22.5 C
Berne
samedi 10/06/2023

Zyrtare: Zvicra pranon 8,500 punëtorë të rinj nga vendet e treta si Kosova, Shqipëria, Serbia, Maqedonia..

Bernë, 29 nentor -Ekonomia zvicerane duhet të jetë në gjendje të vazhdojë të rekrutojë fuqinë punëtore të kualifikuar që i nevojitet në 2023. Kështu, vitin e ardhshëm, 8,500 punëtorë të kualifikuar nga vendet e treta do të mund të rekrutohen: 4,500 do të përfitojnë leje qëndrimi (leje B) dhe 4,000 nga një leje qëndrimi afatshkurtër (L leje). Këta njerëz përfaqësojnë gati 9% të totalit të mbërritjeve brenda popullsisë rezidente të huaj çdo vit, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch
Shtetasit e vendeve të treta: Këshilli Federal vendos kuotat (BE-së ose EFTA-s) për vitin 2023
Gazeta zvicerane Le Canton27.ch ka mesuar nga auroritetet zvicerane, se Berna në vitin 2023 do leshoje 3000 autorizime L dhe 500 autorizime tjera B qe do të jenë në dispozicion për këtë kategori punonjësish. Si deri tani, ato do t’u jepen kantoneve çdo tre muaj. Tavanet e vlefshme për ofruesit e shërbimeve nga vendet e BE-së ose EFTA-s, kohëzgjatja e misionit të të cilëve në Zvicër i kalon 90 ose 120 ditë në vit gjithashtu do të ruhen.
Ekonomia zvicerane duhet të jetë në gjendje të vazhdojë të rekrutojë fuqinë punëtore të kualifikuar që i nevojitet në 2023. Mbi bazën e këtij vëzhgimi, Këshilli Federal vendosi të ruajë kuotat për punëtorët nga vendet e treta ose Mbretëria e Bashkuar dhe për ofruesit e shërbimeve nga vendet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) ose Marrëveshjes Evropiane të Tregtisë së Lirë të Asociimit (EFTA). Gjatë mbledhjes së datës 23 nëntor 2022, ajo miratoi rishikimin e pjesshëm të urdhëresës në lidhje me pranimin, qëndrimin dhe ushtrimin e një veprimtarie fitimprurëse (OASA), e cila do të hyjë në fuqi më 1 janar 2023.
Imigrimi i fuqisë punëtore nga vendet e treta është subjekt i kufizimeve. Autorizimet lëshohen sipas nevojave të kompanive dhe duke marrë parasysh interesat ekonomike të Zvicrës, duke u dhënë përparësi punëtorëve tashmë të pranishëm në vend.
Në mënyrë që kompanitë zvicerane të mund të rekrutojnë gjithashtu personelin e kualifikuar që u nevojitet nga vendet jashtë BE-së dhe EFTA-s vitin e ardhshëm, Këshilli Federal ka vendosur, pas konsultimit me kantonet dhe partnerët socialë, të vendosë të njëjtat tavane si në vitin 2022 për sa i përket kuotave.
Duke pasur parasysh mungesën e fuqisë punëtore që prek disa sektorë dhe pasigurinë e shkaktuar nga lufta në Ukrainë, Këshilli Federal synon të kontribuojë në stabilizimin dhe forcimin e ekonomisë nëpërmjet pranimit të punëtorëve nga vendet e treta ose Mbretëria e Bashkuar, si dhe ofruesit e shërbimeve nga BE ose EFTA. Shtetet anetare.

Derniers articles

Ismajl Kadare: Tirana dhe Prishtina duhet jo vetëm të shqetësohen, por të veprojne me shumë për shqiptaret e diskriminuar në Luginën e Preshevës

EKSKLUZIVE - Prishtinë, 8 qershor -Shkrimtari yne i njohur me renome botërore, z.Ismajl Kadare po merr pjesë në edicionin e 23-të Panairit të Librit...

Stano nga BE ja ben « dardhe » Edi Ramës rreth nje far drafti të tij për Kosovën. Brukseli i përgjigjet Ramës se « Falemnderit, por ne...

BE vlerëson kontributin e Shqipërisë, por për Asociacionin vetëm në kuadër të dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë Lidhur me përgatitjen e draft-statutit për Bashkimin e...

Ish-komandanti i NATO-s, gjenerali Wesley Clark në Prishtinë: Ështe e drejtë e Kosovës që të forcojë sovranitetin e saj dhe të kontrollojë veriun si...

Prishtinë, 9 Ish-komandanti i NATO-s, gjenerali Wesley Clark, ne bisede me redaktorin per marëdhënie nderkombëtare te gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka thënë...

Nefail Maliqi: Me Vokrrin ne seline e UEFA-s, punuam bashk me vite te tera derisa ja arritem qellimit. Ai mbetet ambasador i futbollit kombetar...

Para pese vitesh (3 maj 2016) gazetari yne Nefail Maliqi kumton lajmin i pari nga selia e UEFAs, rrespektvisht nga Asambleja e Pergjtishme e...

Pas terrorit në Serbi kundër fëmijeve, vazhdon në Francë. Terroristi me kryq n’qafe Abdalmasih H. bërtiti « Në emër të Jezu Krishtit », pasi masakroi fëmijet...

Gjeneve, 9  qershor -Katër fëmijë, në veçanti, u plagosën me thikë gjatë një sulmi, të enjten, 8 qershor, në Annecy (Haute-Savoie). Pas terrorin kunder...