24.5 C
Berne
samedi 10/06/2023

Bernë, Këshilli Federal prezanton draft raportin për gjendjen aktuale të marrëdhënieve ndërmjet Zvicrës dhe BE

Bernë, 9 dhejtor -Në mbledhjen e 9 dhjetorit, Këshilli Federal shqyrtoi draft-raportin “Gjendja aktuale e marrëdhënieve ndërmjet Zvicrës dhe BE-së”. Në këtë raport (Le Conseil fédéral présente le projet de rapport État actuel des relations Suisse–UE) del në përfundimin se rruga dypalëshe mbetet zgjidhja më e favorshme për Zvicrën. Raporti u miratua në varësi të rezultateve të konsultimit të komiteteve të politikës së jashtme të dy dhomave. Parlamenti kishte shprehur vazhdimisht dëshirën që Këshilli Federal të bënte një vlerësim të politikës evropiane, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Draft-raporti « Gjendja aktuale e marrëdhënieve Zvicër-BE » ofron një pasqyrë të marrëdhënieve dypalëshe të Zvicrës me Bashkimin Evropian (BE) dhe diskutimet eksploruese me BE-në. Në këtë raport, Këshilli Federal njeh rolin thelbësor që luan BE-ja si një lojtar global dhe rëndësinë për Zvicrën e tregut të brendshëm të BE-së dhe programeve të saj të ndryshme të bashkëpunimit.

BE-ja është partneri më i madh tregtar i Zvicrës, i cili është partneri i katërt më i madh tregtar i BE-së. Zvicra dhe BE ndajnë të njëjtat vlera themelore. Këshilli Federal vëren se politika evropiane është një politikë e mbrojtjes së interesave dhe se interesat e Zvicrës fillojnë në Evropë dhe me Evropën. Në një botë të rrënuar nga kriza të shumta, është edhe më e rëndësishme të sigurohen marrëdhënie të qëndrueshme midis Zvicrës dhe BE-së. Kjo është një garanci e prosperitetit dhe stabilitetit për të dyja palët.

Ndiqni rrugën dypalëshe

Raporti bën një pasqyrë të rrugës dypalëshe dhe vlerëson opsionet aktuale të politikave evropiane të Zvicrës në bazë të katër kritereve: aksesi në tregun e përbashkët, mundësitë për bashkëpunim, hapësira politike për manovrim dhe fizibiliteti në politikën e jashtme. Opsionet në diskutim janë marrëdhëniet e tregtisë së lirë, vazhdimi i rrugës dypalëshe, anëtarësimi në EEA dhe anëtarësimi në BE. Në raportin e tij, Këshilli Federal vjen në përfundimin se rruga dypalëshe mbetet zgjidhja më e mirë për Zvicrën.

Raporti u shkrua paralelisht me diskutimet e vazhdueshme eksploruese me Komisionin Evropian. Më 23 shkurt, Këshilli Federal përcaktoi linjat kryesore të paketës së negociatave. Diskutimet eksploruese të nisura më pas dhe synimet e Këshillit Federal janë gjithashtu objekt i raportit. Raporti tregon se Zvicra dhe BE arritën të krijojnë një marrëdhënie besimi gjatë diskutimeve politike dhe të zhvillojnë, gjatë sesioneve të diskutimit eksplorues dhe përmes diskutimeve teknike, një kuptim të përbashkët të qasjes sipas paketës së propozuar nga Këshilli Federal. Ai merr parasysh progresin e bërë dhe dallimet që mbeten, për të cilat Këshilli Federal mori parasysh në inventarin e diskutimeve eksploruese që hartoi më 23 nëntor. Përpara se Zvicra dhe BE të fillojnë negociatat, ata duhet të gjejnë një bazë të mjaftueshme të përbashkët. Prandaj, diskutimet eksploruese duhet të ndiqen intensivisht.

Dekreti i Këshillit Federal në lidhje me miratimin e raportit u dha në varësi të rezultateve të konsultimit të komiteteve të politikës së jashtme të dy dhomave. Kështu, Këshilli Federal po përmbush dëshirën e shprehur në disa raste nga Parlamenti për t’u lidhur më ngushtë me politikën evropiane. Pas konsultimit, Këshilli Federal do të miratojë përfundimisht raportin. Dhomat Federale kanë pranuar një sërë ndërhyrjesh parlamentare, të cilave Këshilli Federal i përgjigjet me këtë raport.

Derniers articles

Ismajl Kadare: Tirana dhe Prishtina duhet jo vetëm të shqetësohen, por të veprojne me shumë për shqiptaret e diskriminuar në Luginën e Preshevës

EKSKLUZIVE - Prishtinë, 8 qershor -Shkrimtari yne i njohur me renome botërore, z.Ismajl Kadare po merr pjesë në edicionin e 23-të Panairit të Librit...

Stano nga BE ja ben « dardhe » Edi Ramës rreth nje far drafti të tij për Kosovën. Brukseli i përgjigjet Ramës se « Falemnderit, por ne...

BE vlerëson kontributin e Shqipërisë, por për Asociacionin vetëm në kuadër të dialogut ndërmjet Kosovës dhe Serbisë Lidhur me përgatitjen e draft-statutit për Bashkimin e...

Ish-komandanti i NATO-s, gjenerali Wesley Clark në Prishtinë: Ështe e drejtë e Kosovës që të forcojë sovranitetin e saj dhe të kontrollojë veriun si...

Prishtinë, 9 Ish-komandanti i NATO-s, gjenerali Wesley Clark, ne bisede me redaktorin per marëdhënie nderkombëtare te gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka thënë...

Nefail Maliqi: Me Vokrrin ne seline e UEFA-s, punuam bashk me vite te tera derisa ja arritem qellimit. Ai mbetet ambasador i futbollit kombetar...

Para pese vitesh (3 maj 2016) gazetari yne Nefail Maliqi kumton lajmin i pari nga selia e UEFAs, rrespektvisht nga Asambleja e Pergjtishme e...

Pas terrorit në Serbi kundër fëmijeve, vazhdon në Francë. Terroristi me kryq n’qafe Abdalmasih H. bërtiti « Në emër të Jezu Krishtit », pasi masakroi fëmijet...

Gjeneve, 9  qershor -Katër fëmijë, në veçanti, u plagosën me thikë gjatë një sulmi, të enjten, 8 qershor, në Annecy (Haute-Savoie). Pas terrorin kunder...