13 C
Berne
dimanche 23/06/2024

Beogradi flet se « diaspora dërgoi tre miliardë euro në Serbi në 2022 », por nuk e thone se cila diasporë (?!) meqë pjesa dërmuese janë shqiptarë…

Bernë, 3 janar –Kryeministrja e Serbisë, Ana Brnabiq, për Tanjug nuk e ka fsheur satisfaksionin, se për 10 muajt e parë të vitit te kaluar te hyrat ne Serbi nga eksporti deh diaspora janë më shumë se dy miliardë euro, që vijne më së shumti nga Zvicra, Gjermania, SHBA, dhe Britania.

Nisur nga të dhënat e NBS, parate ne Serbi hyjne me se shumti nga diapsora nga Gjermania (325,48 milionë euro), pastaj nga Zvicra (206,66 milionë euro), Nga Franca-160,71 milionë etj.., shifra keto te cilat sivjet mund te jene edheme te medha.

Sa per dieni te Beogradit, Serbia përfiton mbi 600 milion Euro në vit nga mërgimtarët Shqiptarë te cilet kalojne (transit) neper rruget (autorstraden-koridori 10) e Serbise deti ne vendlindje ne Kosove, Maqedoni dhe Shqiperi..Keto shifra sigurisht i dine e kryeministrja serbe Brnabic, por tjeter ceshtje eshte, pse nuk ajo nuk thotë.

« Diaspora dërgoi një miliard euro në Kosovë nga janari deri në tetor ne vitit te kaluar »; « Diaspora dërgoi tre miliardë euro në Serbi vitin 2022.. » kane keta vetem disa tituj qe gazeta zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ka shkeputur nga mediat serbe.

Diaspora shqiptare e Lugines se Preshevës (Serbia Jugore) mbi 100 milionë euro në vit mbush buxhetin e Serbisë!..

Gužve na granicama: Za 24 sata kroz Preševo prošlo 55.000 ljudi, Horgošu 40.000Sa here bëhet fjale per mbushjen e buxhetit te Serbisë, Beogradi flet se « diaspora dërgoi tre miliardë euro në Serbi ne 2022 », por nuk flet cila diaspore, sepse pjea dërmuese janë shqiptare. E themi kete meqe sipas te dhenave te gazetes zvicerane ne shqip Le Canton27.ch sot në perednim punojne me shume shqiptare si qytetare te Serbise (kupto ata nga Lugina e Presheves, Sanxhaku dhe Beogradi) se sa serbe.  Për shembull vetem ne Zvicer jetojne mbi 60.000 « serbë » (ose me sakt 60248) qytetare te Serbise, ku pjesa dermuese jane shqiptare ata nga Jugu i Sebrise qe njihet nga Beogradi si « Serbi Jugore » kruse nga Prishtina si « Kosove Lindore »

Sipas autoriteteve te Beogradit tradicionalisht, më së shumti para vijnë edhe nga diaspora ne Zvicer dhe Gjermani. Autoritet serbe sa here flasin për rolin e diaspores dhe kontributet kurre nuk prezicojne se kush eshte kjo diaspore, qe sipas gezates zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, me shumë se gjysma e tyre jane shqiptare, për cka e tere bota e dine aresyet pse ka ndodhur ky eksod masiv nga Serbia?!..Derisa serbet kane ikur nga Serbia ata e kane bëre ose per qejf ose per për shkak krizave financiare, ndersa shqipatret dihet kane aresyer e veta, për shkaqe me motike polike, presionit, diskrmnimi, përndjekjeve, por ka raste edhe per shkak papunesisë se madhe qe ne Serb me e theksuar eshte e Luginen e Presheves qe ne menyre tjeter kjo (inderkete) për t’ju dhen shkak ketij minoriteti, per te debuar nga Serbia qe ne zhanrin diplomatik njihet se « spastrim i qetë » (nettoyage ethnique silencieuse) apo « debim indirekt dhe demokratik »!

Serbia përfiton mbi 600 milion Euro në vit nga mërgimtarët Shqiptarë

Kurs dinara - vestiSipas gazets zvicerane ne sqhip Le Canton27.ch mbi 70 mijë shqiptare nga Lugina e Preshevës (Serbia Jugore) gjenden aktualisht ne vendet e BE-së deri në Amerikë. Vetëm në Zvicer janë mbi 20 mijë sish. Kjo është diaspora shqiptare qe vjen kryesisht nga tre qytete: Medvegja, Bujanoca dhe Presheva si dhe ne qytete tjera te Serbisë, deri në Beograd e Novi Sad.

Sipas burimeve tona diaspora shqiptare nga Lugina e Preshevës (Zvicra dhe vende të tjera evropiane), edhe pse injorohet nga Beogradi, ata për çdo vit mbushin arkat e buxhetit te Serbisë me mbi 100 milionë euro ne vit, ku vetem nga Zvicra ju shkojne  mbi 60 milionë franga zvicerane?! Sikur Serbia të rrespektonte edhe shqiptaret e Lugines se Presheves, siq rrespekton edhe parate e tyre, do ishte me mire..

Ata janë larguar viteve te fundit si dikur vëllezërit e tyre kosovar para vitit 1999, për shkaqe tashme të njohura politike dhe ekonomike, migracion ky i cili edhe sot vazhdon për shkak politikave diskriminuese, shkruan agjencia e lajmeve «Presheva jonë»

Këta emigrantë nga Serbia ne drejtim te Zvicrës apo vendeve tjera te BE-së në vitet e fundit nuk kanë migruar vullnetarisht apo për qejfi, por këtë e bene për arsye të imponuara, njëjtë sikur vëllezërit e tyre në Kosovë para 1999, qoftë për arsye politike, nga presioni, te diskminuar nga gjitha sferat deri tek kriza ekonomike, popunesia, qe ka goditur me se shumti popullaten e Lugines se Preshevës nga rajonet ne Serbi.

Qyteti i Preshevës (Photo: Le Canton27.ch) 

preshh11

Derniers articles