9.7 C
Berne
mardi 16/04/2024

Bie numri i azilkëkuseve kosovar në Zvicer, qe kur ka ardhur në krye te qeverise Albin Kurti

Vite me pare ne kohen kur Kosova qeverisej nga Isa Mustafa dhe Hashim Thaci ishim mesuar t’i shohim shqiptaret me qanta ne krah në stacionet e autobuseve ne Kosovë por edhe rrugeve te Zvicres apo te vendeve të BE-së, por këto imazhe, skena te trishtueshme aq sa te dhimbshme me nuk po ndodhin pas 14 shkurtit te ketij viti.

Berne-Wabern, Gjatë muajit nëntor 2021, në Zvicër janë paraqitur 1,561 kërkesa për azil, 60 më shumë se muaji i kaluar (+ 4,0%). Krahasuar me nëntorin 2020, numri i kërkesave për azil është rritur me 387 njësi.. por asnje rast nga Kosova. Vetem 48 ore zgjat procedura per azilekruesit nga  Kosova, njofton gazeta zvicerane Le Canton27.ch nga Berena

Vendet kryesore të origjinës se azilkeruesve nga Afganistani dhe Turqia

Vite me pare ne kohen kur Kosova qeverises nga Isa Mustafa dhe Hashim Thaci ishim mesuar t’i shohim shqiptaret me qanta ne krah në stacionet e autobuseve ne Kosovë por edhe rrugeve te Zvicres apo te vendeve të BE-së, por këto imazhe, skena te trishtueshme aq sa te dhimbshme me nuk po ndodhin pas 14 shkurtit te ketij viti. Edhe nga Berna marrim lajme te mira. Autortiet zvcerane kane deklaruar për gazeten Le canton27.ch se numri i azilkeruesve ne Zvcer, per dallim nga vitet e meparshme, mujavete fundit, ka rene dukshem numri i azilkeruesve!

Vendet kryesore të origjinës së personave që kanë paraqitur kërkesë për azil në Zvicër gjatë muajit në shqyrtim janë Afganistani (377 kërkesa, ose 21 më pak se në tetor), Turqia (244 kërkesa, +20), Eritrea (189, +42), Algjeria (127, +17) dhe Siria (93, +13).

Nga 1,561 aplikime të paraqitura në nëntor, 1,110 ishin parësore (tetor 2021: 1140). Njerëzit që bëjnë një aplikim parësor e bëjnë këtë në mënyrë të pavarur nga njerëzit e tjerë që tashmë kërkojnë mbrojtje. Gjatë muajit nëntor 2021, vendet kryesore të origjinës së personave që paraqitën aplikime parësore ishin: Afganistani (346, -15), Turqia (145, -10), Algjeria (124, +19 ), Iraku (71, i pandryshuar) , Siria (54, +21) dhe Eritrea (47, +8). Nga ana tjetër, kërkesat dytësore vijojnë nga kërkesat tashmë të regjistruara për azil (p.sh. lindje, bashkim familjar ose kërkesa të shumta).

SEM përpunoi 1,407 kërkesa për azil në nëntor 2021. Nga këto, 340 rezultuan në një vendim për të mos filluar procedurat (përfshirë 274 në bazë të marrëveshjes së Dublinit), 487 në dhënien e azilit dhe 317 për pranim të përkohshëm në shkallë të parë. Numri i çështjeve të pazgjidhura në shkallën e parë është 4449; është rritur me 243 njësi krahasuar me një muaj më parë.

Në nëntor, 260 persona u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u kthyen në vendin e tyre të origjinës ose në një vend të tretë. Vendi ynë ka kërkuar nga shtetet e tjera të Dublinit që të marrin 510 aplikantë. Në të njëjtën kohë, 132 persona u transferuan në shtetin e Dublinit përgjegjës për shqyrtimin e kërkesës së tyre për azil. Zvicra ka pranuar 332 kërkesa për kujdes nga shtetet e tjera të Dublinit dhe 29 persona janë transferuar në vendin tonë.

Programet e zhvendosjes

Gjithashtu në nëntor, 112 persona arritën në Zvicër si pjesë e një programi zhvendosjeje. Këshilli Federal vendos për këto programe çdo dy vjet. Për vitet 2022 dhe 2023, ajo ka vendosur të kujdeset për deri në 1600 refugjatë në situata të pasigurta në vendin e tyre të pritjes së parë. Kësaj i shtohet një kontigjent prej 300 refugjatësh (më së shumti) të cilët nuk mund të strehoheshin sipas programit 2020/2021 për shkak të vonesave të shkaktuara nga pandemia.

Enti zviceran Federativ për Migracion (BFM) që nga 25. Marsi 2013 e zbaton procedurën 48-orësh edhe për kërkuesit e azilit nga Kosova dhe Gjeorgjia. Kthimet e shpejta prapa në atdhe mund të realizohen në të dy shtetet amë. Enti Federativ për Migracion për here të pare në Gusht të 2012 e futi në përdorim procedure e përshpejtuar të azilit (Procedura 48-orësh) për personat nga shtetet evropiane të liruara nga obligimi i vizave. Që nga kjo kohë kërkesat e azilit nga këto shtete kanë shënuar një rënie të dukshme.
Që nga Gushti 2012 kërkesat e azili nga shtetet evropiane të liruara nga obligimi i vizave Serbia, ish Republika jugosllave Republika e Maqedonisë si dhe nga Bosnja e Hercegovina, vendosen me procedure 48-orësh, po që se nuk paraqite nevoja e sqarimeve të mëtutjeshme. Përvojat janë pozitive. Për këtë arsye procedurat e përshpejtuara zbatohen më tutje me konsekuencë dhe zgjerohen edhe mbi dy shtetet e pa liruara nga obligimi i vizave Kosova dhe Gjeorgjia.

Derniers articles

Lavdi dëshmorëve të parë të prillit të vitit 1981 (Naser Hajrizi dhe Asllan Pireva) me rastin e 43-vjetorit rënies

Shkruan: Ilmi CKOLLI Në vazhdimësinë e përpjekjeve, luftërave dhe qëndresës shekullore të popullit shqiptar për liri, pavarësi dhe bashkim kombëtar, demonstratat e pranverës së vitit...

Fillon në Nju Jork gjyqi historik penal i Donald Trump / Falsifikimi i dokumenteve

New York, 15 prill -Donald Trump të hënën u bë ish-presidenti i parë në historinë e Shteteve të Bashkuara që përballet me drejtësinë penale....

Nuk vriten vetëm gratë shqiptare..Psh në Zvicër për cdo vit vriten nga 40 femra, në Srbi nga 30, në Francë, në cdo tri ditë...

Bernë, 15 prill -Mbi 90,000 gra dhe vajza u vranë në botë vitin e kaluar - më së shumti në dy dekadat e fundit....

Horror me një kishë / I riu masakroi me thikë priftin dhe besimtarët, ja momenti i tmerrshëm kur…+18 VIDEO

Një sulm tjetër me thikë ka ndodhur në Sideni të Amerikës, këtë herë jo në një qendër tregtare por në një kishë. Peshkopi dhe besimtarët...

Granit Xhaka, me këmbë të arta që po ben krenar zviceranët dhe shqiptarët

Bernë, 14 prill -Bayer Leverkuseni edhe zyrtarisht është kampioni i ri i Gjermanisë.  Bayer siguroi titullin pesë javë pa ra perdja e kampionatit gjerman....