë të KB për të Drejtat e Njeriut, Michelle Bachelet, shtetet duhet të bëjnë gjithçka për ta mbrojtur atë dhe për ta lejuar atë të sigurojë informacion të besueshëm. Një parakusht thelbësor për të luftuar kundër dezinformimit që përkeqëson krizën në vend që ta ndalojë atë.“

Gjetja është edhe më shqetësuese pasi në disa raste, janë vetë krerët e shteteve që janë në origjinë të sulmeve ndaj lirisë së shtypit. Në Shtetet e Bashkuara, që nga fillimi i krizës shëndetësore, Presidenti Donald Trump ka sulmuar të paktën tetë gazetarë gjatë njoftimeve të tij të përditshme për shtyp.

Derniers articles