12.3 C
Berne
jeudi 23/03/2023

Bernë, MPT: Forcimi i mbrojtjes së popullatës kundër terrorizmit

Bernë, maj -Në Shtator 2020, Parlamenti miratoi Ligjin Federal për Masat Kundër Terrorizmit të Policisë (MPT). Ky ligj do të lejojë policinë të ndërhyjë më shpejt në prani të indikacioneve konkrete dhe aktuale të veprimtarisë terroriste. Me anë të masave parandaluese policore, Këshilli Federal dhe Parlamenti synojnë të plotësojnë një boshllëk në luftën kundër terrorizmit dhe të forcojnë sigurinë e popullsisë. Referendumi është kërkuar kundër ligjit dhe votimi do të zhvillohet në 13 Qershor 2021 (MPT : renforcer la protection de la population contre le terrorisme) njofton gazeta zvicerane ne shqip duke ju referuar burimeve te Ministrise se Drejtesise dhe Policise (DFJP) në Bernë.

Parisi, Brukseli, Nica, Berlini ose Vjena, Evropa ka qenë rregullisht shënjestra e sulmeve terroriste në vitet e fundit. Radikalizimi nuk e kursen Zvicrën: një motiv i mundshëm terrorist dyshohet në dy sulme që ndodhën në vitin 2020. Shërbimi Federal i Inteligjencës (SRC) ka raportuar që nga viti 2015 një rritje të kërcënimit terrorist në Zvicër. Përballë kësaj situate, mjetet për të luftuar terrorizmin janë zhvilluar dhe përsosur vazhdimisht në vitet e fundit.

Masat e MPT-së të zbatueshme si mjet i fundit kundër terroristëve të mundshëm

Ligji federal për masat policore për të luftuar terrorizmin (MPT) duhet të bëjë të mundur plotësimin e një boshllëku: policia nuk mund të bëjë asgjë sot kur një akt terrorist është shumë konkretisht në sy, por ende nuk është kryer asnjë vepër penale. Në të ardhmen, policia mund të ndërhyjë në kohë për të parandaluar shkelje të rënda. Janë planifikuar një seri e tërë masash parandaluese policore, siç janë detyrimi për të marrë pjesë në intervista, detyrimi për të raportuar, ndalimi i kontaktit, ndalimi i largimit nga territori, ndalimi gjeografik dhe, masa më e rëndë, arrest shtëpiak. Këto masa të reja mund të porositen vetëm si një mundësi e fundit, pasi të jenë zbatuar të gjitha masat e mundshme shoqërore, arsimore ose terapeutike dhe kanë mbetur joefektive.

Masat e EPK-së duhet të jenë gjithmonë të kufizuara në kohë dhe proporcionale. Ata mund të kundërshtohen përpara Gjykatës Federale Administrative. Kushtetutshmëria e masave të EPK-së dhe respektimi i angazhimeve ndërkombëtare të Zvicrës janë të garantuara.

Ligji për EPK plotëson strategjinë e Konfederatës dhe kantoneve në luftën kundër terrorizmit, e përqendruar në tre shtyllat e parandalimit, bashkëpunimit dhe shtypjes. Plani kombëtar i veprimit (PKV) për të luftuar radikalizimin dhe ekstremizmin e dhunshëm, i miratuar në 2017, është një pjesë integrale e kësaj strategjie. Përveç kësaj, që nga hyrja në fuqi e Ligjit Federal të Inteligjencës (LRens) në 2017, FIS mund të monitorojë njerëzit në mënyrë që të zbulojë kërcënimet në kohë.

Më shumë siguri për popullatën zvicerane

Bashkëpunimi ndërkombëtar në luftën kundër terrorizmit është forcuar vazhdimisht pas sulmeve të Parisit. Zvicra merr pjesë veçanërisht në Sistemin e Informacionit Shengen (SIS), i cili bën të mundur ndarjen e vazhdueshme, në të gjithë zonën Shengen, të informacionit policor për personat e dyshuar për terrorizëm. Parlamenti ashpërsoi gjithashtu ligjin penal në vjeshtën e vitit 2020. Rekrutimi, trajnimi dhe udhëtimi për qëllime terroriste tani do të ndëshkohen shprehimisht. Hyrja në fuqi e këtyre standardeve të reja penale është caktuar për 1 korrik 2021.

Ligji i MPT-së forcon këtë sistem përmes masave parandaluese të policisë, qëllimi është parandalimi i sulmeve terroriste nga kryerja. Këshilli Federal dhe Parlamenti duan të forcojnë sigurinë e popullatës zvicerane. Terrorizmi sulmon jo vetëm njerëzit, por edhe institucionet dhe vlerat demokratike.

Zvicra nuk është i vetmi vend që forcon masat parandaluese policore në luftën kundër terrorizmit. Një numër i madh i vendeve evropiane kanë masa të krahasueshme. As kjo lloj mase nuk është e re: policia tashmë mund të ndërhyjë në mënyrë parandaluese në kontekste huliganizmi ose dhune në familje, para se të kryhet një vepër penale. Ligji i EPK-së e shtrin këtë mundësi në luftën kundër terrorizmit.

Derniers articles

Zelensky uron Ramazanin: Le të na ndihmojë lutja ndaj të pafeve rusë

Kirv, 23 mars -Presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, ka uruar besimtarët myslimanë për muajin e Ramazanit, me mesazhin që Ukraina “të pastrohet nga e...

Edhe kjo ndodhe: OKB përshëndet një marrëveshje te paarritur?! Në vend qi t’i bëj presion Vucicit qe refuzoi te nënshkruajë marreveshjen mes Kosoves dhe...

Bernë, 23 mars -Pavarësisht më shumë se 12 orësh negociatash të shtunën nën patronazhin e BE-së, Kosova dhe Serbia nuk arritën të bien dakord...

EULEX demanton disa media se Sylejman Selimi qenka marrur ne pyetje

Prishtine, 22 mars -Sot ne disa media është raportuar se Sylejman Selimi, ish-komandant i Përgjithshëm i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës qenka intervistuar sot nga...

Pasi, Vucic tha se do ta pengoj Kosoven në OKB, zyrtaret e kësaj organizate nderkombëtare tregojnë se kush vendos për antetarësimin e Kosovës ne...

New York -Çështja e perspektivës së Kosovës për anëtarësi në BE dhe OKB është ringjallur me nisjen e dialogut politik në vitin 2012. Në...

Kryetari i FFK-së Agim Ademi sërish probleme me drejtësinë kosovare. Ai sot pas nje intervisitimi eshte derguar në mbajtje për 48 ore

Prishtinë, 22 maers -Kreu i Federatës së Futbollit të Kosovës Agim Ademi sot ishte ftuar për t’u intervistuar. Ai do të qëndroj në mbajtje...