12.3 C
Berne
jeudi 23/03/2023

Nocioni dhe cështja e Integrimit (Nga Martin Bürgin)

Nga Martin Bürgin* 

Zyra e specializuar për çështje të integrimit është qendra kantonale për çështje të integrimit dhe partneri për kontakt i organeve federative. Në kuadër të programit kantonal për integrime (KIP) ne zbatojmë masat që kanë si qëllim si integrimin e qëndrueshëm të emigranteve dhe emigrantëve si dhe të fëmijëve të tyre, ashtu edhe informimin e faktuar të shoqërisë vendase rreth temave që lidhen me migrimin dhe integrimin.

Ne mbështesim projekte të shumta që lidhen me ndihmën në mësimin e gjuhës, integrimin social, mbështetjen e hershme të fëmijëve si dhe ndërmjetësimin e informacioneve. Në këtë mënyrë synohet pjesëmarrja e barabartë në jetën shoqërore e emigrantëve dhe njëkohë- sisht eliminimi i strukturave dhe mekanizmave që mund të çojnë në një trajtim jo të barabartë të tyre. Këto detyra i përkasin të gjithë shoqërisë dhe mund të përmbushen vetën në bashkëpunim me aktorë të ndryshëm.

Prandaj zyra e specializuar për çështje të integrimit bashkëpunon ngushtë me institucione dhe njësi shtetërore dhe jo shtetërore dhe ka si synim koordinimin e tyre në rrafshin kantonal dhe komunal.

 

ÇFARË ËSHTË INTEGRIMI?

Ka përkufizime të shumta të nocionit të integrimit. Për zyrën e specializuar për çështje të integrimit, integrimi përbën një proces dinamik, i cili synon që të ardhurve të rinj dhe banorëve të vjetër t‘iu mundësojë një bashkëjetesë paqësore të përshkuar nga respekti i dyanshëm. Integrimi është një e drejtë, por edhe një detyrim. Secili dhe secila gëzon të drejtën për t‘u integruar në shoqërinë ekzistuese. Për ta mundësuar këtë, zyra e specializuar për çështje të integrimit e konsideron mësimin e gjuhës gjermane si një prej çelësave kryesorë (shih kapitullin gjuha dhe komunikimi). Por po ashtu është e nevojshme që secila dhe secili të tregojë vullnetin dhe angazhimin e duhur për t‘u bërë pjesë e shoqërisë së re.

Një gjë e tillë është e mundur vetëm nëse popullata vendase tregon gatishmëri për t‘i pranuar fqinjët e rinj si dhe për të krijuar kushtet e nevojshme që këta të mund të bëhen pjesë e jetës së këtushme shoqërore.

Kantoni Basel-Landschaft nga të ardhurit kërkon kontributet e mëposhtme për integrimin e tyre:
– Ata duhet të respektojnë kushtetutën federale si dhe vlerat e saj.
– Ata duhet të mësojnë gjuhën që flitet në vendbanimin
e tyre.
– Ata duhet të konfrontohen me mënyrën e jetesës në
Zvicër.
– Ata duhet të jenë në marrëdhënie pune si dhe të
gatshëm për t‘u kualifikuar profesionalisht.

Ne jemi të bindur që angazhimi ynë dhe i juaji është i vlefshëm dhe kontribuon që integrimi të mos mbetet vetëm një ide e mirë, por të sjellë takime dhe shanse të
vlefshme për jetën.

  • Martin Bürgin
    I ngarkuari me punë për çështje të integrimit
    pranë Zyrës së specializuar për çështje të
    integrimit në kantonin Basel-Landschaft
    Kantonaler Integrationsbeauftra

Derniers articles

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...

Edhe kjo ndodhe: OKB përshëndet një marrëveshje te paarritur?! Në vend qi t’i bëj presion Vucicit qe refuzoi te nënshkruajë marreveshjen mes Kosoves dhe...

Bernë, 23 mars -Pavarësisht më shumë se 12 orësh negociatash të shtunën nën patronazhin e BE-së, Kosova dhe Serbia nuk arritën të bien dakord...

EULEX demanton disa media se Sylejman Selimi qenka marrur ne pyetje

Prishtine, 22 mars -Sot ne disa media është raportuar se Sylejman Selimi, ish-komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës qenka intervistuar sot nga...

Pasi, Vucic tha se do ta pengoj Kosoven në OKB, zyrtaret e kësaj organizate nderkombëtare tregojnë se kush vendos për antetarësimin e Kosovës ne...

New York -Çështja e perspektivës së Kosovës për anëtarësi në BE dhe OKB është ringjallur me nisjen e dialogut politik në vitin 2012. Në...

Kryetari i FFK-së Agim Ademi sërish probleme me drejtësinë kosovare. Ai sot pas nje intervisitimi eshte derguar në mbajtje për 48 ore

Prishtinë, 22 maers -Kreu i Federatës së Futbollit të Kosovës Agim Ademi sot ishte ftuar për t’u intervistuar. Ai do të qëndroj në mbajtje...