5.7 C
Berne
vendredi 19/04/2024

Botime te reja ne botë: Në Paris doli libri me poezi nga autorët e njohur shqiptarë nga ballkani

« La poésie contemporaine albanaise » (Poezia bashkëkohore shqipe) quhet libri i posabotuar sot ne kreyqytetin e kultures evropiane ne Paris nga autoret: Reshat Sahitaj,  Adem Xheladini, Behare Rexhepi dhe Ismail Ismaili, botuar nga sShtepia Botzuese « l’Harmattan » njoftopn gazeta zvicerane ne shqip e Canton27.ch

Libri i posabotuar me titull « Poezia bashkëkohore shqipe » (« La poésie contemporaine albanaise ») përmbledh shtatëdhjetë e pesë poetë shqiptarë të mbledhur në këtë antologji bashkëkohore për të na njohur me një art poetik shumë popullor, duke përqafuar idetë dhe ndjenjat e popullit shqiptar në Gadiushillim Iliri.

« Ne emer te 75 autorëve tanë e falenderoj gazetarin tonë në Gjenevë per shkrimin e sotem. Ua perkujtoj disave se ky është botim historik, per faktin se perfshihen krijusit nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi, Lugina e Presheves dhe mbarë diaspora nga SHBA deri ne Greqi e Suedi. Promovimi i ketij libri organizohet ne PARIS në Ambasaden e R. Kosoves duke filuar nga 18.00… » ka deklaruar z. Reshat Sahitaj për gazeten zvicerane Le Canton27.ch 

Kundër shtypjes dhe censurës së periudhave të mëparshme, liria e re e shprehjes shtyu shumë poetë të rinj të shkruanin. Një frymë lirie dhe ripërtëritjeje noton mbi këto poezi dhe hap mundësi reale bashkëpunimi mes poetëve shqipfolës dhe me vendet e tjera evropiane.

Temat kryesore poetike janë të pranishme, por edhe tema të reja, si vendi i gruas apo meditimi për të ardhmen. Poetët shqiptarë bëjnë thirrje për zgjimin e ndërgjegjes përballë demonëve të kohës sonë, duke i mbushur poezitë e tyre me intuitë origjinale ku vargjet marrin frymë ritmesh dhe ndjeshmërie moderne.

*          *          *

Nouvelles publications dans le monde : Un recueil de poèmes d’auteurs albanais célèbres des Balkans a été publié aujourd’hui à Paris

« La poésie contemporaine albanaise » il s’agit du livre publié aujourd’hui dans la capitale de la culture européenne à Paris par les auteurs : Reshat Sahitaj, Adem Xheladini, Behare Rexhepi et Ismail Ismaili, publié par la maison d’édition « l’Harmattan », informe le journal suisse en albanais Canton27.ch

Soixante-quinze poètes albanais sont rassemblés dans cette anthologie contemporaine pour nous faire connaitre un art poétique très populaire, embrassant les idées et les sentiments des peuples d’Albanie, du Kosovo et de Macédoine du Nord.

Contre l’oppression et la censure des périodes antérieures, la liberté d’expression retrouvée pousse de nombreux et nouveaux poètes à écrire. Un esprit de liberté et de renouveau flotte sur ces poèmes et ouvre de vraies possibilités de coopération entre poètes de langue albanaise et avec d’autres pays d’Europe.

Les grands thèmes poétiques sont présents mais également des sujets émergents comme la place des femmes ou la méditation sur l’avenir. Les poètes albanais appellent à l’éveil des consciences face aux démons de notre époque en insufflant à leur poésie des intuitions originales où les vers respirent les rythmes et la sensibilité modernes.

Vous pouvez demander le livre / Librin mund ta prositni 

Prix de vente au public (TTC) : 14.00€
Livre imprimé
136 pages ; 21,5 x 13,5 cm ; broché
ISBN 978-2-336-43842-9
EAN 9782336438429

Derniers articles

Në Gjenevë u mbajt Forumi shqiptaro-zviceran. Referuesit: Eshtë koha që të hapet një bankë shqiptare në Zvicër

Gjenevë, 19 prill -Në Gjenevë sot eshte mbajtur Forumi zvicerano-shqiptar, u muarën pjese mbi 200 persona, kryesisht biznesmen dhe afaristë te suksesshëm si dhe...

Policia zvicerane arreston “bombarduesin”, adoleshenti nga Kosova dyshohet si bashkëpunëtor i ISIS-it

Bernë, 19 prill -Një adoleshent me prejardhje nga Kosova u arrestua para disa ditësh në Zvicër, konkretisht në qytetin e Schaffhausenit. Ai bashkë edhe...

11 vjet nga marrëveshja Kosovë-Serbi në Bruksel, dokumenti me firmën e Hashim Thacit dhe Isa Mustafes përfshinë edhe themelimin e « Asociacionit serb »

Prishtnë, 19 prill -Sot bëhen 11 vjet nga nënshkrimi i marrëveshjes së parë mes Kosovës dhe Serbisë, në Bruksel. Hashim Thaçi, atëherë kryeministër i...

La polizia kosovara arresta una svizzera dopo aver minacciato un cittadino

Pristina, 19 aprile - Un cittadino svizzero è stato arrestato a Viti dalla polizia del Kosovo, dopo aver minacciato un uomo kosovaro sui social...

Die kosovarische Polizei nimmt eine Schweizerin fest, nachdem sie einen Bürger bedroht hatte

Prishtina, 19. April – Ein Schweizer Staatsbürger wurde in Viti von der kosovarischen Polizei festgenommen, nachdem sie in den sozialen Medien einen Kosovaren bedroht...