12.1 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Cfarë kërkon flamuri i Zvicrës te produktet serbe në shitoret e Kosovës?!

Prishtine, 15 qershor -Me shtimin e provokimeve dhe kërcnime serbe ndaj Kosoves, sikur rastin e fundit me barrkikada,m rrahje te KFOR-it nga bandatz serbe te Vucicit, kindnapimi i tre policeve kosovar, mallterimet dhe arrestimet e mergimtareve ne Meerdare nga policia serbe edhe shoqatat kosovare kane shpejtuar aktivitetet dhe aksionet e tyre kunder produkteve serbe qe shiten ne Kosovë duke kërkuar nga qytetaret t’i bojktojne ato!, njofton nga Prishtina korrespeondenti i gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Edhe kjo nodhë ne shitoret kosovare: Maskohen produktet serbe duke i vënë flamurin e Zvicrës, te Kosovës apo Shqiperisë?!

Që nga shpallja e pavarësisë së Kosovës (viti 2008), importi i produkteve serbe në Kosovë ka shënuar rritje. Në vitet 2008-2016, Kosova ka importuar nga Serbia produkte në vlerë prej dy miliardë e 638 milionë euro.

Ne keto askione me slloganin « mos bleni mallra serbe » jane inkudruar perveq shoqaqave edhe shume artiste, yje futbolli dhe nga muzike si personalitete nga kultura dhe politika bashke me mediat kosovare.

Por ne këte drejtim ka abuzime nga tregtaret dhe disa biznesmen matrapaze ne Kosovë te cilet vazhdojne te shesin prodhimet serbe duke vene flamuj jo vetëm te Kosovës dhe Shqipërise por edhe vendeve mike si ate te Zvicres, Kropacise etj..mbi prdket serbe?!, shkruan gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë ka gjobitut disa marketet kosovare qe shesin mallrat serbe, duke abuzuar me flamujt e Kosovës apo te Zvcres mbi në produktet serbe.

« Bojkotoni produket e Serbisë » eshte motoja e organizatave joqeveritare (ONG) ne Kosovë ku kerkojnë qe « politika nacionaliste deh shovensite serbe, t’i vuajë pasojat në ekonomi!.. »

Veq kesaj, obstruksionet e vazhdueshme të krijuara nga shteti serb kundër Republikës së Kosovës duke lobuar kunder integrimeve dhe pengesave njohjeve te reja te Kosoves qe viteve te fundit kane bere 4-5 c’njohje e pamavresise nga disa shtete, pastaj kane penguar integrimet pro evropiane si dhe anëtarësimet në institucionet ndërkombëtare… dhe   qytetarët ne shenje revolte, me një organizim spontan dhe unik në rrjetet sociale diteve te fundit  po ju bëhet thirrje popullates që të bojkotojne produktet serbe.

Blej Shqip !!!.. » thuhet ne njoftim te shoqatave kosovare

Madje dhe studentët e Universitetet e Koasovës, kane protestuar me te vetem kerkesë: Stop mallrtave serbe ne Koovë! duke kërkuar nga qyetaret qe të bojkotohen mallrat serbe!

Zëdhënësi i Doganave të Kosovës ka thne se vlera e importeve nga Serbia, gjate vitit 2016, ishte 389 milionë euro, por kjo gjendje ka rene me vetdijesimine qytearve ne Kosovë. Sipas statistikave të publikuara nga Agjencia e Statistikave të Kosovës, brend një muaji Kosova ka importuar nga Serbia mallra në vlerë të rreth 40 milionë euro.

Nese SHBA-të, Evropa kane arsyet e veta pse i vjene sanksione Rusise së Putinit, te je regjimit diktatorial, per shkak invasionit rus ne Ukraine, atehere edhe shqipare kane një mije arërsyerat e veta te vejne sanksionet Serbisë se Vucicit duke bojkotuar mallara e tyre. Serbia ne vitet 1999 vrau mbi 13 mije shqiptare ne Kosovë, beri mijëra krime dhe 400 masakra, duke dhunuar mbi 20.000 femra shqiptare duket psohterim për  kosovarët te vazhdojne t’i blejne mallarat sere në Kosovë?!

Jo vetem ne Kosovë, Serbia ka provuar te fusin hundet me produkte edhe ne Zvicër, por ketu nuk ju shkoi gjatë,  sepse ne Zvcer,m funksionon shteti juridik dhe se jane disa ligje dhe rregulla ne Zvicer ne raport me tregjet dhe bizneset me vendet e huaja, qe jane te rezervuar sidomos me ato nga ballkanin jo vetëm per shkak konkurrences, por edhe per shkak kualitetit te prodhimeve. Nje rast ishte kur ne qershorin e vitit 2021 kur u provua te hynin ne Zvicer mallrat nga Serbia duke e filluar me « Coca Coles ». Keshtu, një  shishe me tiketë me mbishkrimin serb ngjitur (mbi Coca Colla) përkohësisht me listën e përbërësve në gjuhën gjermane eshte parë ne Coop në Zvicër, për cka kane reaguar autoritetet sidomos kompania e Coca Coles në Zvicer, për cka « Coca Cola » serbe nuk eshte parë më.. »Coca Cola » serbe ne Zvicer është kapitulli i fundit në mosmarrëveshjen mes Coca-Cola Zvicrës, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Kryetari i Shoqatës “Miqtë e Amerikës”, Agim Rexhepi u ka bërë thirrje qytetarëve të Kosovës që pas kërkesës së SHBA-së për suspendim të taksës doganore ndaj produkteve të Serbisë dhe Bosnjës e Hercegovinës, ta ndihmojnë qeverinë dhe kryeministrin me bojkotimin e produkteve serbe.

Bojkotoni produktet serbe ?! (besa Besë) Apo me mire të themi: Prodhoni produket tona më të mira se te serbëve. Dhe automatikisht ato do te bojktohen se njeriu si njeri shkon gjithe kah me e mira, apo?

« Biskotat serbe që shiten me shumice ne Zvicër, emri lane nuk eshte produkt zviceran, por serb, mos shkelni mbi gjakun e dëshmorëve, shume shqiptar ne Zvicerr e blejnë ketë produkt, me vedije apo pa vedije. Mos e furnizo ushtrine e serbisë, bojkotojë barkodin 860!!!

Në marketet nëpër Kosovë, vazhdon të ketë një numër të lartë të produkteve serbe. Por së fundi, një produkti të tillë duket se i është vendosur flamuri i një shteti tjetër, më përkatësisht Shqipërisë e here i Kosoves, madje edhe i Zvicres?!

Derniers articles