22.3 C
Berne
dimanche 1/10/2023

Berna ndane 248.8 milionë franga për promovimin e integrimit në Zvicer

Bernë, 24 tetor  -Këshilli Federal dëshiron të vazhdojë mbështetjen për integrimin e të huajve për periudhën 2024-2027 me 248.8 milionë franga. (Encouragement de l’intégration 2024-2027. Les hiffres-clés: Le Conseil fédéral souhaite continuer à soutenir l’intégration des étrangers pour la période 2024-2027 à hauteur de 248,8 millions de francs. ) Kështu vendosi gjatë takimit të 19 tetorit 2022. Kredia e zotimit të dhënë nga Konfederata për inkurajimin e integrimit do të përfshijë, në veçanti, përveç kontributeve në programet e integrimit kantonal (PIC), fonde të destinuara për të promovuar potencialin ofruar nga fuqia punëtore e pranishme në Zvicër, njfotn gazewta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch

Të prezantuara në vitin 2014, PIK-të janë instrumenti kryesor strategjik i politikës zvicerane të integrimit. Ato bazohen në marrëveshjet programore të lidhura ndërmjet Konfederatës dhe kantoneve. Marrëveshjet e programit 2024-2027 parashikojnë shtatë fusha të mbështetjes, duke përfshirë gjuhën, aftësinë për trajnim dhe punësimin ose jetesën së bashku dhe pjesëmarrjen.

Përvetësimi i zotimit i vendosur për periudhën 2024-2027 (PIC 3) arrin në rreth 130 milionë franga në total, 32 milionë në vit. Këto fonde do t’u mundësojnë kantoneve të financojnë masat e destinuara kryesisht për migrantët nga vendet e BE-së ose EFTA-s, si dhe ata nga vendet e treta. Kjo shumë nuk përfshin shumën e përgjithshme të integrimit prej 18,000 frangash për refugjatët dhe personat e pranuar në mënyrë të përkohshme. Ai gjithashtu nuk përfshin kontributet e paguara nga Konfederata në favor të përfituesve të statusit të mbrojtjes S.

Në kuadër të PIC-ve, kantonet planifikojnë dhe zbatojnë së bashku masa që synojnë të inkurajojnë integrimin e të gjithë migrantëve, qofshin ata nën domenin e të huajve apo të azilit. Ky bashkëpunim bën të mundur shfrytëzimin sa më të mirë të sinergjive dhe shmangien e dyfishimeve. PIC 3 synon të forcojë zhvillimin strategjik dhe inovacionin.

Mbështetni integrimin para-mësimor

Përveç kontributeve federale për ICP-të, përvetësimi i angazhimit parashikon kontribute për programe dhe projekte me rëndësi kombëtare në një total prej 119 milionë CHF. Këto përfshijnë, ndër të tjera, masat që synojnë promovimin e potencialit të fuqisë punëtore të pranishme në Zvicër dhe të cilat zbatohen gjithashtu në nivel kantonal. Këto masa kanë të bëjnë veçanërisht me praktikën para-integruese (PAI), e cila përgatit pjesëmarrësit në një mënyrë të synuar dhe praktike për të ndjekur një praktikë të zakonshme. Në vitin 2021, Parlamenti vendosi ta bëjë projektin pilot PAI një të përhershëm dhe ta bëjë atë të aksesueshëm për njerëzit që nuk përfshihen në fushën e azilit.

Promovimi i potencialit të ofruar nga fuqia punëtore e pranishme në Zvicër është edhe objektivi i programit pilot të ndihmës financiare. Ky program mbështet personat që tashmë janë të aftë për punë, por që kanë nevojë për ndihmë për të hyrë në tregun e punës. Së fundi, përvetësimi i zotimit përfshin kontribute për masat që synojnë garantimin e sigurimit të cilësisë dhe promovimin e inovacionit. Këto përfshijnë masa mbështetëse për institucionet kombëtare, të tilla si shërbimet ambulatore përgjegjëse për trajtimin e refugjatëve të traumatizuar, Shërbimi kundër Martesave të Detyrueshme ose Rrjeti Zviceran kundër Ekscisionit.

Prandaj, me vendimin e tij, Këshilli Federal autorizon Departamentin Federal të Drejtësisë dhe Policisë të kërkojë, në kuadrin e mesazhit në lidhje me buxhetin e vitit 2024, një kredi angazhimi « Promovimi i integrimit (PIC) 2024-2027 » prej 248, 8 milionë franga. .

Derniers articles

Nese nuk na besoni neve…Atëherë lexoni dhe besoni mediave boterore. Ja se çfarë shkruan gazeta gjermane per Edi Ramen..

Berne, 1 tetor /Frankfurter Allgemeiner Zeitung: Edi Rama është padyshim kryeministri më i mirë që ka pasë Serbia që prej kohës së Nikolla Pashiq! FAZ:...

Mediat zvicerane: Vazhdon terrori nga manastiret serbe, dje ne Kosovë, sot ne Serbi…Një krijesë misterioze me hiram të zi në një manastir, që...

Berne, 1 tetor -Nje video  me rrjete sociale ka tmerrusr qytetaret ne Serbi, ku verejet nje krijese misterioze po shkaktob frikë dhe terror në Serbi,...

Kisha te Manastiri serbe ne Banjska dikur ishte xhami. Ja cili hoxhë shërbente aty!

Banjska në Zveçan, aty ku krimi serb vrau një polic kosovar e tentoi të destabilizonte veriun, paska qenë dikur një fshat tipik shqiptar, e...

Mergimtaret ne Zvicer bënë homazhe për nder të heroit te sovranitetit, policit Afrim Bunjakut

Berne 30 shtator -Dje dhe sot edhe ne Zvicer gati ne gjitha kantonet dhe qendrat  ku veprojne institucionet e Republikes se Kosoves mergimtaret tane...

Ne diten e stome 30 shtator 1912 nisi mobilizimi për luftën e parë ballkanike. Serbia kishte okupuar tokat shqiptare, Kosoven dhe Maqedonine

Luftërat Ballkanike janë emri i dy luftërave ndërmjet shteteve ballkanike në vitet 1912 dhe 1913. Luftërat u motivuan nga dëshira e shteteve ballkanike për...