11.3 C
Berne
vendredi 24/03/2023

Berne, Programet e integrimit kantonal: faza e ndërmjetme e dy viteve

Bernë, tetor 2020 – Që nga viti 2014, Konfederata dhe kantonet kanë zbatuar masa për të inkurajuar integrimin përmes programeve integruese kantonale (PIC), të cilat ata financojnë së bashku, njofton gazeta zvicerane ne gjuhen shqipe « Le Canton27.ch »

Në 2022, do të fillojë një fazë e ndërmjetme dy-vjeçare, e cila do të lejojë që mësimet e nxjerra nga zbatimi i Axhendës Zvicerane të Integrimit (AIS) dhe programet pilot të Konfederatës të përfshihen në ICP-të e ardhshme. Prandaj, Këshilli Federal vendosi, në mbledhjen e tij më 7 tetor, 2020, të kërkojë nga Parlamenti të miratojë një ndarje të re të zotimeve për ICP-të 2022 dhe 2023.

 

Programet e integrimit kantonal: faza e ndërmjetme e dy viteve (Programmes d’intégration cantonaux : phase intermédiaire de deux ans)

Në vjeshtën e vitit 2019, Departamenti Federal i Drejtësisë dhe Policisë dhe Konferenca e Qeverive Kantonale ranë dakord për të ulur jashtëzakonisht fazën tjetër të ICP-ve nga katër në dy vjet. Kjo fazë e ndërmjetme dy-vjeçare do të bëjë të mundur integrimin më të shpejtë në ICP-të e mësimeve dhe rezultateve që dalin nga zbatimi i AIS dhe masat shoqëruese të marra nga Sekretariati Shtetëror i Migracionit për potenciali i fuqisë punëtore në Zvicër. Masat shoqëruese janë programet pilot « Integrimi para-praktikës » dhe « Ndihma financiare »; këto ndihma u jepen punëdhënësve që punësojnë, në kushte të zakonshme të punës, refugjatë që kanë nevojë për inicim të veçantë. Në 2024, një fazë e re katër-vjeçare do të rifillojë, si më parë. Ndarjet buxhetore të destinuara për inkurajimin e integrimit mbulohen dhe kontributet paguhen me kusht që të bashkëfinancohen nga kantonet.

Në mbledhjen e tij në 7 tetor 2020, Këshilli Federal vendosi të kërkojë nga Parlamenti të rinovojë, për 2022 dhe 2023, ndarjen e zotimit të caktuar për inkurajimin e integrimit, shuma e së cilës mbetet e vendosur në 124 milion. e sinqertë

Vendosja e një kursi të ri për inkurajimin e integrimit

Përveç kësaj, Konfederata mbështet PIC duke dhënë paketa të vetme integrimi, të cilat u rritën më 1 maj 2019 dhe tani arrijnë në 18,000 CHF për refugjat. AIS i ka dhënë një drejtim të ri inkurajimit të integrimit të njerëzve në fushën e azilit dhe masave të përforcuara në këtë fushë. Ai synon në veçanti që dy të tretat e refugjatëve të rinj të njohur ose të pranuar mbi një bazë të përkohshme të kenë filluar trajnimin profesional brenda pesë viteve nga mbërritja e tyre në Zvicër.

Derniers articles

Gjenevë, Panaiti nderkombëtar i librit, pa asnje libër nga Shqiperia dhe Kosova?! Në Zvicer ma shpejt vinje pashtetat dhe suxhuki se sa libri ne...

Gjenevë, 24 mars -Nga data 22 deri më 26 mars ne Gjenevë eshte hapur Panairi i Librit ku jane prezentuar lexuesve mijera tituj te...

Shefqet Krasniqi e përkrah Zelensky-n: Rusët janë të pafe, Zoti e çliroftë atë vend

Imami i njohur Shefqet Krasniqi, në emisionin “Studio A” në ATV, tha se është impresionuar nga urimi për muajin e Ramazanit nga presidenti i...

Presidenti i Amerikës Joe Biden uron myslimanët ne mabre botën muajin e shenjët të Ramazanit

Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Joe Biden, e ka uruar komunitetin mysliman në ShBA dhe në mbarë botën me rastin e fillimit të muajit...

Ish-presidenti i Kosovës Behgjet Pacolli: Kenia ka marrë vendim për njohjen e pasaportës së Kosovës!

Kryetari i AKR-së, Behgjet Pacolli ka njoftuar se Republika e Kenias ka marrë vendim për njohjen e pasaportës së Kosovës Pacolli ka shtuar se Kenia...

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...