-0.4 C
Berne
mardi 6/12/2022

Bernë, aksesi në tregun zviceran të punës do të kufizohet për shtetasit kroatë në vitin 2023

Bern, 20 nentor – Aksesi në tregun zviceran të punës do të kufizohet sërish për shtetasit kroatë në vitin 2023. Numri i punëtorëve nga Kroacia është rritur ndjeshëm këtë vit dhe tani tejkalon vlerat e pragut të përcaktuara në marrëveshjen për lëvizjen e lirë të personave (ALCP). Prandaj, Këshilli Federal vendosi në mbledhjen e 16 nëntorit 2022 të aktivizojë klauzolën mbrojtëse të parashikuar në ALCP, njofton gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Lëvizja e lirë: Këshilli Federal aktivizon klauzolën mbrojtëse në lidhje me Kroacinë

ALCP-ja e lidhur me Bashkimin Evropian u shtri në Kroaci me një protokoll shtesë, i cili hyri në fuqi më 1 janar 2017. Ky i fundit parashikon një hapje graduale dhe hap pas hapi, gjatë dhjetë viteve, të tregut zviceran të punës ndaj Kroacisë. shtetasit.. Që nga 1 janari 2022, shtetasit kroatë gëzojnë liri të plotë të lëvizjes së personave. Klauzola mbrojtëse e parashikuar në ALCP i lejon Zvicrës të rifusë në mënyrë të njëanshme kuotat e autorizimit për një periudhë të kufizuar kur imigrimi nga Kroacia tejkalon një prag të caktuar. Ky prag arrihet kur numri i lejeve të lëshuara (2022) është më shumë se 10% më i lartë se mesatarja për tre vitet e mëparshme (2019-2021).

Ndërmjet janarit dhe tetorit 2022, Zvicra lëshoi ​​2,413 B leje për punëtorët kroatë, ndërsa pragu është 178 për të gjithë vitin 2022 (162 B leje mesatarisht vjetore gjatë viteve 2019 deri në 2021, kur këto leje ishin ende kuota, + 10%) . Pra, plotësohen kushtet sasiore që klauzola e njëanshme mbrojtëse e parashikuar në PPSH të aktivizohet në vitin 2023. Në përputhje me dispozitat ligjore, Zvicra do të rifusë nga 1 janari kuotat e autorizimeve si për lejet B ashtu edhe për lejet L. Numri i lejet e reja të disponueshme për vitin 2023 janë përcaktuar në 1,150 B leje dhe 1,007 L leje.

Masa e parashikuar në marrëveshjen për lëvizjen e lirë

Me rimëkëmbjen e shpejtë ekonomike pas krizës Covid-19, imigrimi i përgjithshëm i punëtorëve të huaj në Zvicër shënoi një rritje të dukshme në vitin 2022. Numri i lejeve të dhëna shtetasve kroatë gjithashtu u rrit, duke tejkaluar vlerat e pragut të planifikuar në ALCP. Kërkesa për punëtorë kroatë kryesisht kishte të bënte, në sektorin dytësor, industrinë e prodhimit dhe ndërtimit, si dhe në sektorin terciar, hotele/restorante, tregti dhe agjenci punësimi. Një rritje e numrit të punëtorëve kroatë është vërejtur gjithashtu në fusha që kërkojnë kualifikime më të larta, si shërbimet e planifikimit, konsulenca dhe IT.

Këshilli Federal përdor instrumentet që disponon për të mundësuar kontroll më të mirë të emigracionit duke respektuar nevojat e ekonomisë. Ajo ka përdorur tashmë klauzolën mbrojtëse në disa raste në të kaluarën për shtetasit e shteteve të tjera që janë bërë anëtarë të BE-së. Me zbatimin e kësaj mase mbrojtëse, ajo siguron një zbatim gradual dhe progresiv të lëvizjes së lirë të shtetasve kroatë në tregun e punës zvicerane.

Derniers articles

Një shqiptar gjendet i vdekur në burgun e Beogradit. I ndjeri në trup mbante tatu figurën e Adem Jasharit, UÇK-në dhe Skenderbeun

Oslo, 5 dhjetor -Trupi i nje shetasi norvejgez me origjine shqiptare eshte gjetur i vdekur ne burun e kryqyteti serb ne Beograd, njfton gazeta...

Lajmi fundit: FIFA hap procedurat kundër Serbisë, jo kundër Xhakës

Cyrih, 5 dhjetor -Pas letres se gazetes zvicerane ne shqip derguar Gianni Infantino (Gazette zvicerane në shqip “Le Canton27” i shkruan letër shefit të...

Gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch shpall Granit Xhakën “Personalitet të vitit 2022”

Bernë, 5 dhjetor -Gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch sivjet ka zgjedhur për ta shpallur “Personalitet të vitit-2022” yllin e futbolllit te Zvicres, kapitenin...

Me mysafirin e « Vjeshtes Letrare te Gjilanit », shkrimtarin Halil Matoshi

Gjilan, 3 dhjetor, Edicioni i 13-të e Manifestimit tradicional "Vjeshta letrare e Gjilanit", që njëkohësisht për nga kohëzgjatja i ngjan një maratone letrare, në...

Kështu Xhaka dhe Shaqiri “shqiponjat” serbe i shndërruan ne « sorra »! “Shqiponjat” serbe nga Katari kthehen në Beograd pikë e pesë, kokën ulur, pa asnjë...

Beograd, 4 dhjetor -Futbollistët serbë nuk kanë thënë asnjë fjalë pas mbërritjes në Serbi (Fudbaleri Srbije nisu rekli ni reč po dolasku u Srbiju.."...