15.2 C
Berne
samedi 30/09/2023

Berna: Shqipëria i vetmi vend nga ballkani që Zvicra nuk ka marrëveshje koordinimi mbi sigurimet shoqërore

Bernë, 13 prill -Shtetasit e Shqipërisë do të mund të marrin pensionin e plotë AVS ose AI sapo të kthehen në vend, pasi Parlamenti i Zvicrës miraton konventën me Shqipërinë. Marrëveshja synon të koordinojë sigurimin e pensioneve të dy shteteve përsa i përket pleqërisë, vdekjes dhe paaftësisë. Në Zvicer sot jetojne dhe verpojne mbi 3000 shtetas shqiptare, kure ne Shqipëri jetojnë rreth 70 shtetas zviceranë, shkruan gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Parlamenti i Zvcrës miraton konventën me Shqipërinë për te marrur pensionin e plotre (AVS ose AI) por Parlamenti  i Shqiperise ende nuk e ka ratifikuar

La fièvre monte autour de la réforme AVS 21 - Le TempsShqipëria është i vetmi vend ballkanik me të cilin Zvicra nuk ka lidhur ende një marrëveshje koordinimi të sigurimeve shoqërore, tha raportuesi i komitetit Damian Müller te cilen marrëveshje Kosova e ka edhe pse ështe shteti me ri ne Evropë.

Konventa ne fjalë korrespondon me ato të lidhura me vendet e tjera të rajonit si Mali i Zi, Serbia, Kosova dhe Bosnja e Hercegovina.

Dispozitat kanë të bëjnë veçanërisht me marrjen parasysh të periudhave të sigurimit për hapjen e të drejtës për përfitime, përgjegjësinë e personave që ushtrojnë një veprimtari fitimprurëse dhe ndihmën e ndërsjellë administrative. Konventa krijon gjithashtu një bazë ligjore për të luftuar abuzimin.

Shtetasit e Shqipërisë do të mund të marrin pensionin e plotë AVS ose AI sapo të kthehen në vend. Marrëveshja synon të koordinojë sigurimin e pensioneve të dy shteteve përsa i përket pleqërisë, vdekjes dhe paaftësisë.

Miratimi kesaj konvente eshte rezultat i bashkepunimit te parlamentit helevetik me ate shqiptar qe nga vizita e pare e ish-kryeparlamentarit shqiptar Ilir Meta qe kishte zhvilluar një vizitë zyrtare në Zvicër sim kretar i Kuvendit nga 17 deri më 19 mars 2015, me ftesë të nga homologu i tij zvicerane z. Stéphane Rossini.

“Ne po kontribuojmë në stabilitetin e situatës në këtë vend dhe në atë të marrëdhënieve ekonomike mes dy vendeve”, deklaroi presidenti i Konfederatës Alain Berset.

Në Shqipëri jetojnë rreth 70 shtetas zviceranë dhe në Zvicër janë vendosur 3000 shqiptarë. Marrëveshja do të shmangë përgjegjësinë e dyfishtë.

Dhe për të saktësuar se kostoja shtesë vjetore e lidhur me hyrjen në fuqi të marrëveshjes llogaritet në rreth 2.5 milionë franga, nga të cilat dy milionë do të përballohen nga sigurimet. Konventa është nënshkruar më 18 shkurt 2022. Ajo do të hyjë në fuqi sapo të jetë ratifikuar edhe nga Kuvendi i Shqipërisë.

Derniers articles

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...

Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit: Largo trupat nga brezi kufitar me Kosoven!

Shkruan Edit HARXHI, diplomate Shumë shqetësusese sonte situata në Kosovë. Shtëpia e Bardhë i jep ultimatum Vuçiçit të largojë trupat dhe armatimet e rënda nga...

Europol mbeshtet BE per nje hetim mbi sulmin e terroristeve serbe ne Kosove

Berne, 29 shtator -Deshtimi i invasioni te Serbise ne Kosove permes nje grupi terroristesh te dielen e kaluar ka shqetesuar mbare komunitetin nderkombetar, perfshire...

Zyrtare nga Haga: Kontribuesi me i madh i gjykates speciales SHBA-te dhe Zvicra. Rusia dhe Serbia nuk japin asnje cent. Kosova ja cfare po...

Per te funksionuar normal Gjykata soeciale per krime ne Kosove padyshim nevoitet nhe buxhet te majme, kuptohet nga komuniteti nderkombetar. Po cilat vende jane...

Berne, Mbrojtja ajrore e blinduar me nje kupolë hekuri mbi Zvicer

Berne, 28 shtator -Raporti ushtarak zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast sulmi. Një dokument i ushtrisë zbulon strategjinë e ushtrisë zvicerane në rast të...